Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Modellezéssel kezdődött a fiatal kutató pályája

Sopron - Csóka Levente, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense a nanotechnológia papíriparban betöltött szerepét vizsgálja. Egy kis faluból indult, hogy tudásával tegyen az esztelen természetpusztítás ellen.
Európa számos egyetemén tartottak izgalmas programokat a Kutatók Éjszakáján. Az esemény kapcsán kérdeztük Csóka Leventét, egy ifjú kutatót arról, mi vezet ma egy fiatalt a tudományok világába.
– A Nyugat-magyarországi Egyetem docenseként Sopronban dolgozom, a Fa- és Papíripari Technológiák Intézetében – kezdte Csóka Levente. – Kollégáimmal napi munkánk során a különböző rostos anyagok ipari alkalmazhatóságát vizsgáljuk.

Az ifjú kutató alma materébe tért vissza, hogy a tanulás után a dolgos hétköznapjait is itt töltse. Az egyetemen végzett, faipari és papíripari mérnöki oklevelet szerzett, tavaly doktori címet kapott.

Csóka Levente a nanotechnológia papíriparban betöltött szerepét vizsgálja.
Csóka Levente a nanotechnológia papíriparban betöltött szerepét vizsgálja.


A szak- és szakmaválasztás kifejezetten tudatos döntés volt Levente életében. Egy Székesfehérvár melletti aprócska faluban nevelkedett, ahol a természet úgy hozzátartozott a mindennapjaihoz, mint a víz és a levegő. Megszerette a fát, s ez nemcsak a repülőmodellek építésében mutatkozott meg, de szívesen vizsgálgatta az alapanyagként felhasznált fadarabok szerkezetét, rostjait is.

– Már akkoriban hallottam az esztelen természetpusztításról, a felesleges erdőirtásokról.

Arra gondoltam, biztosan lehet ezt ésszerűen csinálni,
s ha már fákat kell kivágni, legalább minél hatékonyabban hasznosítsuk azokat. Így szinte egyenes út vezetett a mostani munkámhoz – mesélte a docens.

Levente nincs egyedül a kutatókra jellemző kíváncsiságával az egyetemen. Elmondta, a papíros szakos hallgatók mintegy 80 százaléka végez vizsgálatokat, készít tanulmányokat önszorgalomból. Egyesek a fizikai, kémiai elemzéseket kedvelik inkább, míg mások az alkalmazott technológiákat szeretik és különféle tárgyakat álmodnak meg – papírból.
Csóka Levente a nanotechnológia papíriparban betöltött szerepét vizsgálja. A technológiával három éve ismerkedett meg. Maga a szó törpét jelent, a kutatásban a molekulák és atomok méretezésére használják.

– A mi szakmánkban is szükségessé válik a folyamatos megújulás, az innováció. A cél, hogy az évtizedek óta egyre nagyobb teret hódító műanyagiparral felvehessük a versenyt. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha új és újabb tulajdonságait aknázzuk ki a papírnak, amikkel újabb funkciókra válnak alkalmassá. A nanotechnológia az anyagok, szerkezetek megváltoztatására alkalmas. Azt kutatjuk például, lehet-e elektromosan vezetőképes a papír, vagy miként lehet egyre több területen élni újrahasznosításának lehetőségével – mesélt kutatásairól.
A fiatal szakember életét szentelte a kutatásnak. Az USA-ban több alkalommal volt tanulmányúton. Büszkén tért haza a tengerentúlról, mert úgy látta, a kutatók között a világ élmezőnyébe tartozunk, e tekintetben nincsen szégyenkeznivalónk.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ipartörténeti magánmúzeum

Nagycenk - Gráf Gyula nagycenki asztalosmester évtizedek alatt összegyűjtött ipartörténeti… Tovább olvasom