Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Modern technika védi ma már a soproni lőteret

Csendes a téli hónapokban a Soproni EFE Lövész Egyesület Anger-réti lőtere.

Február végéig csak előzetes bejelentkezés alapján jöhetnek a tagok is, de a hideg hónapokban kevesebben élnek a lehetőséggel. Több mint hetven tagot számlál az egyesület, ahol mára többé-kevésbé feldolgozták az őket ért tragédiát.

2012-ben az elsőfokú bírósági ítélet szerint a három fiatalból álló banda itt végzett a lőtérvezető Szántó Sándorral és a véletlenül betoppanó Baumgartner Ervinnel.

Értelmetlen és tragikus haláluk ugyanakkor arra ösztönözte az egyesület vezetését, hogy átgondolják a biztonsági előírásokat.

Horváth László ügyvezető elnök szerint a lövészet szép, technikai sport, a biztonság ugyanakkor elengedhetetlen a lőtéren.
Horváth László ügyvezető elnök szerint a lövészet szép, technikai sport, a biztonság ugyanakkor elengedhetetlen a lőtéren.


– Ahol lőfegyver van, ott nem beszélhetünk százszázalékos biztonságról, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy soha nem a fegyver gyilkol, hanem az ember. A lövészet egy szép, technikai sport, a fegyver pedig sporteszköz – szögezi le az egyesület ügyvezető elnöke, Horváth László.

Ugyanakkor nem titkolja, a kettős tragédia egy sor szigorú intézkedést vont maga után és az egyesület saját beruházásban a legmodernebb technikával védi ma már a lőteret.

Kívülről ebből semmi nem látszik, az öreg, több mint százéves épület megtévesztheti a rossz szándékkal erre járókat. Pedig kint is, bent is éjjellátó kamerák, infrasorompók védik az objektumot.

Új a beléptetőrendszer is, saját kódja van a társadalmi funkciót viselő tagoknak, s a rendszer a feladatuknak megfelelően engedi őket mozogni a lőtéren.

A fegyverszobához például még az ügyvezető elnöknek sincs jogosultsága, s többé az sem fordulhat elő, hogy például egy lövészetvezető egyedül maradjon a helyiségekben.

– Új szabályaink miatt néhányan lemorzsolódtak, de szeretnénk mindent megtenni a tagok biztonságáért. Nem lehet például katonai egyenruhához hasonló öltözékben itt sportolni, a 24 ezer forintos évi tagdíjat a nyomon követhetőség érdekében csak banki átutalással fogadjuk el, új tagot csak a hatfős elnökség egyöntetű támogatásával veszünk fel és akkor is egy éven át csak légfegyverrel lőhet nálunk – sorolja az új rendelkezéseket Horváth László.

A technika és a szigorú alapszabály mellett fegyveres biztonsági szolgálat is gondoskodik a lőtér és az itt sportolók védelméről, a fegyverszobát pedig még mindezeken kívül is infrasorompókkal és rezgésérzékelőkkel védik.

– Az a baj, hogy erre szükség van – mondja szomorúan Horváth László. Az egyesület tagjai sportemberek, korábban a bizalom fontos tényező volt itt, az Anger-réten. 2012 áprilisában azonban végérvényesen lezárult egy korszak, a lőtérre ma már nem juthatnának be a gyilkosok..

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GYSEV fejlesztés: 1,3 milliárd forint a konténerterminálra

A tervek szerint 15-20 munkahely is létesül, és új tárolókat is épít a GYSEV CARGO Zrt. 1,3 milliárd… Tovább olvasom