Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Munka az elítélteknek - újabb műszak indulhat

A tervek szerint ősztől újabb elitéltek vállalhatnak munkát a börtön falai kívül Sopronban. Jelenleg tizen dolgoznak az egyik hulladékválogató üzemben.

Mint arról portálunkon beszámoltunk idén március közepétől az egyik soproni hulladék feldolgozó üzemben dolgozik tíz elítélt. Őket egy műszakban foglalkoztatják. Azóta eltelt négy hónap és azt mondhatni, az együttműködés mindenkinek előnyös.

Nem konkurencia

- A hulladékválogató üzem folyamatosan létszámhiánnyal küzdött és most is több embert fel tudna venni - kezdte a miértek megválaszolását Farkas György, a Sopronkőhidai Ipari és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. - A munkaügyi központ kikézbesíti ugyan a leendő munkavállalókat, ám a legtöbbjük néhány nap után felmond. S ezt az előnyt használhatjuk ki.

A sopronkőhidai fegyház és börtön mellett működő elitélteket foglalkoztató kft. vállalta, hogy folyamatosan tíz embert a szállító szalag mellé állít. Ők kipihentek, és az üzem vezetősége is biztos lehet abban: jó munkát fognak végezni.

A tíz kiválasztott

A tíz kiválasztott elítélt által végzett tevékenység monoton, és ismerjük el, nem egy álommunka. Az előválogatott műanyag palackokat szortírozzák szín szerint. Napi hat, hat és fél órában.

Ám megéri nekik, hiszen az oda és vissza útjuk során láthatnak valamint a városból, a szürke hétköznapok helyett mozgalom költözött az életükbe. Nem mellékesen a benn dolgozó társaikhoz képest magasabb a kerestük, amit részben saját maguk fenntartására fordíthatnak, vagy haza küldhetik. S hozzájárulnak a tartási költségeikhez is.

Nem szöknének el

- A szökés szinte kizárt, az üzem kétszeresen is el van zárva a külvilágtól. Többségük a szabadulás előtt áll, így nekik sem jönne jól, ha meghosszabbítanák a büntetésüket - emelte ki Farkas György.

Újabb műszak indul

A jó tapasztalatok nem maradnak következmények nélkül. A tervek szerint ősztől újabb műszakot indítanak be. A munkavállalók délután dolgoznak, ez valamivel több pénzbe kerül, mint a nappali és az őrzési feladat is nehezebb.

Megéri viszont az úgymond befektetés, amelyet egy példával jól illusztrálhatunk: az üzemben az elítéltek megjelenése előtt hetente ötven tonna hulladékot dolgoztak fel, az a szám mostanra elérte a kilencvenet.

Olvasóink írták

 • 5. laccka 2010. július 08. 19:23
  „Vajon az oda belépő dolgozók miért lépnek mihelyst szembesülnek a sz@rral???
  Nem túl jó meló megalázó pénzért!!
  4. valamiért veled értek egyet. Ha megfizetnék a munkát nem mennének el az emberek és nem lenne szükség "kőhidai" alkalmazottakra! Régen, ha loptál egy tyúkot levágták a kezed... ma azért vágják le, ha nem lopsz!
  Istenem, hova jut ez az ország????”
 • 4. janika 2010. július 08. 18:23
  „Aha a FIDESZ kezdi beváltani az egymillió munkahelyet! Csak be kell kerülni a börtönbe és már van is munkahely!
  Már megint az elvtársak jártak jól!”
 • 3. SC 2010. július 08. 13:04
  „2. hozzászólás www0325
  Nálad a pont!!!”
 • 2. www0325 2010. július 08. 08:33
  „Ők azok, akik magaviseletük miatt megérdemlik azt a lehetőséget és valószínű, hogy nem valami nagy balhét csináltak! A többi gyilkos, életfogytigos meg húzzon a kőfejtőbe, aztán a fizetéséből tartsa el magát!”
 • 1. Keglovich 2010. július 08. 06:59
  „Én ezt a kezdeményezést nagyszerű ötletnek tartom s szerintem nagymértékben hozzájárul a társadalomba való visszailleszkedéshez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkerüli a Földet az óceánt átevező páros - galéria!

Rakonczay Viktória és férje, Gábor egy vitorlással a földet kerüli meg. Az egykori soproni… Tovább olvasom