Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Működik a távfelügyeleti rendszer

Sikerrel kezdte meg működését az ötszáz lelkes Szakonyban az idősek távfelügyeleti rendszere.

Eddig huszonegyen kérték a speciális telefont, a szolgáltatás igénybevételéhez pedig 2000 forintot kell fizetni havonta.

Várhatóan jövő év január 5-ig minden kérvényező szakonyi idős megkapja a speciális telefont. A távfelügyeleti rendszer pedig már megkezdte működését. A szolgáltatás igénybevéte-
léhez készülékenként 2000 forintot kell fizetni havonta. Az önkormányzat pedig átvállalta a telefonok 5000 forintos beszerzési árát. Mint azt Farkas Gyula polgármester megjegyezte, abban az esetben, ha a település megkapja az állami kiegészítést, akkor a későbbiekben akár ingyenessé is tehető a jelenleg országosan egyedülálló rendszer.

– Eddig huszonegy időssel kötöttük meg a szerződést – folytatta a polgármester. – Bízunk benne, a jövőben mind többen lépnek be a távfelügyeleti rendszerbe. A kezdeti idegenkedés érthető, hiszen egy új dologról van szó. De ez mindenképpen hasznos, mert az idősek egy „társat" kapnak maguk mellé, ha bármilyen baj történik, akkor azonnal riasztható a diszpécser. A piros gomb például közvetlenül a központ kezelőjét riasztja, a sárgával pedig a beprogramozott családtagok, ismerősök, barátok hívhatók fel, zölddel a bárhonnan bejövő hívásokat lehet fogadni. A környező településekről többen megkerestek bennünket, mondván, ők is szívesen elindítanának egy hasonló hálózatot.

A szakonyi távfelügyeleti rendszer tervéről korábban már beszámoltunk, az 509 lakosú településen közel százhetven idős él. Farkas Gyula akkor azt mondta, nem szabad elfelejtkezniük a nyugdíjasokról sem. Az ő védelmükért is alakult meg a községben a polgárőrség, akik baj esetén közbeavatkozhatnak. A távfelügyelet segítségével egyébként rosszullét, betörés esetén azonnal értesíthetők a segítségnyújtó szakemberek. A készülékekhez egy EKG is rendelhető, a mérési eredmények telefonon keresztül a szombathelyi kórházba futnak be. Így ott már előre fel tudnak készülni a beteg fogadására. A telefont pedig nyakba lehet akasztani, ezért az időseket semmiben sem akadályozza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó a Bank Burgenland

Az Equilor magyar pénzintézet is tett vásárlási ajánlatot a Bank Burgenlandra – erősítette meg… Tovább olvasom