Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

MTA főtitkár-helyettes: dr. Szarka László esélyes a posztra

Tisztújító közgyűlést tart az MTA. Az egyik legfontosabb tisztségre, a főtitkár-helyettesi posztra soproni tudós, dr. Szarka László az esélyes.

Az MTA tisztújító közgyűlését május 5–6-án tartják. Új elnököt is választanak, hiszen Pálinkás József a második hároméves időszaka után már nem indulhat újra. Hasonlóképpen új lesz a főtitkár és a főtitkárhelyettes is.

A jelölőbizottság ez év elején közvélemény-kutatást végzett a közgyűlés tagjai körében, kiket tartanak alkalmasnak e fontos posztokra. Ez jórészt visszaigazolta a hónapokkal ezelőtt kigondolt személyek alkalmasságát. Egyúttal új neveket is meg lehetett adni. Az újonnan felmerülő akadémikus nevek közül a főtitkár-helyettesi jelöltségre dr. Szarka László, a soproni akadémiai kutatóintézet 1977– 2010 közötti volt kutatója, a Nyugat-magyarországi Egyetem tanára kapta a legtöbb ajánlást.

Az elnök irányításával óriási munkát végeztünk el, az MTA kutatóhálózata teljesen megújult - mondja dr. Szarka László
Az elnök irányításával óriási munkát végeztünk el, az MTA kutatóhálózata teljesen megújult - mondja dr. Szarka László


– Ez nagy megtiszteltetés a számomra, és az elmúlt években végzett tudományszervezői munkám elismerését jelenti – nyilatkozta a Kisalföldnek dr. Szarka László. – Az MTA jelölőbizottsága mindegyik választható tisztségre legalább két jelöltet állít. A testület kérdésére, miszerint ha megválasztanának, elfogadnám-e a főtitkár-helyettesi tisztséget, igent mondtam.

Az első meglepődés után úgy érzem, készen állok a feladat elvégzésére. Bárki legyen az új elnök és az új főtitkár, személyemben az MTA Titkársága belső működését „testközelből" ismerő főtitkárhelyettesre számíthatnak.

Dr. Szarka László lassan négy éve, hogy az MTA elnöke, Pálinkás József hívására elvállalta az akadémiai kutatóintézet-hálózat adminisztratív vezetését. – Azóta az elnök irányításával óriási munkát végeztünk el, az MTA kutatóhálózata teljesen megújult – részletezte dr. Szarka László.

– Az egymástól elszigetelt kutatóintézetek helyett megfelelő méretű, a kihívásoknak jobban megfelelő, több tudományágat és szakterületet átfogó kutatóközpontok jöttek létre. Emellett a hazai egyetemeken az MTA összesen 121 új kutatócsoportot is alapított. Minden tekintetben a kiválóság lett a vezérlő elv.

Az MTA elnöki posztjára Lovász László matematikust, Maróth Miklós klasszika-filológust és Németh Tamás agrokémikust terjesztette elő a jelölőbizottság.

Megjelent az akadémiai székfoglaló

Nyomtatásban megjelent Szarka Lászlónak, az MTA egy évvel ezelőtt megválasztott levelező tagjának tavaly ősszel megtartott székfoglaló előadása „Elektromágneses geofizika, föld- és környezettudomány" címmel.

A tanulmány hamarosan az mta.hu-ra is felkerül. Sopronból jelenleg még Ádám Antal, Verő József és Mátyás Csaba tagja az akadémiának.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágnap a soproni óvodában

A soproni Zsilip utcai Lewinszky Anna Gyakorló Óvodában virágnapot rendeztek hétfőn. Tovább olvasom