Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Mozdonyt avattak Sopronban - fotó

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasúttársaságot megalapító Erlanger Viktor 140 éve, 1872. októberben kapott koncessziós jogot arra, hogy a városok között vasutat létesítsen.

Az engedélyokmányt az 1872. évi XXVII. törvény szentesítette. A vasúttársaság látványos, matricázott Taurus mozdonyt avatott a jeles évfordulón.

140 éves a GYSEV. Fotó: Magasi


Az eseményen részt vett és beszédet mondott Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkár, Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. elnöke, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Kövesdi Szilárd, a GYSEV vezérigazgatója. 

Az államtitkár emlékeztetett arra: a GYSEV az utóbbi években  folyamatos építkezést folytatott, a társaság felújította a 2001-ben  átvett Sopron-Szombathely vonalat és a 2006 óta kezelt  Szombathely-Szentgotthárd szakaszt, egy éve pedig fennállásának  legnagyobb bővítésén esett át a hálózat, amikor 214 kilométernyi  pályaszakaszt vettek át a MÁV-tól.  
 
Eközben egymilliárd forintos pályázati forrással vasútbiztonsági  beruházások zajlanak - említette meg, hozzátéve, a GYSEV példája azt  mutatja, hogy "az osztrák precizitást a magyar kreativitással  ötvözve nagyon jól lehet dolgozni".  

Dávid Ilona, a GYSEV elnöke azt emelte ki: a társaság  vasútépítőként, -üzemeltetőként vagy épp munkaadóként éppúgy a  folyamatos értékteremtést tűzte célul, mint amikor a sportot vagy a  művészetet támogatta.   

A korábbi különleges matricázású mozdonyokra utalva megjegyezte:  most - az életműve nagy részét Eszterházán alkotó Haydn, a közeli  Nagycenken született Széchenyi István, a Sopron környéki Doborjánban  született Liszt Ferenc és Erzsébet császárné, királyné előtti  tisztelgés után - elérkezettnek látták az időt, hogy a vasúttársaság  saját magát is ünnepelje.  

Kövesdi Szilárd, a GYSEV vezérigazgatója hozzátette: nem kizárt,  hogy épp a Győr-Sopron szakasz elkészültének 140. évfordulóján,  2016-ban zárulhat le a társaság újabb vasútépítése, a szakasz  kétvágányúvá fejlesztése.   

Az ország legnagyobb forgalmú egyvágányos szakaszának  fejlesztése "nemcsak a GYSEV és Magyarország, hanem Európa érdeke  is" - tette hozzá, jelezve, hogy a tervek már elkészültek.  

A most felavatott Taurus mozdony két oldalán egy gőzlokomotív és  a vasúttársaság legmodernebb szerelvénye látható egymás mellett, az  egyik oldalon magyarul a másik oldalon németül olvasható a  vasúttársaság elnevezését is adó települések neve, alatta az  1872-2012 évszámokkal.  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eldőlt: Németh Imre lesz képviselő Sopronban

Az októberben megtartott időközi választást az MSZP-s Varga Gyula nyerte meg. Mivel ő már tagja volt… Tovább olvasom