Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Most már hivatalos: Kossuth-díjat kapott Rakovszky Zsuzsa írónő

Március 15-én Kossuth-díjat vehetet át a Parlamentben Rakovszky Zsuzsa soproni írőnő. A díjazottak között van a Kispál és Borz frontembere, Lovasi András.

16 óra 17 perc - Rakovszky Zsuzsa: "hosszú idő kell, mire leülepedik bennem az élmény" 

"Nehéz megmondani, mit jelent számomra a Kossuth-díj, hosszú idő kell, mire leülepedik bennem az élmény" - mondta Rakovszky Zsuzsa költő, író, műfordító, aki hétfőn vehette át az állami kitüntetést jelentős költői és figyelemre méltó prózai munkásságáért a Parlamentben.

Mint elárulta, mivel kedden munkanap és iskolanap lesz, már a díjátadó előtt megünnepelték barátaikkal a kitüntetést. Az írónő, aki úgy véli, "talán beért abba a korba", hogy a Kossuth-díjasok sorába léphet, jelenleg egy regényen dolgozik, egy 19. századi írónő, Vay Sarolta életének néhány mozzanatát dolgozza fel. "Novellának indult, de most már kinőtte magát egy egész regénnyé" - mondta Rakovszky Zsuzsa.

"Vay Sarolta nagyon kalandos életet élt. Férfinak öltözött, Vay Sándor néven írt, még hivatalos papírokat is hamisított, hogy megnősülhessen. Le is bukott" - tette hozzá az írónő, aki kifejtette, leginkább az a kérdés foglalkoztatja, milyen az, ha valakinek a saját magáról alkotott képe ennyire gyökeresen elüt a külvilágétól.

"Eléggé előrehaladott állapotban van a kézirat, de még kétséges, hogy az idén meg tud-e jelenni" - válaszolta az MTI kérdésére. A 2002-ig szinte kizárólag költőként, műfordítóként ismert Rakovszky Zsuzsa ugyanakkor elmondta: szívesen írna ma is verseket, de hiányzik az ihlet.

"Nehéz elkerülni a korszerűtlen szavakat, ha arra keresem a választ, miért nem írok mostanában verseket. Régebben úgy mondták: elkerül a múzsa" - tette hozzá. Mint mondta, művei egy-egy élménymag köré épülnek, de más-más életanyag kell a prózához és a költészethez.

A prózájában található erős képi megfogalmazásról elmondta: mindig is vonzódott a látványhoz, a képiséghez. "Mindig szerettem rajzolni, ez pedig minden műnél érezteti a hatását".


16 óra 03 perc - Most már hivatalos: Kossuth-díjat kapott Rakovszky Zsuzsa soproni írónő

Sólyom László - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk,
március 15., az 1848-1849-es  forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris  Magyarország megszületésének napja alkalmából idén Kossuth-díjat adományozott a következő művészeknek.

A díjazottak között van Rakovszky Zsuzsa soproni írónő, költő, műfordító.


Rakovszky Zsuzsa a Kossuth-díj átvétele előtt a Parlamentben. Fotó: MTI.
Rakovszky Zsuzsa a Kossuth-díj átvétele előtt a Parlamentben. Fotó: MTI.

A 2010-es esztendőben a következő személyek részesültek még a művészeknek adható legmagasabb magyar állami elismerében.


Aknay János Munkácsy Mihály-díjas festőművész

Almási Tamás Balázs Béla-díjas filmrendező

Bezerédi Zoltán Jászai Mari-díjas színművész

Békés Itala Jászai Mari-díjas színművész

Csernus Mariann Jászai Mari-díjas színművész
  
Féner Tamás Balázs Béla-díjas fotóművész

Harkányi Endre Jászai Mari-díjas színművész

Kardos Sándor Balázs Béla-díjas operatőr 

Kovács András Ferenc József Attila-díjas költő

Lantos Ferenc Munkácsy Mihály-díjas festőművész

Lengyel Péter Márai Sándor-díjas író

Lovasi András zeneszerző, előadóművész
 
Maár Gyula Balázs Béla-díjas filmrendező

Margitai Ági Jászai Mari-díjas színművész

Matuz István Liszt Ferenc-díjas fuvolaművész, zeneszerző

Papp Oszkár festőművész

Rados Ferenc zongoraművész

Vidovszky László Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőnek 


A megyei díjazottakról itt olvashatnak.


15 óra 12 perc - Lovasi András "mélyen megdöbbent", amikor arról értesült, hogy Kossuth-díjat kap

A pécsi előadóművész az MTI-nek elmondta: kicsit lenyugodva most úgy érzi, olyan megtiszteltetés érte, amilyen nagyon kevés pályatársát, középkorúként, 42 évesen pedig talán még senkit.


Lovasi átveszi Sólyom Lászlótól a Kossuth-díjat.
Lovasi átveszi Sólyom Lászlótól a Kossuth-díjat.


A Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag zenekar frontembere nagy népszerűségnek örvendő zeneszerzői és előadóművészi tevékenysége elismeréseként részesült Kossuth-díjban. A könnyűzenei előadók közül az elmúlt években 2006-ban Zorán, 2008-ban Koncz Zsuzsa kapta meg ezt az elismerést.

"Az ember ilyenkor számvetést készít. Gyerekkoromban magam is azt gondoltam a Kossuth-díjas bácsikról és nénikről, hogy ők tényleg tudnak. Kíváncsi leszek, ezentúl mennyivel többen fognak magázni. Egyébként ennek a díjnak köszönhetem, hogy megvásároltam életem első öltönyét, így elmondhatom, máris jelentős változást okozott az életemben a kitüntetés" - fogalmazott Lovasi András.

"Egyre inkább formálódik a fejemben egy új szólóalbum elkészítése is, ám egyelőre nem látom, ebből mikor lesz valóság" - mondta végül Lovasi András.


Lovasi András pályaképe tömören

Lovasi András Pécsett született 1967-ben. Énekes, basszusgitáros, gitáros, szövegíró, 1987-ben alapító tagja volt a Kispál és a Borz zenekarnak.

A csapattal tíz stúdióalbumot, emellett koncert- és gyűjteményes lemezt készített. 2005-ben megalapította a Kiscsillag zenekart, amelynek eddig két lemeze jelent meg.

Bandi a hegyről címmel 2001-ben szólóalbumot készített, közreműködött a Csík Zenekar és a Budapest Bár lemezein. Színészként 1997 óta nyolc filmben szerepelt. 2009-ben a 16. helyen szerepelt a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt közös európai parlamenti listáján.

2001-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át a Kispál és a Borz akkori tagjaival, Dióssy D. Ákossal, Kispál Andrással és Tóth Zoltánnal közösen.


Hétfő, 14 óra, 18 perc - Kossuth- és Széchenyi-díjak átadása

A magyar nemzet egységét mint kulturális nemzet egységét kell fenntartanunk és ápolnunk, ez 1848/49 olyan történelmi öröksége, amit akkor nem sikerült megvalósítani - mondta a köztársasági elnök hétfőn a Parlamentben.

Akkor marad fenn a magyar nemzet, ha közös akarat, sőt vágy van arra, hogy kölcsönösen elismerjük azt a gazdag örökséget, amelyet együtt hoztunk létre a velünk együtt élő nemzetiségekkel és nemzetekkel. Ebben a tudomány és a művészet képviselőinek óriási szerepük van - hangsúlyozta Sólyom László a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseinek átadásán.

A nemzeti ünnep alkalmából odaítélt elismeréseket az államfő Bajnai Gordon miniszterelnök és Katona Béla, az Országgyűlés elnöke társaságában nyújtotta át.

Vasárnap, 14 óra 49 perc - Hiller István átadta a kulturális kitüntetéseket 

Egy új kiegyezés és a nemzeti egység érzésének szükségességéről beszélt Hiller István vasárnap a Szépművészeti Múzeumban, ahol a nemzeti ünnep alkalmából kulturális kitüntetéseket adott át vasárnap.

Mint az oktatási és kulturális tárca vezetője hangsúlyozta, 1848-49-nek minden korszakra érvényes üzenete van: történelmi folyamatokban kell gondolkodni, nem pillanatokban. "1848 nélkül nincsen 1867, de a kiegyezés és az összefogás nélkül értelmezhetetlen az, ami két évtizeddel korábban történt" - figyelmeztetett Hiller István, hozzátéve: abban az időszakban politikusok és nem politikusok képesek voltak az egység érzését megteremteni, és ezzel az ország szellemi és anyagi gyarapodását biztosítani.

"Az alkotás légkörét, a kiegyezést legalább ennyire igényli most a magyar nemzet" - emlékeztetett. A köztársaság elnök által adományozott Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 14-en, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével 39-en, Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet 57-en, Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet 35-en, míg Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet 22-en vehettek át.


Megyei kitüntetések: Tanárok és színházi művészek

Ahogy portálunk korábban megírta: a díjazottak között van megyénkből Dr. Cseh Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem dékánja, főiskolai tanár, valamint Krasznai Tamás, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja. Mindketten a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehették át.

Dr Kovács J. Attila, a Nyugat-magyarországi Egyetem  főiskolai tanára, Suba Ferenc, a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium  nyugalmazott tanára, valamint Vizkeleti Józsefné, a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium nyugalmazott tanára a Magyar Köztársasági Aranykereszt Érdemrend kitüntetésben részesült. 

Az oktatási és kulturális miniszter kimagasló színvonalú munkájáért Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adott át Hécz Péternek, a Győri Balett fővilágosítójának. 


Hiller István a Szépművészeti Múzeumban adta át az idei Nagy Tibor Gyula-díjakat, a Miniszteri Elismerő Okleveleket, valamint Schneider Márta kulturális szakállamtitkárral együtt a Balassa Péter-, Balázs Béla-, Balogh Rudolf-, Bánffy Miklós-, Blattner Géza-, Erkel Ferenc-, Ferenczy Noémi-, Harangozó Gyula-, Hortobágyi Károly-, Jászai Mari-, József Attila-, Liszt Ferenc-, Munkácsy Mihály-, Nádasdy Kálmán-, Németh Lajos-, Szabolcsi Bence-, valamint Táncsics Mihály-díjakat is.

A kiemelkedő újságírói tevékenységért járó Táncsics Mihály-díjjal kitüntetett újságírók között Vince Mátyás, a Magyar Távirati Iroda elnöke is átvehette az elismerést. A kitüntetéseket egyéb irányú elfoglaltságaik miatt többeknek családtagjaik vették át, néhányan későbbi időpontban személyesen fogadják az elismerést, míg László Noémi költő, műfordító nem jelent meg a díjátadón.

Járai Antal, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára Sólyom László köztársasági elnöknek mondott köszönetet a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjéért, és nem fogott kezet Hiller Istvánnal.

Korábban

A legmagasabb magyar állami kulturális kitüntetést a József Attila-díjas szerző a hivatalos indoklás szerint jelentős költői és figyelemre méltó prózai munkásságáért kapja.

Rakovszky Zsuzsa Sopronban született, a Wikipédia szerint 1975-ben az ELTE angol–magyar szakán végzett, 1975-1982 között az Gorkij Könyvtár, 1978-tól az ELTE angol tanszékének könyvtárosa volt. 1982-1986 között a Helikon Kiadó szerkesztőjeként dolgozott.

1986-tól szabadfoglalkozású költő és műfordító. 1988-tól három évig a Soros Alapítvány költészeti ösztöndíjasaként Londonban alkothatott.

1990-ben az Iowai Nemzetközi Írókongresszus, majd 1994-ben a Poetry International vendége volt.

Főbb művei között említhetjük a Jóslatok és határidők (1981), a Fehér-fekete (1991), a Hangok (1994), az Egyirányú utca (1998), A kígyó árnyéka (2002), A hullócsillag éve (2005), Visszaút az időben - versek 1981-2005, valamint A Hold a hetedik házban című könyveket.

Rakovszky Zsuzsa műfordítói munkássága is jelentős, fordított többek közt E. S. Gardnertől, Frederick Forsyth-tól, Susan Sontagtól, de például az utóbbi évek egyik legnagyobb mozisikerének alapját szolgáló Alkonyat és Újhold című regényeket is ő ültette át angolról magyarra.

Portálunk úgy tudja, hogy a március 15-i állami ünnepségen Dr. Cseh Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem dékánja, Krasznai Tamás, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja, valamint Hécz Péter, a Győri Balett fővilágosítója is kitüntetésben részesül.

Amint nyilvánosságra hozzák a teljes listát, természetesen visszatérünk a témára.


Lovasi: "indulatokat kavar majd a Kossuth-díjam"

Az már korábban kiszivárgott, hogy Lovasi András, a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag együttesek frontembere is Kossuth-díjban részesül idén. Lovasi úgy nyilatkozott, miszerint "biztos benne, hogy kitüntetése indulatokat fog kavarni".

Egyes hírek szerint Kiss Tibor, a Quimby énekes dalszövegírója is rangos állami kitüntetésben részesül hétfőn. 


Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Batistuta 2010. március 17. 10:49
  „#23 Ja és remélem, hogy miután ez a gyalázat megtörtént, felháborodottan otthagytad a koncertet:-))) Pfúj!”
 • 23. Batistuta 2010. március 17. 10:47
  „#22 Val´szeg más Kossuth-díjas is volt már ittas:-) Aki itt a politikát húzza elő az eltévesztette a házszámot. Kicsit kezd már unalmassá válni, hogy aki piros, az genyó, aki narancs, az meg egy szentfazék.”
 • 22. Reális 2010. március 17. 08:54
  „Felháborító,hogy lovasi Kossuth-díjat kapott!Annak idején Kapuváron részegen,cigivel a szájában esett-kelt a színpadon!Ez a szocialisták értékrendje!”
 • 21. Batistuta 2010. március 17. 08:43
  „gall! Nem írom le, amit rólad gondolok, mert tuti lenne a moderálás:-) Remélem nem ez a stílus lesz a nyerő a következő négy évben. Az meg tiszta röhej, hogy kulturális témában nyilatkozol meg ezen a nívón.”
 • 20. Gyurca 2010. március 16. 19:37
  „Kedves gall!
  Nem tudom sírjak vagy nevessek az Ön hozzászólásain. Véleményem szerint először tanuljon meg helyesen írni, és csak ezután alkosson véleményt bárkiről. Sajnos egy dologban egyet értünk, Lovasi nem érdemelt (még) Kossuth díjat. Természetesen gratulálok az összes díjazottnak, kiemelve Rakovszky Zsuzsát!”
 • 19. fapofa77 2010. március 16. 19:12
  „Járai mellett most gall is minősítette magát. A fideszes "kultúra" e-fórumba is betette lábát...
  Gratulálok Lovasinak, de mindenek előtt Rakovszky Zsuzsának”
 • 18. gall 2010. március 16. 17:24
  „nemolvastam el,hogy mit hadováltál Batistuta.látom nemcsak szoci vagy,hanem lovasi-barát is.no nembaj,a gazdáitok tönkrevágták Magyarországot,remélem hillert nemengedik be Sopronba.”
 • 17. gall 2010. március 16. 17:16
  „16#---gondolom szoci vagy...lovasi nem érdemelt Kosutth-díjat,(szerintem),s a szocik még utolsó nyögésükben az embereiket ezzel a havi pár 100ezer Ftos fizetéssel köszönik meg munkáját(kéz kezet mos)”
 • 16. Batistuta 2010. március 16. 14:12
  „#15 gall
  Kifejtené értelmesen, hogy mi a köze Lovasi Kossuth-díjának a korrupcióhoz?”
 • 15. gall 2010. március 16. 11:52
  „Kossuth-díj,.. lovasnak---áááááááááááááááááááááááááááááá.úgy látszik nagyon gazdag ország vagyunk.40 évesen elküldjük a határőröket nyugdíjba.....a romáknak szórjuk a munkanélküli-segélyt.....és itt van ez a díj amit haláláig perkálnak neki.igaz,ez a legkisebb rossz.de neki??????.ez nem hozzáértés-kérdése az adományozó részéről,hanem a korrupció 1 fajtája.”
 • 14. Batistuta 2010. március 16. 11:44
  „A jobb érthetőség kedvéért: időközben az általam hivatkozott bejegyzés törlésre került. Köszönet a Moderátornak!”
 • 13. Batistuta 2010. március 16. 11:22
  „Jó másfél órája küldtem moderálásra a #12 [fióka] bejegyzést: úgy tűnik ez még belefér a szólásszabadságba:-( Szerintem nem.) Az egy dolog, hogy normális ember ilyet nem ír le, ráadásul az állítás/kérdés igaztalan és aljas.
  Lovasi Bandinak nagyon gratulálok!!! Minimum annyi, ha nem több emberhez visz el kultúrát, mint a többi kitüntetett, akik egyébként szintén rászolgáltak a díjra. A művészet nagyon tág fogalom, amibe nem csak egy jól előídott Pilinszky vers előadása vagy egy szép (mi is az?) festmény megalkotása tartozik. Ha ezt elfogadjuk, nem kell ekézni Lovasit és mást sem.
  Járai Antal önmagát minősítette "hőstettével".
  Szép napot!”
 • 12. denes 2010. március 16. 09:36
  „Egyetértek azokkal, akik nem tudják, hogy Lovas mire kapott Kossuth díjat. Tehetséges, azt én sem tagadom, de a Kossuth díjtól messze van, azért komoly plusszokat kell tenni, szóval a többi Kossuth díjas lenézése ez a kitüntetés”
 • 11. Csetneky 2010. március 15. 21:45
  „Lovasi - saját nyilatkozata alapján - vagy nem érettségizett, vagy kölcsön öltönyben tette. Esetleg rövidgatyában.
  Egyébként ha zenésznek adták, kaphatta volna ilyen erővel Schuszter Lóránt, Kukovecz Gábor, Nagy Ferenc vagy Petrás János is.”
 • 10. Shaki 2010. március 15. 18:47
  „Lovasinak nagy és őszinte gratula, őt ismerem igazán. Talán meg is érdemli!!!! Fenomén ember és minden értelemben a kimagasló fenomén kategóriába tartozik!!! De a többinek is gratulálok, még ha nincs személyes tapasztalatom róluk akkor is!”
 • 9. marianna1211 2010. március 15. 17:05
  „Békés Itala a művésznő neve kedves szerkesztő úr!”
 • 8. ökosuli 2010. március 15. 11:31
  „Kedves Szerkesztő!

  Látom kijavította a két mosonmagyaróvári nyugalmazott tanár Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetés elismerést egy újabbra, amilyen viszont nincs is: Magyar Köztársasági Aranykereszt Érdemrend.

  Szíveskedjék már a megfelelőt írni: Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt
  A forrás : www.okm.gov.hu”
 • 7. ökosuli 2010. március 15. 09:13
  „A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium két nyugalmazott tanára
  a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt c. kitüntetést vehette át.
  Forrás: www.okm.gov.hu”
 • 6. myrosz 2010. március 15. 05:05
  „Tisztelet minden kitüntetettnek ! Egykori tanáraim is vannak közöttük.

  - A másik iránti tisztelet és a jó modor nem mindig jár együtt a tudással.
  "Járai Antal ... nem fogott kezet Hiller Istvánnal." VOLT KITŐL TANULNI!”
 • 5. piteam 2010. március 15. 01:37
  „Krasznai Tamás Művész Úr életművéért végre egy megérdemelt elismerés.
  Legalább ekkora megbecsülést a színház részéről is !”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arzénmentesek a megyei ivóvizek

Baranyával, Alfölddel ellentétben megyénk ivóvizei arzénmentesek. A mérgező anyag csupán egy… Tovább olvasom