Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Műemléki védelem a Szent Mihály- templomtól a Deák térig?

Sopron - Műemléki jelentőségű területté nyilvánítaná a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a Szent Mihály-templomtól a Deák térig terjedő városrészt. Az eljárás megindult, már csak a miniszteri rendelet kiadását várják.
A szorosan vett történelmi belvároson – azaz a Várkerület által határolt városrészen – kívül műemléki jelentőségű területté nyilvánítanák a Szent Mihály-domb és a Deák tér közé eső területet Sopronban. Az eljárást a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kezdeményezte.

– Hivatalunk szeretné elérni, hogy az utcakép mint kulturális kincs olyan városrészekben is megőrizhető legyen, amelyekben ugyan sok műemlék épület található, de nem az összes élvez védettséget – fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére Veöreös András műemlék-felügyelő. – A Szent Mihály-dombon, például a Szentlélek utcában számos védett ház áll, de közéjük ékelődve egy-egy nem műemlék is megtalálható.

A Két Mór-ház már műemlék, de a teljes Szentlélek utcára is kiterjesztenék a műemléki jelentőségű terület általi védettséget. Fotó: Magasi
A Két Mór-ház már műemlék, de a teljes Szentlélek utcára is kiterjesztenék a műemléki jelentőségű terület általi védettséget. Fotó: Magasi


Ezeken az épületeken végzett homlokzati felújítás, hőszigetelés, környezetet figyelmen kívül hagyó ajtó- és ablakcsere tönkretenné azt a történelmi utcaképet, amelynek eredeti formában való megőrzése mindannyiunk érdeke. Ezért kezdeményeztük a műemléki védettség kiterjesztését.

Az eljárás már megindult, első körben az örökségvédelmi hivatal védési és nyilvántartási irodája döntött az elképzelés támogatása mellett. A hivatal elnöke a műemléki védettséget kimondó miniszteri rendelet kiadására tett javaslatot az oktatási és kulturális miniszternek. Az ügy jelenleg itt tart, remélhetőleg néhány héten belül megszületik a miniszteri döntés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járóka Lívia szerint nem diszkrimináció az olasz ujjlenyomat

Sopron-Brüsszel - Az Európai Parlament roma származású magyar képviselője védelmébe vette az olasz… Tovább olvasom