Kisalföld logö

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 18°C Még több cikk.

Misszionáriusok Sopronban: a Túró Rudi a kedvencük

Nichols és Tracy az egyesült államokbeli Utah államból érkezett Sopronba, misszionáriusként teljesítenek szolgálatot a városban.

Gyönyörűnek találják a zegzugos utcákat, nem hiányoznak nekik a felhőkarcolók, de az otthoni konyha sem.

Az alig húszéves fiatalemberek kiváló beszélgetőtársaknak bizonyultak, pedig az én anyanyelvemen folytattuk a társalgást. Ők viszont nem régóta élnek Magyarországon, misszionáriusként dolgoznak, mégis remekül beszélik nyelvünket.

– Vallásosan nevelkedtem, ehhez hozzátartozik, hogy az egyházunknál a 18. életévüket betöltött fiatalok misszionáriusnak jelentkezhetnek. Beadtam a pályázatomat, s vártam, mikor és hová indulhatok. 2008 októberében érkeztem Magyarországra, eddig Szolnokon, Pécsen, Egerben és Gyulán dolgoztam. Sopronban fél éve teljesítek szolgálatot – mesélte Nichols.

Tracy csak tavaly nyáron érkezett, ennek ellenére ő is szinte kifogástalanul beszéli a magyart. Elmondta, mielőtt missszióra indulnának, oktatáson vesznek részt az egyházuk központjában, így már némi nyelvtudással érkeznek abba az országba, ahol kétéves szolgálatukat töltik. Ő eddig Kecskeméten járt, három hete jött Sopronba.

Nichols és Tracy jól érzik magukat hazánkban, lenyűgözi őket Sopron szépsége és a vendégszeretet.
Nichols és Tracy jól érzik magukat hazánkban, lenyűgözi őket Sopron szépsége és a vendégszeretet.

A fiatalemberek az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza képviselői, a gyülekezet Sopronban mintegy 30 tagot számlál. A misszionáriusok az istentiszteletek mellett a Torna utcai gyülekezeti ház egyéb rendezvényein is részt vesznek, csütörtökönként este 6 órától, szombatonként pedig délután 3 órától ingyenes angolórákat tartanak, mely bárki számára látogatható. A fiúk bérelt lakásban élnek és noha ellátásukról maguknak kellene gondoskodniuk, az újonnan szerzett ismerősök gyakran ellátják őket finom falatokkal. Nicholsnak a mexikói ételek hiányoznak kicsit, de nem tud betelni a töltött káposztával és a paprikás csirkével. Tracy nem szenved hiányt a hazai ízekben, hiszen otthon is a gyorséttermeket részesítette előnyben, ezekből pedig itt sincs hiány. Ő imádja a palacsintát, közeli ismeretséget kötött a lángossal, és a Túró Rudi révén megismerték és megszerették ezt a tejterméket is, noha első ránézésre nem szavaztak túl sok bizalmat neki.

A fiúk egy-egy városban pár hétig tartózkodnak csupán, így áprilisban várható egy újabb telefon, amikor közlik velük, hol kell folytatniuk a munkát. Megszokták a költözést, kicsit furcsállják is a mi röghöz kötöttségünket. A misszió letelte után hazatérnek és elkezdik civil életüket. Nichols biológiát tanult és kutatónak készül, társa repülőgépekkel foglalkozna, szeretne pilótaként dolgozni. Házasságot, gyerekeket terveznek, s a vallás is része marad az életüknek. Sopront nagyon szép városnak tartják, gyönyörűnek látják épületeinket, és örömmel tapasztalják, hogy itt a napot nem takarják el a felhőkarcolók. 

Olvasóink írták

 • 14. c7 2010. március 24. 19:09
  „Okosok! Vigyétekbe 1 KAT;vagy EV templomba ezt a két(emmebaljóst) "prédikálni"; ha be engedik, akor irok a PÁPÁNAK. (most leszek moderálva?)”
 • 13. Bokk 2010. március 22. 18:28
  „Ezek a srácok idejönnek a távolból, és megtanulják a nyelvünket, hogy ezen szólhassanak hozzánk. Mindezt olyan pontossággal, hogy sokszor jobban beszélnek, mint néhány honfitársunk, akit rövidebb időre külföldre sodort az élet és már affektálva keresi a szavakat. Az a hit, amely ehhez erőt ad, mindenképpen tiszteletre méltó, még ha nem is egyezik mindenben a miénkkel. Nem is beszélve a kiegyensúlyozottságról, ami árad belőlük. Van mit tanulni a példájukból, ha kicsit magunkba nézünk, és ehhez nem kell megtérni.”
 • 12. c7 2010. március 22. 17:52
  „Mér töröltek?
  Gondolom, hogy ro.. oldalon vagyok? Elolvastam a hozzászólásokat. AGYMOSÁS a "köbön"!!!!!”
 • 11. Gabika22 2010. március 22. 08:20
  „5. Soproni
  MInden szavaddal egyet értek! Öröm volt olvasni a hozzászólásod! Nem kell őket bántani!! És még helyesek is :P”
 • 10. csitei 2010. március 21. 15:47
  „Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints ("Mormon Egyház") mely gyakran "Mormonok" néven ismert. A legnagyobb a mormon felekezetek között. Azon utolsó napi szentek felekezete, akik Joseph Smith próféta halála után Brigham Young apostol vezetésével, a mai Utah területére távoztak. A több mint 13 millió tagot számláló egyház ma már minden kontinensen jelen van

  Az Egyház első misszionáriusa 1885-ben érkezett Magyarországra a Német-Svájci Misszióból. Mindössze három hónapot tartózkodott az országban, mielőtt visszatért Bécsbe. Az első magyarországi tag Markov Misa, bánáti bolgár volt, akit 1887-ben kereszteltek meg. 1888-ban Ferdinand Hintze, a Törökországi Misszió elnöke Magyarországra látogatott, hogy találkozzon az újonnan megtért magyarral, Markovval, s együtt hirdessék az evangéliumot Magyarországon. Mivel sikertelenül kerestek érdeklődő embereket, hamarosan ismét eltávoztak, de Markov 12 évvel később visszatért, és számos magyart megkeresztelt Temesváron, s megalakította az Egyház első magyar gyülekezetét. Majd Brassóba utazott, és ott elvetette az első magokat az őt követő misszionáriusok számára. Később Markov Törökországba utazott, ahol az isztanbuli bolgár közösségben térített, aminek hatására meg is keresztelte az első bolgár mormont, akivel együtt Bulgáriában is szervezni kezdte az egyházat, azonban hamarosan Bulgáriából - helyi protestáns szervezetek feljelentése után - kitiltották.

  1909-ben John Ensign Hill, a Svájci-Német Misszióból kapta a megbízást, hogy magyarul tanuljon, és az első misszionárius legyen Magyarországon. Hill nagyon jó kapcsolatot tudott kialakítani a helyi hatóságokkal, amely végül 1911 novemberében az Egyház hivatalos elismeréséhez vezetett. 1914-ig, amikor minden misszionáriust kivontak Európából az első világháború miatt, összesen 106 embert kereszteltek meg Magyarországon. Mindössze 40 tag maradt, a többség kivándorolt Utah-ba.

  Bár továbbra is maradt néhány egyháztag az országban, az egyház tevékenysége megszűnt az országban egészen a 80-as évek végéig. Magyarországot 1987. április 19-én nyitotta meg újra a misszionáriusi munkára Russell M. Nelson apostol, a Gellérthegy tetején tartott szertartáson. Magyarországra 1990-ben jöhettek be az első misszionáriusok. Ma megközelítőleg 4000 egyháztag van az országban, összesen 23 gyülekezetben. Egy gyülekezetben Magyarországon átlagosan 20-400 fő van.

  2006. június 4-én megszervezték a Budapest Cöveket. Ebbe a középszintű területi egységbe, melynek vezetője Klinger Gábor, a cövek főtanács elnöke tíz egyházközség illetve gyülekezet tartozik (Pest, Buda, Kispest, Érd, nemzetközi, Győr, Székesfehérvár, Dunaújváros, Veszprém, Kecskemét). Az ország többi részén levő gyülekezetek, egyházközségek a misszió alá tartoznak (Debrecen, Eger, Miskolc, Nyíregyháza, Pápa, Pécs, Sopron, Szeged, Szombathely). Újonnan megnyitott városok: Kaposvár (2006. november 1.), Békéscsaba (2006. december 13.), Szolnok, Tatabánya. Ahol vannak misszionáriusi tevékenységek, de nagyobb városban tartják az Istentiszteletet: Komló, Hódmezővásárhely, és Gyula

  Jézus Krisztus, az élő Isten fia vezeti ma is az egyházát

  A mormonok hisznek Jézus Krisztusban, hogy ő Isten fia és a Megváltó, aki legyőzte a halált, kiengesztelte az emberiség bűneit és magához hív mindenkit, hogy általa üdvözöljön. Hiszik, hogy Isten megjelent Jézus Krisztussal Joseph Smithnek és elhívták profétának, hogy megszervezze újból az eredeti egyházat azáltal, hogy visszaállítsa a papsági felhatalmazást és elhívjon tizenkét apostolt. Azt is hiszik, hogy Jézus Krisztus, mint az egyház feje, legfőbb főpapja él, és vezeti az egyetlen igaz egyházát a földön. Jézus Krisztus a testvérük, a legidősebb bátyjuk. Az élő próféta ma is további kinyilatkoztatások által vezeti az egyházat.[4]

  Hittételek

  John Wentworth, a Chicago Újság szerkesztője megkérdezte Joseph Smitht az egyházról valamint a tanításairól. Válaszképpen, Joseph Smith írt egy levelet ami később "a Wentworth levél"-ként lett ismeretes. A levél végén az egyház tanait a Hittételekben összegezte.[5]

  Joseph Smith és a Mormon könyve

  Joseph Smith és a Mormon könyve a két legnagyobb bizonyíték a mormonok számára arra, hogy a teljes evangélium a birtokukban van. Vélik, hogy birtokukban van a teljes abszolút igazság. És Isten ma is kinyilatkoztatja az abszolút igazságot gyermekei számára. Hiszik, hogy Joseph Smith, Isten igaz profétájá volt. A Szentírásokat, a Mormon könyvét, a Bibliát Isten szavának tekintik. Tanításuk szerint, aki őszintén megkérdezi Istent imában, hogy a Mormon könyve igaz-e, vagy Joseph Smith Isten igaz profétája volt-e, és azt őszintén Istenbe vetett hittel kéri, bizonyságot, kinyilatkoztatást fog kapni Istentől
  Forrás: www.wikipedia.org”
 • 9. soproni 2010. március 21. 08:06
  „Néha nem ártana először olvasgatni arról amiről ennek hiányában tudatlanul alkottok véleményt.Talán akkor rájönnétek,hogy fogalmatok sincs arról,amiről véleményt alkottok.Olvasni,olvasni.....és tanulni,amit nem a kisalföld napi nézettségével lehet.”
 • 8. info2009* 2010. március 20. 21:22
  „A magyarokat " teritik" az amerikaiak??? Nevetseges.”
 • 7. sw92 2010. március 20. 21:00
  „Annak ellenére, hogy nem az a vallásuk, ami nektek ők normálisabbak, mint ti! Nagyon rendesek, mosolygósak és veletek ellentétben nem megkeseredett, gyűlölködő emberek!”
 • 6. SC 2010. március 20. 19:58
  „Ugyan már,miért kell bántani ezt a két fiatal gyereket? Nálam a hit belügy,mindenki oda tartozik ahová szeretne.Ennyi.”
 • 5. soproni 2010. március 20. 19:31
  „Szinte biztos voltam abban,hogy ez lesz a hozzászólók reakciója.Ez kell a mai világban ...utálni és gyűlölni mindenkit és indulatokkal teli véleményt nyilvánítani. Ez az,ami igazán a Ti világotok.Egyébként meg nem muszáj beszélgetni velük és ,ha visszautasítást kapnak,akkor sem úgy szidkozódnak,mint,ahogy azt Ti teszitek,mert ők veletek ellentétben még azokat is tisztelik,akik megvetik őket.”
 • 4. idurboy 2010. március 20. 17:27
  „csak a piros pötyös az igazi!!”
 • 3. vitriol2 2010. március 20. 15:14
  „c7-nek:
  Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints ("Mormon Egyház")
  "A mormonok hisznek Jézus Krisztusban, hogy ő Isten fia és a Megváltó, aki legyőzte a halált, kiengesztelte az emberiség bűneit és magához hív mindenkit, hogy általa üdvözöljön. Hiszik, hogy Isten megjelent Jézus Krisztussal Joseph Smithnek és elhívták profétának, hogy megszervezze újból az eredeti egyházat azáltal, hogy visszaállítsa a papsági felhatalmazást és elhívjon tizenkét apostolt. Azt is hiszik, hogy Jézus Krisztus, mint az egyház feje, legfőbb főpapja él, és vezeti az egyetlen igaz egyházát a földön. Jézus Krisztus a testvérük, a legidősebb bátyjuk. Az élő próféta ma is további kinyilatkoztatások által vezeti az egyházat”
 • 2. c7 2010. március 20. 13:59
  „Megint 1 "hitegylet" . Jehovák vagy Bukodák? További sok sikert az ami "kulturához"”
 • 1. botman 2010. március 20. 13:51
  „moderálva”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Regisztrációs jegy: Pontos kép az utazókról

A regisztrációs jegy bevezetése a két megyei közlekedési társaságnál nem okozott jelentősebb… Tovább olvasom