Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Munkaerő-piaci együttműködés

A munkaerőpiacok szorosabb együttműködése érdekében osztrák, magyar, cseh és szlovák szakemberek részvételével konferenciát rendeztek tegnap a soproni Inkubátorházban.
– Hazánk nyugati határain legalább tizenötezer munkavállaló ingázik napi vagy heti rendszerességgel Ausztriába. A közös osztrák–magyar munkaerőpiac mindennapjaink részévé vált, annak ellenére, hogy az átmeneti szabályozások 2009-ig – netán 2011-ig – részlegesen korlátozzák a szabad munkaerő-áramlást – mondta lapunk érdeklődésére a fórum főszervezője, Csizmár Péter, a soproni Empirica Gazdasági és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője.

– Ez is indokolta, hogy az osztrák munkaügyi központtal sokoldalú kapcsolatot alakítson ki a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ. A soproni tanácskozás célja, hogy erősítse a határon átnyúló foglalkoztatásban részt vevők és az érintett országok munkaügyi szervezetei közötti partneri viszonyt. Azt is megvizsgáljuk, miként lehet az eddiginél is szélesebb körű információval ellátni a határainkon túl munkát vállalókat jogi, adó- és más vonatkozású kérdésekben. Áttekintjük az átmeneti szabályozás utáni időszak feladatait, például a határ két oldalán a szakképzés és a munkaerőpiac közötti összhang megteremtésének a kérdését. Az EU Interreg Lagera-projektje által finanszírozott tanácskozásra lengyel, cseh és szlovák szakembereket is meghívtunk.

– A Lagera-projekt keretében előzőleg munkaerő-piaci jogi kiadványt állítottunk össze, s szakmai tapasztalatcseréket is szerveztünk – tájékoztatott Gombás József, a regionális munkaügyi központ stratégiai és nemzetközi igazgatója, aki kifejtette: a közös együttműködés során mind a munkavállalók, mind a munkaerőpiac egyéb szereplői számára gyakorlati előnyökkel járó információs adatbázis jön létre, amely a korlátozás feloldása után is használható lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdaságosabb működésre van szükség

A soproni Petőfi Színház 2007-ben a tavalyinál kevesebb pénzből gazdálkodhat. A színházvezetés előremenekül: a darabok bekerülési költségeinek csökkentése mellett emelni szeretnék az előadások és a nézők számát. – Sajnos a soproni színház életében is megszorításokkal kell szembenézni 2007-ben – fogalmazott Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Sopron Kht. ügyvezető igazgatója Tovább olvasom