Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Molnár: Megszületett a kohéziós politika eredménye - galéria

Sopronban járt Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa, aki az uniós források hasznosulásáról tájékozódott.


Látogatása során régiónk fejlesztési terveiről is érdeklődött. A politikus a kohéziós politika jövőjével kapcsolatos kétnapos budapesti konferenciát megszakítva érkezett a városba. 

 – A 2013 utáni kohéziós politika jövőjével kapcsolatos kulcskérdések megvitatása zajlik most Budapesten, de véleményem szerint csak akkor lehet helyesen dönteni a fejlesztési pénzekről, ha a döntéshozók a helyszíneken is tájékozódnak a források szükségességéről, a felhasználás hatékonyságáról. Ezért regionális biztosként magam kértem a vidéki látogatást – tudatta Johannes Hahn. 

Sopronban járt Johannes Hahn. Fotók: Magasi Dávid

– Örülök, hogy sikeres munkáról számolhatunk be Sopronban, hiszen a következő hónapokban dől el, hogy Magyarország és a régiók 2013 után milyen feltételek mellett, mekkora fejlesztési forráshoz jutnak az új uniós költségvetésből – mondta Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, aki soproni látogatásán kalauzolta a biztost.

Megnézték az uniós támogatással megvalósuló Fő teret és a Tűztorony rekonstrukciós munkálatait, a Térségi Integrált Szakképző Központot és jártak a Páneurópai Piknik Emlékhelyen is. A látogatás során Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója a régió fejlesztéseiről beszélt. Arra kérte a döntéshozókat, mielőbb határozzák meg a fő irányvonalakat, hogy legyen idő a következő pályázati időszakra való felkészülésre.

Az uniós biztos kérdésére, hogy miként zárkózhatnak fel az elmaradott térségek, Molnár Ágnes elmondta: a  kormány azon dolgozik, hogy sikerüljön helyzetbe hozni ezeket a településeket. – Kormányra kerülésünk után alig két hónap alatt megteremtettük azokat a jogi kereteket, amelyekkel elkezdődhetnek a tárgyalások a 2014 utáni pénzekről. Kidolgoztuk az Új Széchenyi Tervet, amelynek keretén belül a kistelepülések, a családi gazdaságok, a néhány fős vállalkozások is pályázhatnak – részletezte az államtitkár. – Így tudjuk segíteni a cégeket, s támogatni a munkahelyteremtést. Az előző kormány regnálása alatt a rendszer rosszul működött, akkor az ötezer fő alatti települések nem tudtak pályázni, így fejleszteni sem. Szeretnénk átláthatóbbá tenni a pályázást, csökkenteni az ehhez kötődő bürokráciát.

– Örömömre szolgál, hogy eljöhettem Sopronba, ahol egy évtizede magánúton jártam. Így volt alkalmam az akkori várost összehasonlítani a mostanival, hatalmas a fejlődés. Ígérem,  tovább folytatjuk a régiók támogatását, s erősítjük a kohéziós politikát, hogy mindenkinek lehetőséget teremtsünk a felzárkózásra – búcsúzott  Johannes Hahn.

A felzárkózás lehetőségeiről

Az Új Széchenyi Terv legfontosabb célkitűzése egymillió új munkahely létrehozása, de a kormány elkerülhetetlennek tartja a járulékcsökkentést is. A 2013-ig tartó uniós költségvetés Magyarország számára biztosított összegét  átcsoportosítják és a pályáztatás rendszerét is megváltoztatják annak érdekében, hogy a vállalkozások és az önkormányzatok számára megfelelővé tegyék a feltételeket. A kormány szerint 7870 milliárd forint érhető el Magyarország számára a 2013-ig tartó időszakban.

Olvasóink írták

 • 9. reális 2011. április 02. 10:06
  „A galéria sikeres, hiányolom a felvételekről a polgárokat, nem találom ,de lehet ez csak az én hibám ogy.képviselönket sem! Hol hirdette meg ezt az értékes találkozást a város? Szívesen meghallgattam volna a tájékoztatást!”
 • 8. TancsKaszabell 2011. április 02. 07:23
  „Kedves barátaim !
  Azért kérem,maradjunk meg a realitásoknál.A város minden gondunk bajunk ellenére szépül! Ne rontsuk tovább rossz kedvünket azzal,hogy leszóljuk változó környezetünket!
  De ostorozzuk az önkormányzatot hibás és felelőtlen magatartásáért ! Van bőven mit kritizálni...gondoljanak a 17 milliárdos adósság állományunkra.Nem irigylem a következő önkormányzatot,lesz gondja bőven!
  Jellemző ez a naivitás a Fideszre még mindig 1 millió munkahelyről locsognak...na és az új Széchenyi terv se kutya...”
 • 7. Hozzászóló 2011. április 01. 22:22
  „"volt alkalmam az akkori várost összehasonlítani a mostanival, hatalmas a fejlődés"
  Pedig a képek szerint tényleg Sopronban járt...”
 • 6. ujidok 2011. április 01. 15:07
  „Ne feledjék el, ha a 3,8%-os hiány célt a kormány nem tarja, akkor az EU akár a lehívható forrásokat vissza is tarthatja.
  Magyarán semmit se látunk ezen pénzekből.”
 • 5. hehe08 2011. április 01. 13:19
  „Lenne fejlesztés, csak az államtitkár asszonynak még nem volt ideje szignózni a hozzá beérkezett pályázatokat......
  ezért több társasház korszerűsítésének ügye lóg a levegőben.....
  köszönjük Emese!”
 • 4. reális 2011. április 01. 12:44
  „Örülök,hogy hosszú csend után olvashattam Dr.Molnár Ágnes a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkáráról. Kivánok Sopronnak és az Államtitkár Asszonynak sok sikert, a város érdekében sok fejlesztést!”
 • 3. kertész 2011. április 01. 12:26
  „Remélem azt is elmondta ez a banda hogy eldurrantottak 10 milliárdot minden látható eredmény nékül,ügyvédekre magukra és egyéb hülyeségekre,mert a városra nem, az biztos.”
 • 2. TancsKaszabell 2011. április 01. 11:11
  „No,ez már azért más!”
 • 1. TancsKaszabell 2011. április 01. 08:08
  „Ejnye,ejnye ez lenne a minőség ezen a portálon ?
  Ezen a felületen inkább, például ez a híradás jelenhetett volna meg :

  "....Devecse,Fényeslitke,Miskolc,Paks,Pécs,SOPRON...

  - 16:15: Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára és Johannes Hahn, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosa sajtótájékoztatót tart Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatójának prezentációja és Fodor Tamás polgármester tájékoztatója után. (Utána Molnár Ágnes és Johannes Hahn rövid sétát tesz az európai uniós forrásokból megújult Fő téren; megtekintik a Tűztorony rekonstrukciós munkálatait és a térkövezést. 17.00 órától Johannes Hahn látogatást tesz a Térségi Integrált Szakképző Központ új központjában, 17.40-kor a Páneurópai Piknik emlékpartban Sopronpusztán. 18.30-kor a két politikus találkozik a helyi civil szervezetek képviselőivel a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. "

  Kedves olvasók !
  Tehát sokkal több történt mert ez egy programsorozat volt/van és sok helyszínnel az országban és résztvevővel.Örülök,hogy végre sor került erre is mert ezekben a számunkra oly fontos ügyekben,-forrásokról van szó !-,képviseletünkben a kormányrészéről...,... hát nem éppen a szakértők krémje vesz rész!

  Feltétlenül kiemelendő,hogy szokatlanul,-a szűkszavúsága mellett-,tisztességes hangnemet ütött meg a soproni illetőségű államtitkár.
  Üde színfolt...nem olyan fideszes szájjártató volt a stílusa.

  De,félre a viccel,jobban örülnék és reménykeltőnek találnám ha ezekkel a kérdésekkel jobb ,alkalmasabb,felkészültebb...valódi szakemberek foglalkoznának !
  Természetesen eredeti szakmai kvalitásaikat nem tagadva valójában Fellegi Tamás jogász és nem gazdasági szakértő...a Moszkvában folytatott tárgyalásaihoz még egészen más képességekre lenne szüksége...sajnos.
  Molnár Ágnes orvos...,-tehát semmilyen gazdaságfejlesztési ismeretei nincsenek-,már nem orvos hanem a Fidesz "szakpolitikusa",politikus asszony !
  Ő volt az :
  - aki felszólította pl. Walter Dezsőt arra,hogy ,,politikai ámokfutásukkal felhagyva, együtt távozzanak Sopron politikai életéből !
  - aki emlékeztetett arra,hogy Szájer József nem hagyta cserben Sopront...és Sopronban irodája is van.

  Tudjuk kicsoda Walter Dezső és azt is mit tett Sopronért !Már azt is tudjuk,hogy Szájer József a vonaton ,féllábon állva megfogalmazta az ország "Alkotmány" tervezetét tele néhány döbbenetesen botor ötlettel...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályaelhagyásos baleset a 84-es főúton

Baleset történt Kópházánál pénteken délelőtt, egy autót leszorítottak az úttestről, személyi sérülés… Tovább olvasom