Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Műemléki világnap hiányzókkal

Az idei műemléki világnap hazai programsorozatából Fertőd és Sopron sem veszi ki a részét. Ennek okát az építkezésekkel és a szűkös anyagi helyzettel magyarázzák. Győrben viszont lesznek programok.


Az április 17–18-án tartandó műemléki világnaphoz való csatlakozás lehetőségéről már korábban értesítették az önkormányzatokat, illetve a műemlékek kezelőit, működtetőit. A magyarországi eseményeket felsoroló listáról Fertőd és a műemlékekben gazdag Sopron neve azonban hiányzik. (Míg a tavalyi világnapra 244 hazai intézmény jelentkezett különleges programokkal, idén a számuk alig haladja meg a 200-at.)

Kérdésünkre Fertőddel kapcsolatosan dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója kifejtette: az Esterházy-kastély a nagyszabású renoválás mellett is nyitva tart. A tavaszi hétvégéken mintegy ötszázan váltanak belépőt, az árak ezertől nyolcezer forintig terjednek. A kastélyrehabilitációs – közte a restaurálási – munkák nem teszik lehetővé, hogy külön programokkal várják az érdeklődőket.

Másrészt a világnapon jelképes lenne a belépőjegyár. Ennek következtében jelentős bevételkieséssel kellene számolniuk, s ezt jelen pillanatban nem engedhetik meg maguknak.

A Fő tér felújítása miatt nem lesz idén soproni résztvevője a műemléki világnapnak. Fotó: Magasi
A Fő tér felújítása miatt nem lesz idén soproni résztvevője a műemléki világnapnak. Fotó: Magasi

Mint megtudtuk, Sopronból tavaly a Központi Bányászati Múzeum és a Fő téri Tábornokház is a világnapi résztvevők között volt. Bircher Erzsébet, a bányászati múzeum igazgatója részletezte: a szűkös anyagi helyzet mellett idén a Fő tér felújítása az oka, hogy ezt az évet kihagyják. A nagyszabású építkezés miatt előfordul, hogy a múzeum szinte megközelíthetetlen. Remélik, hogy a júniusi Múzeumok Éjszakájára már normalizálódik annyira a helyzet, hogy külön programokat szervezhessenek.


Megyénk a műemlékek világnapján

A világnapon országszerte mintegy 200 műemlék nyitja meg kapuit díjmentesen vagy 110 forintos jelképes belépőjeggyel. Megyénkben Csornán a premontrei rendház; a Fertő-vidéken a fertőszéplaki tájházak; Fertőrákoson a püspöki palota; Győrben az Esterházy-palota, a Váczy Péter-gyűjtemény, a Borsos Miklós Állandó Kiállítás, valamint a zsinagóga, Nyúlon a Szél Fiai Cellárium (borospince) látogatható. Részletek a www.nemzetimuemlek.hu weboldalon.

Olvasóink írták

 • 7. Filtec 2010. április 13. 21:29
  „ 
   
  Re: #6
  Azért a Hűség-kútnál a kövezetet szépen megoldotta anno a Fidesz.
  A mai napig szerintem a város egyik legigényesebb megoldása.
   

  Parkettázva. Viccnek is gyenge :)
   
   ”
 • 6. SZILAJ 2010. április 13. 20:06
  „Szerintem parkettázva lesz...”
 • 5. Weezer 2010. április 13. 18:14
  „"Az idei műemléki világnap hazai programsorozatából Fertőd és Sopron sem veszi ki a részét. Ennek okát az építkezésekkel és a szűkös anyagi helyzettel magyarázzák. Győrben viszont lesznek programok. "

  Nincs lóvé, de álljanak csak neki... Majd 3 év múlva elkészül ez is... :D :D :D”
 • 4. intar 2010. április 13. 13:57
  „...vagy a Széchenyi téren ! ( azt még a Walterék csináltatták)”
 • 3. Zsoké 2010. április 13. 07:10
  „Innen is eltűnnek a térkövek mind a Balfi utcából? :-)
  Minőség milyen lesz? Olyan mind az aszfaltozás a (pl) Makó-Határőr utcában? :-)”
 • 2. fmarco 2010. április 12. 19:20
  „Én ezúton is jelezném, hogy az "Adj teret a múltnak" című blog egy hete nem működik. Meg sem jelenik. Kérem az illetékeseket, hogy frissítsék, vgy javítsák, vagy valami... Köszönöm!”
 • 1. Hozzászóló 2010. április 12. 13:11
  „Mily meglepő!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különvonat a csíksomlyói búcsúra

Különvonatot indít a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. a csíksomlyói búcsúra a Székely gyors, és a… Tovább olvasom