Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Mit tehetnek a válság miatt bajbajutottak?

Sopron - A gazdasági válság következtében egyre több család kerül nehéz anyagi helyzetbe. Az önkormányzat idén már 2800 esetben, 44 millió forint értékben nyújtott segítséget.

Sopronban is sokan vannak olyanok, akik a válság miatt nehezen, részben vagy egyáltalán nem tudják fizetni rezsijüket, hiteleiket. Rontja a helyzetet, hogy számosan el is vesztették munkahelyüket. Ugyanakkor márciusban Sopronban 89 üres álláshely volt. Ennek öt százaléka segéd-, öt százaléka szellemi munka, a többi szakipari képzettséget kíván.

A Kisalföld információi szerint az állások harmadát gyorsan betöltik a munkakeresők, viszont akadnak olyan helyek, amelyekre a speciális képzettség feltétele miatt hónapokig nem találnak embert.

Tavaly novemberben 150, decemberben 70, januárban 50, márciusban 89 állás közül választhattak a regisztrált álláskeresők, akiknek száma 1848 volt a múlt hónapban.

– Akik végképp nem tudnak elhelyezkedni és veszélybe kerül megélhetésük, az önkormányzathoz fordulhatnak különböző támogatásért – tudtuk meg Kuslics Balázstól, a városháza szóvivőjétől. – Amennyiben a munkanélküliséggel küzdő családokban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 25.650 forintot és az egyéb feltételek is fennállnak, a kérelmezőnek havi 28.500 forint rendelkezésre állási támogatást állapítunk meg. Az ebben részesülő legalább évi 90 napi közcélú foglalkoztatásban vesz részt, erre az időre a minimálbérnek megfelelő munkabért kap. Ennek 95 százalékát a központi költségvetés megtéríti az önkormányzatnak. A közüzemi díjak fizetéséhez – természetesen a jogosultsági feltételek megléte esetén – adósságkezelési szolgáltatás, lakásfenntartási támogatás, lakbér- és fűtéstámogatás nyújtható. A szociálisan rászoruló tanulókat időszaki támogatásban részesítjük, a felsőoktatásban tanulók pályázhatnak a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjra. A pénzintézetek törlesztőrészleteinek emelkedése következtében is nőtt a hozzánk fordulók száma, e problémák megoldása azonban nem a szociális segélyezéstől várható. Idén eddig 2800 alkalommal, 44 millió forint értékben, tavaly összesen 10.251 esetben, 400 millió forint értékben fizetett ki valamiféle támogatást a szociális csoport. Ilyen nagy szám esetén a gondos előkészítő munka és a környezettanulmány mellett is előfordulhat, hogy valaki indokolatlanul kér segítséget, kijátssza a hivatalt. Ám kirívó esettel nem találkoztunk és ilyen jellegű jelzés sem érkezett. A hozzánk fordulók valóban megélhetési gondokkal küzdő, gyermeket nevelő családok, kisnyugdíjasok, munkanélküliek vagy perifériára szorult hajléktalanok.

Olvasóink írták

 • 3. obama 2009. április 30. 15:18
  „hogy mit tehetnek? lojek le magukat ennyi.”
 • 2. Telepathia 2009. április 30. 10:00
  „Csak ennyit? Mit tettek a városvezetők és az önkormányzati képviselők? Fizetésük, tiszteletdijuk hány százalékát forditották a megélhetési váltságal küzkodő soproni családok megsegítésére? Még nem késő,
  erről kellene sajtótájékoztatót tartani Fodor úr! Néhai Sopronyi Thurner Mihály polgármestertől kellene néhány jó példát átvenni, hogy hogyan oldotta meg az 1935 -ös gazdasági váltságot Sopronban.”
 • 1. jucuska40 2009. április 29. 19:01
  „Köszönöm a hivatalnak mert a legnagyobb bajban segitett..és hálás is vagyok érte! De senki nemtörödik amugy azzal az emberrel aki nemtalál munkát....és gyűlnek a számlák havonta!!!!Kilátástalan!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rovásírásban jeleskedtek

Sopron - A X. Kárpát-medencei Rovásírásversenyre idén háromszáz diák jelentkezett, az egyik körzeti… Tovább olvasom