Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Molnár Ágnes: Káosz, fejetlenség

Sopron - Kapkodás, káosz, fejetlenség, bizonytalanság uralkodik az egészségügyben a kormányzati intézkedéseket követően – jelentette ki Molnár Ágnes országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP), a parlament egészségügyi bizottságának tagja.
– Súlyos következményekkel járt és jár a kormányzat ámokfutása az egészségügyben – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Molnár Ágnes. – Nő a kórházak adósságállománya, egyre hosszabbak a várólisták szinte minden területen. A forráskivonások következtében a kórházak lassan elérik működőképességük határát. Ezért kényszerültek a kórházak az Egészségügyi Minisztérium egyszeri gyorssegélyére, amely a kiemelt intézményeknek automatikusan jár.

A soproni Erzsébet- kórház esetében ez egyszeri 43 millió 254 ezer forintot jelent, amely eltörpül éves költségvetése és hiánya mellett. Az intézményből eddig csak azért nem bocsátottak el dolgozókat, mert az önkormányzat átvállalta a forráskivonás – ami országos szinten csak idén ötvenmilliárd forint – következményeként fellépő 200 millió forintos hiány finanszírozását. Az egészségügy üzleti alapú átalakítása az is jelenti, hogy a ma még működő 160–170 kórházból – amelyből 39 súlyponti – 60–70 szeptemberre megszűnhet. E

zt bizonyítja, hogy ezek az intézmények nem részesültek a fent említett egyszeri segélyből. Molnár Ágnes részletesen elemezte az eddigi kormányzati intézkedéseket, külön-külön kitérve, hogy ezek mit jelentettek a betegeknek (a tb-járulék emelésétől kezdve a vizitdíjon át a kórházi napidíjig), milyen helyzetbe hozták az egészségügyi intézményrendszert (alapellátás, a sürgősségi betegellátás, kórházbezárások, összevonások, veszélybe került betegellátás) és hogy milyen hatással vannak a dolgozókra (elbocsátások, bizonytalanság). A képviselő szólt a gyógyszerár- emelésekről és bírálta azt a tervezetet, miszerint a kisebb falvakba mozgó posta vinné a betegeknek a gyógyszert.

– A Fidesz határozottan ellenzi a magántulajdonú, profitorintált, piaci alapon működő több-biztosítós modell bevezetését, amely az egész világon megbukott – folytatta Molnár Ágnes. – A Fidesz továbbra is egy nemzeti kockázatvállaláson alapuló egészségbiztosítási pénztárban lát garanciát. A kormányzat nem kérte ki sem az érdekképviseletek, sem a kamarák, sem pedig az emberek véleményét a reformoknak nevezett intézkedésekről. Ezért kezdeményezett népszavazást a Fidesz, remélve, hogy megállíthatja az egészségügy teljes szétzilálását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

El kell égetni a méhcsaládokat

Győr-Moson-Sopron - Kapuvár és Csorna térségében sorra el kell égetni a méhcsaládokat, miután egy… Tovább olvasom