Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Mozgó bolt, kontra helyi: egyenlő feltételeket mindenkinek

Újkéri olvasónk kifogásolta, hogy az egyik húst árusító mozgó bolt nem járhatja a település utcáit. A polgármester szerint nem egyenlőek feltételek.

Újkéri olvasónk kereste meg szerkesztőségünket azzal kapcsolatban, hogy az egyik húst árusító mozgó boltos nem működhet a faluban. Mint írta, a polgármester akadályozza meg, hogy a kereskedő a település utcáit járja.

– „A polgármester először bekérte a papírokat, ami rendjén is van, hiszen nehogy rossz minőségű áruval rendelkezzen, vagy jogsértő legyen a működése. Azt mondta, harminc napon belül válaszol, hiszen ennyi a hivatalos válaszadási idő ilyen ügyekben. Ennek letelte után arra hivatkozott, hogy nyáron a hivatalokban mindenki szabadságon van és utána sem intézkedett.

A mozgó boltos több, mint 250 településen van jelen és még nem találkozott olyannal, hogy ne engednék be egy faluba. Az újkéri lakosoknak is káros ez a hozzáállás, hiszen ha minőségi, friss húst akarnak vásárolni, akkor több faluval arrébb kell utazniuk. Ez bizony plusz költség, főleg a mai üzemanyag árak mellett. Ráadásul Újkér területi kiterjedése miatt, van, aki még a helyi boltba is kénytelen gépjárművel járni, főként akkor, ha nagyobb bevásárlásra készül. Ha működhetne a mozgó boltos, az sok helyi dolgát könnyítené meg" – olvasható a levélben.

Az ügyben megkerestük Hettlinger Károlyt, Újkér polgármesterét.

– Újkéren négy élelmiszerbolt működik. Azon lakosoknak, akiknek igényeit ezen boltok nem tudták kielégíteni, eddig is, és ezután is a városi bevásárló központokban fognak vásárolni - kezdte a polgármester. - Naponta akár 8-10 mozgóárus is járja falunkat, melyek közül két vállalkozás gondolta úgy, hogy az önkormányzattal megegyezik az árusítási feltételeiben. A többiek válaszra sem méltattak bennünket.

Hettilinger Károly így folytatta: – Az könnyen belátható, nem egyenlők a feltételek. Míg joggal várjuk el a helyi vállalkozóktól, hogy fizessék az iparűzési adót, addig a mozgóboltos megegyezés hiányában mindezektől mentesül, pedig a hasznot az újkéri közterületek igénybe vételével is növelheti.

- Az állami normatívák csökkenésével minden önkormányzat rákényszerül arra, hogy saját bevételeit növelni tudja. Önkormányzatunk az elmúlt hat évben sem a meglévő adókat nem emelte, és új adófajtát sem vezetett be, és ezen jövőben sem kíván változtatni. Az már nem a hivatal hatásköre, hogy az áru eredetével, az esetleges nyugtaadási kötelezettség elmulasztásával foglalkozzon. Az említett vállalkozás egyébként szórólapokon tájékoztatta a lakosságot, mikor kezdi meg tevékenységét a településen. Az önkormányzat álláspontját ez ügyben nem kérte ki.

Régi vesszőparipám ezen ügyek helyi rendeletben történő szabályozása, amelyet talán az új felállású önkormányzati hivatal közreműködésével meg tudunk oldani. Ez ügyben a fentieken kívül nem kívánok nyilatkozni - zárta szavait a polgármester.

A nyitókép illusztráció!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetések Sopronban, a Szociális Munka Napján

Ez a nap évről évre a szociális területen dolgozók számára valódi ünnepnek számít. Tovább olvasom