Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Mobil posták: elfogadták, megszokták

A hatszáz főnél kisebb lélekszámú településeken élők nagy része ma már elégedett a mobil posta szolgáltatásaival, a nagyobbaknak viszont hiányzik a hivatal.
Közel egy évvel ezelőtt szüntette meg a Magyar Posta Rt. a hatszáz főnél kisebb lélekszámú településeken az állandó postahivatalt. Helyettük munkanapokon autóval járja a falvakat egy postás. A helybéliek zászlót tűznek ki a kapujukra, így jelzik, hogy náluk lenne elintéznivaló. – A mobil posta jobb, mint gondoltam – mondja a cséri Horváth Ilona, akinek épp hetilapjait hozta a postás. – Már kialakult egy rendszer, alkalmazkodtunk a helyzethez. Szerencsére általában pontosan érkezik az autó.

– A mozgó posta autója a kapuvári telephelyről érkezik Répceszemere, Csáfordjánosfa érintésével Csérre – tudjuk meg Váralljai Istvántól, az ötvenfős falu polgármesterétől. – Tudomásul kell venni, hogy az ilyen kis falvakban, mint amilyen a miénk is, bizonyos szolgáltatások csak veszteséggel működtethetők.

A szintén cséri Mogyorosy Istvánnak és feleségének is kedvezőek a tapasztalatai. – A korábbi postásunk télen is kerékpárral hozta a leveleket és a pénzt a közeli Répceszemeréről, hiszen nálunk nem volt hivatal. A gépkocsi könnyebbé és biztonságosabbá tette a kézbesítést – véli a nyugdíjas családfő, aki most már örül, hogy a postai szolgáltatás a „konyhájáig is elér".

Minden megtalálható

Délután fél három, a mobil posta hangjelzése messziről hallatszik Csáfordjánosfa és Csér között. – Ma kissé megkéstem, mert a háromnapos, hosszú hétvége előtt több a kézbesítenivaló – mondja Kiss Vámosi János, a postaautó vezetője. – Szinte minden szolgáltatás nálam is igénybe vehető, mint a „nagy" postahivatalokban. Lehet levelet, táviratot feladni, újságot előfizetni, csekken a pénzt befizetni, valamint általában a hónap utolsó napjaiban házhoz szállítom a nyugdíjat és az egyéb járandóságokat.

Kiss Vámosi János amondó, kezdetben féltek az új rendszerű szolgáltatástól a lakók, talán azért is, mert keveset tudtak róla.
A csáfordjánosfaiak többsége is elégedett a mobil postával. – Egyetlen gond, hogy az országos napilapokat csak a délutáni órákban kapjuk meg – összegzi tapasztalatait Titkovics Pál, a falu első embere. – A jövő hónapban tartandó falugyűlésen is szóba kerül egyébként ez a téma. A felvetődő kéréseket, igényeket lehetőség szerint továbbítjuk a posta felé.

Répceszemerén hiányzik a hivatal

A posta átalakítása hátrányosan érintette a háromszázhatvan lakosú Répceszemerét, ahol – ellentétben Csérrel és Csáfordjánosfával – volt postahivatal. A forgalom csökkenése után viszont ezt is bezárták. Az itt dolgozó kézbesítőnek lejárt a szerződése, neki még ma sem sikerült munkát találnia. – Sok olyan ember él nálunk, aki dolgozik, amikor a mozgó posta a településre érkezik – mondja Radics László polgármester. – Ők az önkormányzati hivatalban kialakított irodában intézhetik el a postai ügyeiket.

Radics László úgy véli, a kistelepüléseket fokozottabban kellene támogatni. A posta megszűnésénél nagyobb gond, hogy egyre nehezebb fenntartani az óvodát és az iskolát. Márpedig az oktatási intézmények jelentősen hozzájárulhatnak egy-egy település fejlődéséhez.

Kapcsolódó cikkek >>

Mobilposták Ausztriában (2003-06-18) >>
Mobilposták: a polgármesterek nem adják fel (2003-09-22) >>
Mobilposták: hol állandó, hol mobil a szolgáltatás (2003-11-11) >>
Mozgóposta járná a kisfalvakat (2003-05-07) >>
Levelek drágábban, egységes tarifával (2004-03-09) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarok jogait védik Ausztriában

Az ausztriai magyar munkavállalók jogsérelmeit orvosolja az a kismartoni (Eisenstadt) iroda, amely… Tovább olvasom