Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Munkahelyükért pályáznak

Sopron - Ausztriában januárban 12,2 százalékkal több állástalant tartottak nyilván, mint egy évvel ezelőtt. Sopronban 2008 decemberében 1192-re nőtt a munkanélküliek száma az előző év 1060 állástalanjához képest. A megyei adatok még beszédesebbek: 8474-ről egy esztendő alatt 10.377-re nőtt a regisztráltak száma. A pénzügyi válság egyre erősebben érezteti hatását. Sopronban most a Dekorsy került nehéz helyzetbe...
– Az autóipart érintő recesszió következtében csődöt jelentett német anyavállalatunk. Ami a soproni üzem elmúlt hónapjainak megrendelésállományát illeti, ötvenszázalékos a visszaesés – mondta a Kisalföldnek Oroszné Stubenvoll Éva, a soproni Dekorsy Kft. ügyvezetője.

– Néhány héten belül új szakmai befektetője, tulajdonosa lesz a cégnek – tudtuk meg Oroszné Stubenvoll Éva ügyvezetőtől. – A megrendelések visszaesése kihatott a foglalkoztatottak létszámára is: októberben még háromszázan dolgoztak nálunk, ma kétszázhúszan. Csoportos létszámleépítés mégsem történt. Dolgozóink zömét határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztattuk; a lejárt szerződéseket nem hosszabbítottuk meg. Mivel nem tudható, mikor ér véget az autóipar recessziója, s az ennél alacsonyabb létszám már a termelés és a minőségbiztosítás rovására menne, úgy döntöttünk, pályázunk a munkahelymegtartó program alapjára. Mintegy harmincmillió forintra számítunk.

A Dekorsy soproni üzemében nyolcvannal kevesebben dolgoznak, mint néhány hónapja. Fotó: Magasi
A Dekorsy soproni üzemében nyolcvannal kevesebben dolgoznak, mint néhány hónapja. Fotó: Magasi

A német anyavállalat csődje miatt a soproni üzemből már leszerelték és elvitték azokat a fröccsöntő gépeket – a 42-ből kettőt – és  szerszámokat, amelyek a német cég tulajdonában voltak. Az ügyvezető elmondta: a német cég csődje miatt a leányvállalatoknak nem kell szükségszerűen csődöt mondaniuk, viszont valószínű, hogy tulajdonosváltás lesz a közeljövőben.

– A szakminisztérium a munkaerő-piaci válsághelyzetek kezelésére, illetve a foglalkoztatási szerkezetváltás elősegítésére országos szinten 700 millió forint pályázati alapot biztosít. Az Országos Foglalkoztatási Alap szintén kiírt munkahelymegőrzésre pályázatot, amelyre ugyancsak folyamatosan lehet benyújtani a kérelmeket – tájékoztatott Rimányiné Somogyi Szilvia, a regionális munkaügyi központ szolgáltatási főigazgató-helyettese. A pályázati anyag a www.ofa.hu és a www.szmm.gov.hu weboldalról tölthető le, amelyek a részleteket is tartalmazzák.

Ausztriában is nőtt a munkanélküliség

Az osztrák munkaerő-piaci szolgálat  adatai szerint a munkanélküliek száma nyugati szomszédunknál ismét átlépte a bűvös háromszázezres határt; a munkaképes lakosság 12,2 százaléka állástalan. Tavalyhoz képest több mint 30 ezerrel nőtt az állástalanok száma. A munkanélküliség hirtelen megugrását a szakértők egyértelműen a gazdasági válság hatásának tudják be. Hivatalos becslések szerint a részlegesen foglalkoztatottak száma néhány hónapon belül akár 40–50 ezerre is emelkedhet. Az osztrák elbocsátások értelemszerűen érintik a magyar ingázókat is, bár erről hivatalos statisztika egyelőre nem készült.


Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Tojás 2009. március 03. 07:16
  „A visszadarálásról. Nem a visszadarálás ténye a baj, a mennyisége. Amikor már a visszadarált anyag másodszor, harmadszor történő visszadaráslása van... Na, az a baj. Ha egy kicsit ráolvasol erre a témára pl. itt a neten, láthatod, hogy az alapanyagok belső szerkezete minden egyes újabb darálékból való gyártás után megváltozik. Az első darálék visszatáplálása is - amennyiben lehetséges - nem az előírt arányszámok alapján történik.”
 • 26. @méhecske@ 2009. március 03. 00:59
  „Tisztelt hozzám szolok:)
  Akkor kérdem én ha van olyan aki most ment vissza gyedröl és vissza vették engem mért nem????
  ezek szerint nem volt jó a munkám??????
  de akkor mér vagyok ott tiz éve????????
  Fröcsüzembe.
  Én probálok bizni benne,hogy gyes után vissza vesznek ha most gyed után nem:(((
  Operátor igen szándékomba ált vissza menni különben valotlant mér álitanák?
  Bizunk együtt a jövöbe elöre nézzünk ne hátra:)))”
 • 25. operátor 2009. március 02. 18:47
  „Kedves " méhecske" Én is sajnálom, hogy nem vettek vissza, pedig ha tényleg szándékodban állt volna még ezek után is visszajönni dolgozni, az azt jelenti, hogy nem volt rossz véleményed a cégről.
  A cég vezetőinek szakmai tudását, nem ismerhetem, mert mivel mindenki többes számba beszél ezért nem is tudom konkrétan kik azok a személyek. Az Orosznéról tudok. Ő benne azért bízom, mert jelen volt akkor is mint főkönyvelő, amikor a cégünk a hanyatlás útjára tért, az akkori "szakmai tapasztalattal rendelkező vezetőség mellett". Talán tanult belőle, és ezért megfontoltabban, átgondoltabban igyekszik irányítani a cég anyagi helyzetét. Ehhez, viszont az is kell, hogy a termelő osztályon dolgozók is a tudásuk legjavát adják a munkához. Nem zúdítani, hanem összekovácsolni kellene a dolgozókat. A környéken sajnos nagyon nehéz mostanába munkahelyet találni, és ezért kellene ragaszkodnunk és örülnünk a meglévőhöz. Nem szeretném, ha a mi cégünknek is a CSŐD -t be kellene jelenteni. Azthiszem senkinek nem lenne az jó.”
 • 24. Hárpia 2009. március 02. 17:31
  „Kedves "Méhecske"
  Sajnos nem tudom, hogy miért nem vettek vissza gyed után, azt se tudom melyik területre szerettél volna visszajönni dolgozni. Azt tudom, hogy hozzánk Januárba kezdett egy színtén gyedről visszajövő kollágánk, méghozzá 1 műszakba. Ezekszerint neki nagyobb szerencsélye volt mint neked.
  Szia "dekorsy"
  Nem tudom, mióta vagy tagja a mi kollektívánknak, csak azt tudom, hogy nagyon tele vagy gyűlölettel a munkahelyed iránt. Szar lehet neked. Én, több mint tíz éve tagja vagyok, és amióta ott dolgozom mindig is vissza darálták az újrafelhasználható anyagot. Érdekes, idáig senkinek nem szúrt szemet, legalábbis nem nagyon hangoztatták az alapanyag mivoltát. Most, hogy nehezebb a helyzete a cégnek, mindenki nagyon okos, hogy mit hogyan kellett volna és kinek csinálni. Nem tudom, hogy az új német befektető mit hová fektetett be, mert a cég pénzügyeibe nem látok bele. Most is, csak reménykedni és bízni tudok a javulásba. Mindig is szerettem idejárni dolgozni, de ha ilyen hozzáállást tapasztalok, mint amilyen a tied is, el vagyok keseredve, és arra gondolok, hogy az ilyen felfogásu emberek miatt mehet tönkre a cégünk.”
 • 23. Tojás 2009. március 02. 16:55
  „A probléma kéremalásan ott kezdődik majd, amikor a vevők rádöbbennek, hogy minőségileg nem azt a terméket kapják amit kell. Emlékezzünk a Suzuki eseteire. Anyagvizsgálat etc. megbukott a termék. Bárki jön látogatóba, a darálékos termékek hirtelen leállnak. Milyen érdekes. Vajon ki fogja vállalni a felelőségét annak ha ebből gond fog adódni? Nem az Oroszné tehet erről. Változtatni a szakmai vezetőségen kell. Egy jól működő fröccs a cég alapja. Amíg itt "trehányan" mennek a dolgok, addig az kihat a többi részre is. Szerelde, fetstők stb... A szépen kiszínezett adatokról meg ...”
 • 22. dekorsy 2009. március 02. 15:08
  „Kedves Mindenki,

  hagyjuk a hozzáértő " HÁRPIÁT" ő tud és ért mindent, de az idő majd megoldja. Ha lenne elég munkahely jelenleg a környéken,a kkor azt hiszem kevesen maradnának tovább a cégnél. Én még mindig nem értem és nem kaptam a kedves HÁRPIÁ-tól sem választ, hogy a német ÚJ TULAJDONOSUNK, miért nem fektet pénzt a cégbe?????????? Ha nem fektet az egyet jelent, vagy már kivette amit kart, vagy reménytelennek látja a helyzetet. Kedves Hárpia környezetvédelem mellett tudod mekkora előnye van annak, ha kiderül, hogy több termék, vagy gyártás darálékból került legyártásra. Tudod mennyi annak a költsége, ha visszahívnak emiatt autót! Itt a gond, azért ment darálékból a gyártás, mert nem volt pénz anyagra! Szerinted az Opel miért állt? Ott sem volt pénz anyagra, csak mivel ott a gomb kettő anyagból van nem lehet visszadarálni...... És sorolhatnám, de bizakodjunk, hiszen közös érdek. Én akkor is azt mondom, hogy jelenleg nem hozzáértő emberek irányítják a céget és még van egy németünk is.
  Szakmai irányítás kellene ide, nem érzelmi tanácsadó kör”
 • 21. Tojás 2009. március 02. 13:39
  „Operátor!

  Nem vetik alá. A darálékból készült termékek nem a protokoll szerint készülnek. A vevők nem tudják, hogy nem normál anyagból készül a termék. Ennyi.”
 • 20. @méhecske@ 2009. március 02. 11:47
  „Tisztelt Hárpia!!!
  Ha ennek lenne jövöje akkor engem is vissza vettek volna:((
  mért nem teszik?????
  ird meg nekem ha olyan jól tudsz mindent köszi!!!
  egy tiz éve ott dolgozo gyeden lévö anyuka:))”
 • 19. operátor 2009. március 01. 12:32
  „Szeretnék pár szót szólni az elöttem szólókhoz.
  Nem hiszem, hogy sokkal előbre jutunk, ha egymásra mutogatunk és utólag keressük mi egyszerü "operátorok, gépbeállítók, szerszámkészítők vagy akár takarítók vagyunk" a válaszokat a miértekre. Saját bőrünkön érezzük a hátrányát ennek a válságnak, ami akár a munahelyen akár a magánéletben elért minket. Nem könnyü, az bíztos.Könnyű viszont felelősöket keresni azokon a területeken ahová nincs belátásunk, csak elképzelésünk. Nem hiszem, hogy csak a szellemi munkát végzők hibája, hogy egy-két munkafolyamatot megszüntettek. Nem bíztos, hogy azért mert hibátlanul termeltünk és teljesítettünk vitték máshová a munkákat. lásd: LEGO, BMW, INTIER. Csodálkozom még azon, hogy a jelenlegi vevők a sok reklamációk ellenére még mindig BÍZNAK bennünk, és meglehet, hogy ezt az irodán dolgozóknak köszönhetjük, mivel ők tartják a kapcsolatot a vevőkkel. Problémának írta az egyik hozzászóló, hogy a selejteket ledarálva, újra hasznosíthatóvá tették az alap anyagot. Miért probléma az, ha nem a környezetünket szennyezzük még azzal is. Éppen elég szennyezett így is. Bíztos vagyok benne, hogy mivel autóiparnak szállítunk, ezért minden vizsgálatnak alávetik a darált anyaggal való termékek beszerelését. Gondolok itt a QS-ra.”
 • 18. Hárpia 2009. március 01. 10:19
  „Nem a mesében hiszek, hanem bennünk, akikbe még van egy kis tenni akarás a munkahelyünkért. Bízom benne, hogy fogy azon dolgozók száma, akik csak úszítani tudnak, de cselekedni nem. Akiknek a szellemi hozzáállása ilyen, annak a fizikai hozzáállása is olyan. Az olyanokra pedig sem szerintem a Dekorsyba, sem más munkahelyen nincs szükség. Elvittek néhány munkát az igaz, de a pontos okát nem tudhatjuk. Hallottunk olyant, hogy vannak illetők akik ahol tudják lejáratják a céget. Valótlant állítanak. Olyant is hallottunk, hogy azért vitték el a munkákat, hogy a saját dolgozóikat megmentsék és a külsős munkákat hazatelepítették. Igaz-e, vagy sem nem tudhatom. Az viszont bíztos, hogy idáig még nem kellett a négy napos hetet bevezetni, a fizetést is meg kaptuk igaz pár napos késéssel, a bónt is megkaptuk igaz azt is késve, de megkaptuk. A bérleteket is még ha részlegesen is, de adják. A plussz kiegészítést elvonták, de igéret van arra is, hogy mihelyst úgy alakul a helyzet lesz azon a területen is változás. Egyes emberek, ha nem úgy állnának hozzá a vállalathoz mint ahogy hozzáállnak, akkor törődnének azzal, hogy ez megvalósuljon? Ha, tényleg azt gondolja pár ember, hogy a vezetőség nem arra törekszik, hogy kihúzza a sz...-ból a céget akkor foglalkoznának ezekkel a problémákkal. Nem hiszem. Belesz...-nak ők is az egészbe és várhatnák a sült galambot.”
 • 17. dekorsy 2009. február 28. 20:25
  „Kedves Hárpia,

  te még hiszel a mesékben, hogyan lenne a cég nyereséges, gondolkodj egy kicsit
  késik a fizetés rendszeresen, elmennek a vevők, új meg nincsen, itt nem arról van szó, hogy ki van ellene a cégnek meg ki nincs, hanem sajnos nem sok remény és kiút van, a társaság szét van züllesztve, érzelmek alapján ez nem megy. Annyit azért mondok, hogy a nagy német PÉNZÜGYI befektető aki még egy éve úgy propagálta magát, vajon miért nem ad pénzt????? Csak küldi az "olcsó" német tanácsadókat, akik szintén nem sokat csinálnak csak viszik a pénzt, és nem annyit amennyit te vagy én keresek, szerintem naponta többet. Itt a baj, amíg ők nem voltak nem volt ennyire rossz. De bizakodj csak, én várok, mert munkahelyet most úgy sem lehet találni. Az infóidhoz csak annyit, hogy anno mikor a cég kb ugyan ennyi létszámmal dolgozott fele ennyi irodista is elég volt, pl csak egy munkaügyes volt stb..., tehát lenne ott mit keresni, szerinted nem keres mindenki állást az irodában, ne álltasd magad, ha lenne lehetőség akkor más nem nagyom maradna senki, de nincs így mindenki kivár. A cég hanyatlásában ennek a német pénzügyi csapatnak nagy szerepe van akkor is.”
 • 16. Hárpia 2009. február 28. 17:41
  „Tisztelt " dekorsy és a többi áskálódó hozzászóló"!
  Kiváncsi lennék, hogy honnan vagy olyan jól informálódva, hogy az irodások között nem történt válltozás. Nagyot tévedsz! A jelenlegi 2 fő mellett a munkaügyön volt még egy harmadik is. A PM-nél is úgy tudom két fővel kevesebben vannak, a logisztikáról önként ment el egy fő, akihelyett nem vettek fel senkit se. Szóval, volt ott is válltozás, csak esetleg nem olyan látványos mint a termelő üzemeknél. A szakmai tudásukhoz pedig nem férhet kétség, mivel ha nem tudnának valamit is a területükön végzett feladatokhoz, akkor már az előző vezetés menesztette volna őket.
  Azon pedig gondolkodj el, hogy szerinted az Oroszné elvállalta volna egy olyan cég ügyvezetői beosztását, aminek látja a csődbe menetelét? Szerintem nem olyan ostoba, hogy ezt megtegye. Tudja, és bízik benne, hogy van kiút. Legalább is én ezt gondolom.”
 • 15. Hárpia 2009. február 28. 15:47
  „Miért kell azt az embert bántani, aki még a szorult helyzet ellenére is szeretne valamit tenni a cég érdekében? Az előző vezetőnk a bajtársaival eggyütt elmenekült a felelősség elől! Akit olyan nagy szeretettel szídtok, és mindenféle vádakkal illettek, még mindig itt van és a csapatával eggyütt azon dolgozik, hogy sikerüljön nekünk megmaradt dolgozóknak bíztosítani a munkahelyet. Pedig ők is odébb állhattak volna, lerázva magukról a felelősség súlyát, de nem tették. Azért, mert hisznek és bíznak a cég jövőjében! Úgy érzem, nekünk is kötelességünk hinni és bízni a lassú de bíztos sikerben. Kívánok nekik sok sikert
  (A minap hallottuk, hogy az elmúlt két hónapot nyereséggel zártuk, ami az elmúlt két évben nem volt hallható)”
 • 14. dekorsy 2009. február 28. 14:28
  „Sziasztok,
  azért nem lehet ennyire vaknak lenni, hiszen a céget már régen nem az Oroszné, hanem egy mellé csapódott csapat vezeti, az Oroszné, pedig azt csinálja amit a többiek súgnak neki. Ebben a csapatban aztán hozzáértő emberek vannak, lsd logisztika, szerelde, személyügy, csupa-csupa "szakember". Nagyon elmentek már az események és csak kevesen tudják mi folyik a háttérben. Az Oroszné sem véletlenül vállalta az ügyvezetést! Majd ha nem kapunk fizetést, akkor kezd el mindenki gondolkodni. Most mindenki kiskirálykodik, és senki sem a cég érdekeit nézi. Végiggondolta valaki, hogy az irodisták közül szinte még senki sem lett elküldve. A PM-en is hárman vannak és szinte már vevőnk sincsen, nem beszélve a logisztikáról és a személyügyről. Ott kellene először elkezdeni a sepregetést, mert nem a takarítónőn kellene spórolni, de ezt az Oroszné jobban látja fentről. De mindegy előbb vagy utóbb úgy is történni fog valami, hiszen ha régebben a nem működött a cég, akkor most sem fog. Azért a régi fegyelem hiányzik, mert akkor legalább tudtuk , hogy mit lehet és mit nem, most meg a kiskirályok dédelgetik az embereiket!”
 • 13. Ibolya68 2009. február 27. 12:21
  „Nagyon sajnálom, hogy ilyen rossz vélemények vannak csak az említett cégről. Vagyunk még páran, akik hiszünk a fellendülésben. Saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy volt már párszor ez a cég a mélyponton, de mindig sikerült felküzdenie magát. A jelenlegi vezetéssel, én személy szerint meg vagyok elégedve. Tudjuk, hogy nehéz a mostani helyzet világszerte, és mivel mi autóipari beszállító vagyunk, ezért még nehezebb a talpra állás. Sajnálom azokat a kollégákat, akiket el kellett küldeni a cégtől. Voltak közöttük szorgalmas, ügyeskezű dolgozók, gondolom nehéz is volt a döntéseket meghozni. Kívánom mindenkinek, hogy minél hamarább sikerüljön, új munkahelyet találni.
  Kedves "Tojás"! Szomoruan olvastam, hogy menekülnöd kellett a cégtől. Nem hiszem, hogy valaki is kényszerített arra, hogy ott dolgozzál. Mikor láttad, hogy nem úgy működik a helyzet, ahogy te elvártad volna, miért nem léptél le időbe? Könnyű, okosnak látszani, főleg egy "tojás " mögé bújva.
  Rebeka 2009.02.27”
 • 12. Tojás 2009. február 22. 09:39
  „Nem az Ernő kell már ide, itt már ő sem tud csodát csinálni. Csődgondnokra van szükség sajnos. Akinek van lehetősége, menekül innen. Én is. Oroszné vak? Nem. Az orránál fogva vezetik és nincs lehetősége változtatni. Az ok? Ezzel az emberanyaggal kell dolgoznia. Annyira lejáratták az utóbbi pár hónapban ezt a céget, hogy nincs ember aki eljönne ide dolgozni. Aki meg eljönne, az olyan is. Ha lenne mersze és a fél céget elzavarná... talán akkor lenne valami változás.”
 • 11. nkati 2009. február 21. 19:42
  „Sajnos a szereldei üzemvezető sem jobb a fröccsüzemi társánál. Nem is beszélve az irodáról.
  A jelenlegi ügyvezetés csődbe fogja vinni a céget! Az Oroszné vagy vak, vagy pedig az orránál fogva vezetik!

  Hacker Úr, kérjük jöjjön vissza, és tegyen végre itt rendet!”
 • 10. Tojás 2009. február 21. 07:30
  „Munkaügy... Vannak olyan elzavart dolgozók, akik a mai napig nem kapták meg a papírjaikat. Csak hadoválnak hogy majd ekkor, majd akkor, majd postázzuk stb...
  Arra kellene végre rádöbbeni, hogy a termelésben lévő kaotikus helyzet kihat az egész vállalatra. Ha végre olyan személy lenne pl. a fröccs élén aki elkötelezett, szakmailag hozzáértő, csapatjátékos, tud az emberekkel normálisan bánni... Nem lenne pl. ekkora selejtarányos a termelés. Alapanyagok darálék darálékának a visszatáplálása. Nonszensz. Vette valaki a fáradtságot arra, hogy megnézze mekkora kárt okoz a nem megfelelő alapanyag használata? Csak lejáratjuk magunkat.”
 • 9. @méhecske@ 2009. február 20. 23:22
  „Nah hát gondoltam,hogy így járok.
  Meg a fizura vuissza térve hát elég baj,hogy késik mindenki naprol napra él a mai világba és még ez is rá tesz hogy nincs vagy késve fizetnek.
  Van ennek jövöje?????? nem hinném.egy régi ott dolgozo:)
  nah meg ami felboszant hétközbe nincs munkaügy????
  ez nevetséges kicsit
  szoval az ilyenenn kéne elgondolkodni!!!!”
 • 8. Tojás 2009. február 18. 13:08
  „Azért ne felejtsük el azt sem, hogy főképp azokat zavarták el vagy hozták lehetetlen helyzetbe, akik értettek is némileg a dolgokhoz. Lásd fröccsüzem. Az üzemvezető kiskirályként bánik az emberekkel, olyanokkal próbálja körülvenni magát akik a "brancs"-hoz tartoznak. Inni lehet, cigizni lehet retorzió nélkül. De csak egyeseknek. Mindenki más kussoljon. Mit vár el így tőlünk?? Szóval, igaz a régi közmondás:
  Fejétől büdösödik a hal, de a farkánál kezdik el pucolni.
  Az meg már nem meglepő, hogy a fizunk is késett.”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taschner István az új hegyközségi elnök

Soproni borvidék - Egy évre Taschner István borászt választották meg a Sopron–Kőszeg… Tovább olvasom