Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Mormota a kameránál

Nagy Csaba soproni erdőmérnök-tanár, természetfotós nyerte az idei országos pályázatot: őt tüntették ki „Az év természetfotósa” címmel, és egyik fotója kapta az év természetfotója díjat is. Az elismerést dr. Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter nyújtotta át Nagy Csabának.
Lépre ment: Sárgarépával csalogatták a kamerához az egyébként is kíváncsi állatot.
– Az év természetfotóját – a Mormota a kameránál címűt – az Alpokban fotóztam, számítva a kis állatok legendás kíváncsiságára – mondja Nagy Csaba, akinek hamarosan napvilágot lát első, a Nyugat-Dunántúl természeti értékeit bemutató önálló albuma. – Az egyik mormotaélőhelytől tehát sárgarépából „etetőcsíkot" húztunk a fényképezőgépig, és a gép tetejére is helyeztünk az élelemből. Ezután csak idő kérdése volt, mikor is ér a mormota a fényképezőgéphez. Szerencsémre nemcsak rátápászkodott, hanem néhány pillanatig el is időzött rajta, így sikerült néhány felvételt készítenem. A természetfotózás amúgy igen időigényes foglalatosság. Szerencsére feleségem, Lucia elkísér a túrákra, s most már nagyobbik unokánk, Ádám is lelkesedik a természetfotózásért.
Az országos fotópályázat képeiből a Magyar Kultúra Alapítvány budapesti székházában megrendezett – s 2003. január 31-ig megtekinthető – kiállítás katalógusában Eifert János, a Magyar Fotóművészek Szövetsége elnöke a természetfotósok legrangosabb, legnagyobb részvételű és díjazású fórumának nevezte a tárlatot. Tíz témakörben zsűrizték a képeket, s a kategóriánkénti első és második helyezett, valamint a különdíjas alkotáshoz rendelt pontszámok összessége adta ki az abszolút győztest, az év természetfotósát. (Ebből következik, hogy ez a cím és „Az év természetfotója" nem feltétlenül kötődik egy személyhez.) Idén azonban Nagy Csabáé lett mindkét elismerés, sőt, az év természetfotója címet elnyert „Mormota a kameránál" képe ékesítette a díjátadásra és a kiállítás megnyitójára invitáló meghívókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szépség áldozattal (is) jár

Már Sopronban is végeztek olyan műtétet, pontosabban műtéti sorozatot, amelyek eredményeként… Tovább olvasom