Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Módosuló vadászterületek

Egy év múlva lejárnak a tíz évre megkötött vadászati haszonbérleti szerződések.
– A jelenlegi szerződések jövő februárban járnak le. A földtulajdonosok azonban már most eldönthetik, lemondanak vadászati jogukról, vagy maguk is vadászok lesznek – mondta el az átalakulásról Parragh István, a sopronhorpácsi Nimród Vadásztársaság vadászmestere. – Jelenleg az egyes társaságok területeinek szélét folyó, út, esetleg vasút jelenti, de ezek a tulajdonosi közgyűlés döntése alapján a későbbiekben módosulhatnak. A most elindult folyamat azt is jelenti, hogy a régiek mellett új társaságok is megjelenhetnek.

Földtulajdonosi közgyűlés

Éppen ezért, ha a társaságok továbbra is szeretnék megtartani a vadászati jogot, fontos számukra, hogy mielőbb megszervezzék a földtulajdonosi közgyűléseket. A térségünkben működő tizenkét vadásztársaság jó kapcsolatot alakított ki a földtulajdonosokkal, valamint a földhasználókkal. Rendszeresen és pontosan fizették a bérleti díjakat, valamint megállapodtak a vadkár összegében is, ezért várhatóan zökkenőmentes lesz majd az újjászervezés folyamata.
A vadásztársaságok hektáronként 200–500 forint közötti éves bérleti díjat fizetnek a földtulajdonosoknak. Az érintettek szerint a következő tízéves ciklusban ez az összeg a versenyhelyzet miatt a korábbiaknál jelentősebb mértékben, akár 50 százalékkal is emelkedhet.

Minimum 3000 hektár

A minimális vadászterület nagysága – a törvény szerint – 3000 hektár. A társaságoknak még egy év áll rendelkezésükre, hogy megszerezzék a kialakítandó vadászterület úgynevezett kezdeményező egyharmadát, azaz ezer hektárt. Így válnak jogosulttá arra, hogy további földterületek megszerzésére hirdetmény útján közgyűlést hívjanak össze – tájékoztatta lapunkat Pintér Csaba, a megyei földművelésügyi hivatal vadászati és halászati felügyelőségének vezetője. – Az itt meghozott döntéseket – a bérleti díjról, kik a társaság tagjai, valamint mekkora lesz a területük várható nagysága – a hivatalhoz kell benyújtani. Ezt követően határozzák meg, hogy az egyes társaságok hol és mekkora területen vadászhatnak.

Vadászok a megyében

Megyénkben mintegy 2600 vadász hódol hobbijának. Körülbelül négyszázezer hektáron ötvennégy vadászterületet alakítottak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kékfrankos IC két főváros között

Magyarország fővárosát, Budapestet és a kékfrankos fővárosát, Sopront immár a Kékfrankos InterCity vonatpár is összeköti. Az erről szóló megállapodást hétfőn írta alá dr. Józan Tibor, a GYSEV vezérigazgató-helyettese, Molnár Tibor, a hegyközségek tanácsának elnöke és Tama István, a Magyar Turizmus Rt. nyugat-dunántúli marketingigazgatója. Tovább olvasom