Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Mit hoztak a testvérvárosok Sopronnak?

Tizenegy tábla díszíti a soproni hivatal polgármesteri előszobáját: a testvérvárosok címerei. Milyen eredményei vannak az együttműködéseknek?

Sopron tizenegy, Győr kilenc, Mosonmagyaróvár hét testvérvárossal büszkélkedhet. Elsősorban kulturális kapcsolatokról van szó, holott a rendszerváltást követő években nagy reményeket fűztek a magyar önkormányzatok a nyugati közeledéshez. Sok kézzelfogható eredmény mégsem született Sopronban, de ne legyünk kicsinyesek.
Sopron tizenegy, Győr kilenc, Mosonmagyaróvár hét testvérvárossal büszkélkedhet.

A német Bad Wimpfen és Kempten a soproni németség számára fontos partnerek és ez a kapcsolat viszonylag élő. Hagyományos koncertek, látogatások fűzték szorosra a szálakat, bár ezen a téren is lehetne újabb tartalmakat keresni, hiszen lassan sajnos kihal az a generáció, akiket anno Sopronból vagy a környékről telepítettek ki e német városokba. Számukra volt igazán fontos a soproni testvérség.

Az olasz Bolzanóval, az izraeli Eilattal, a svájci Rorschachhal, a finn Seinäjokival valójában kimerült a kapcsolat egymás nagyobb ünnepeinek látogatásában, hivatalos delegációk utazásában. Az osztrák Kismartonnal (Eisenstadttal) a közös történelmi gyökerek okán lehetett szorosabbra fűzni a kapcsolatokat – amik a míves papír nélkül is ugyanúgy működtek, mint anélkül, de legalább formát kapott a kapcsolat.

A testvérvárosi kapcsolatok egyik kézzelfogható eredménye, ha turistacsoportok érkeznek Sopronba. A japán Kazunóból rendszeresen jönnek. Fotó: Magasi
A testvérvárosi kapcsolatok egyik kézzelfogható eredménye, ha turistacsoportok érkeznek Sopronba. A japán Kazunóból rendszeresen jönnek. Fotó: Magasi


Az erdélyi Medgyessel valószínűleg az érzelmi indíttatás volt a legfőbb ok a szerződéskötésre és az összetartozás a legfőbb üzenete. A szlovák Selmecbánya az egyetem miatt volt és fontos ma is, hiszen a selmeci hagyományok itt élnek tovább. A görög Spárta elsősorban sporteseményekben vált erőssé a testvérvárosok között. A japán Kazunóval kötött szerződés pedig főként turistákat hozott és japán tanárnőt, akik évek óta váltásban tanítják az érdeklődő soproniakat nemcsak a nyelvükre, hagyományaikra is.

Ebbe a színes családba kerülhet most a kínai Yichang, aminek polgármestere szándéknyilatkozatot írt alá Sopronban. A Kínai Népköztársaság Hubei tartományából kilencvenfős delegáció járt nemrég a megyében, Sopronon kívül Győrben és Kapuváron is.

A kínai kapcsolat
Yichang négyezer éves nagyváros a Jangce folyó északi partján. Lakossága 4,15 millió. Nemzetközi repülőtere, kikötője van. Évente több mint harmincmillió turista fordul meg a városban, ami a világ egyik legnagyobb vízierőmű-bázisa.


– Elsősorban kulturális együttműködés és a sport területe az, ahol kézzelfogható eredményeket is fel lehet mutatni a testvérvárosi szerződéseknek köszönhetően. Gazdasági eredményről nem tudok – mondja Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Véleménye szerint döntően a rendszerváltás utáni években lehetett volna a külföldi kapcsolatokból profitálni. – De a külföld megismerése legalább szemléletet ad. Ötleteket, új látásmódot mindenképpen hozhatnak a város életébe a külföldi kapcsolatok – vélekedik a kamara elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tankcsapda indítja a VOLT-jegyelővételt Sopronban

November 5-én 16 órakor, a soproni VOLT Caféban a Tankcsapda zenekar jelenlétében indul a… Tovább olvasom