Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

Mit tud nyújtani Sopron a fogyatékkal élő turistának?

Sopron - Mit tud nyújtani Sopron az ideérkező, fogyatékkal élő turistáknak? Erről cseréltek tapasztalatokat érintettek és szakemberek a támogatószolgálat által szervezett esélyegyenlőségi fórumon.
Egy íróasztal mellett nehéz végiggondolni, de meg kell kísérelni: hová és hogyan tud eljutni Sopronban és környékén a látás-, mozgás vagy hallássérült, pláne, ha látogatóként érkezik? Melyik szálloda, étterem, közintézmény vagy szórakoztatóközpont van európai normák szerint akadálymentesítve?

Erről is szólt az az esélyegyenlőségi fórum, amit idén is megszervezett a Sopron és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ Támogató Szolgálata. A rendezvényen érintettek mondhatták el tapasztalataikat azoknak a szakembereknek, akik munkájuk során sokat tehetnek a sérültek érdekében. Mint Palotai Rita, a támogatószolgálat vezetője találóan megjegyezte a fórumon: először a fejekben lévő akadályokat kell lebontani, s csak aztán átalakítani az épületeket.

A fórumon is hangsúlyozták, nem elég a jó szándék, a fogyatékkal élők önálló életvitelét kellene lehetővé tenni.
A fórumon is hangsúlyozták, nem elég a jó szándék, a fogyatékkal élők önálló életvitelét kellene lehetővé tenni.

A beszélgetés során nyilvánvalóvá vált: a közintézmények elenyésző része akadálymentesített, a múzeumok, galériák kerekes székkel bejárhatatlanok. Sok étteremre, szállodára és üzletre is igaz ez. Persze az esetek többségében vannak segítőkész, markos legények, akik átemelik a mozgáskorlátozottat a lépcsőkön, de ki gondol arra, hogy ezt a kiszolgáltatottságot a sérült ember hogyan éli meg?

Sok probléma odafigyeléssel is megoldható, vannak azonban – főként az épületek átalakításában – súlyos pénzügyi kérdéseket felvető gondok. Kerekes Attila városi főmérnök elmondta, a törvényekkel és rendeletekkel agyonszabályozott akadálymentesítés nehéz feladatok elé állítja az építőket. A látássérülteknek élénk csíkok felfestése, a mozgássérülteknek minden szinten külön vizesblokk, megfelelő, érdes felületek, lift – csak néhány példa, ami rengeteg pénzbe kerül.
A fórumon részt vett két osztrák kerekes székes is, akik szintén azt hangsúlyozták: a fogyatékkal élők önálló életvitelének biztosítása a rendelkezések célja, ez pedig sokkal több, mint a járdaszegélyek, lépcsők megszüntetése.

Olvasóink írták

  • 2. orgona 2008. május 16. 22:07
    „Az utak azok borzaszto allaptban vannak ez igy van de megis ugy gondolom mindenre van megoldas ha az ember valamit elszeretne erni,persze segitseggel”
  • 1. coolzsu 2008. május 16. 11:49
    „Őszintén? Lehet, hogy önző vagyok, de hóttra nem érdekel, hogy a turista mit tud megnézni, amikor az én vak édesapám, aki született soproni, nem jut el sehova! Segítség nélkül hiába is próbálkozna, mert ebben a városban lehetetlen egy egyenes járdát, vagy lépcső nélküli közintézményt, (nem a járdán parkoló autót) találni. Bele sem merek gondolni, hogy egy keresszékben élő mit tud tenni, hogy tud itt élni, amikor babakocsival is képtelenség eljutni egyik pontból a másikba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száműzöttekként búcsúztak

Sopron - 1946. május 16-án hagyták el az utolsó vagonok Sopront, zsúfolva német nemzetiségű… Tovább olvasom