Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Műemlékvédelem és (vagy) üzlet

A nagycenki Széchenyi-kastély több, mint egy műemlék épület. Nemzeti kulturális örökségünk része, melynek szellemisége kötelez. Sokakban éppen ezért vetődött fel a kérdés: a kastélyban működő szállodában alkalmanként tartott diszkó és tűzijáték illik-e a hagyományokhoz?
Nagycenk: A tradíciókkal a diszkózás nem egyeztethető össze.
A közelmúltban a világörökség részévé vált nagycenki Széchenyi-kastély nem csupán egy szép, régi műemlék épület. Több annál: olyan emlékhely, amelyet évente sok magyar és külföldi turista keres fel, hogy megismerje a legnagyobb magyar egykori otthonát.

A kastélyban üzemelő szállodában az utóbbi egy évben többször rendezett diszkót és tűzijátékot az üzemeltető. Ezt a közelben lakókon kívül mások is nehezményezték. Többekben felvetődött a kérdés: vajon illik-e a történelmi környezethez ez a fajta „szolgáltatás"?

– Az épület és a kiállítási tárgyak védelmén túl engem a tűzijátéknak a kastély tágabb környezetére gyakorolt hatása aggaszt – mondja Kenessei Károly múzeumigazgató. – Nagyon örültünk a parkban megjelenő mókusoknak, éltek itt baglyok is, amelyek mára mind eltűntek. A másik probléma úgy érzem az, hogy az itteni tradíciókkal a diszkózás nem egyeztethető össze.

Hasonló véleményen van Arnóth Ádám műemlék-felügyelő. – Egy történelmi épületről, kertről lévén szó sem építészetileg, sem pedig a hely szellemiségét figyelembe véve nem tartom jónak, hogy a kastély ilyen rendezvényeknek adjon helyet. Törekedni kellene arra, hogy a tevékenységek tükrözzék Nagycenknek a magyar történelemben betöltött szerepét. Ezt az igényt azonban nagyon nehéz hatósági úton behajtani, és elsősorban a bérlő jó ízlésén múlik, hogy milyen programokat rendez.
A kastélyszálló részéről Bozóki Nóra ügyvezető igazgató beszámolt arról, hogy a diszkó csak próbálkozás volt, de nem vált be.

– Zenés rendezvények, például esküvők természetesen ezután is rendszeresen lesznek. Tűzijátékot inkább csak nyáron, illetve bizonyos alkalmakkor tartunk, legutóbb a bérlő születésnapja volt ez az alkalom. Panasszal minket egyébként még senki sem keresett meg, de elmondhatom, hogy diszkóra a közeljövőben nem kell számítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszalép a vevő

A Globex-örökségként Sopron tulajdonjogába került Hotel Rózsadomb vevői köre faxon üzente meg a… Tovább olvasom