Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Mire lesz elég tizenhétmilliárd forint egy évre Sopronban?

Az idei költségvetés főösszege több mint 17,16 milliárd forint, s ez csaknem megegyezik az előző évivel.

Elfogadta a város idei esztendejét alapvetően meghatározó költségvetést Sopron képviselő-testülete. A tizenhétmilliárdos főösszeg csak első hallásra tűnhet soknak, egy Sopron méretű város egész évi működtetése mellett viszont sok nyújtózkodnivalóra nem ad lehetőséget.

(Győr büdzséjének főösszege például 37,8 milliárd – csak összehasonlításképpen.) A bevételi oldal jelentős részét a központi költségvetés támogatása teszi ki. Az önkormányzat általános működésének és ágazati feladatainak támogatása 2,38 milliárd forint. Az úgynevezett közhatalmi bevételek tervezett összege 4,59 milliárd, ez tartalmazza az adóbevételeket is.

A működési bevételek jogcímen 3,1 milliárddal terveztek, ez tartalmazza többek között a parkolókból, a bérleti díjakból származó összegeket. Szerepel a költségvetés bevételei között az a 3,34 milliárd is, amit fejlesztésekre nyert el központi forrásokból a város. Ide tartozik a stadion-, a vízellátás, a szennyvíz, vagy a Barlangszínház-fejlesztés, az Erzsébet-kert felújítása, a kurucdombi beruházás.

Szerepel a költségvetés bevételei között az a 3,34 milliárd is, amit fejlesztésekre nyert el központi forrásokból a város.

A kiadási oldalon az intézmények és a hivatal működtetése viszik el a főösszeg 27 százalékát, több mint 4,6 milliárd forintot. Az intézményi kiadásoknak felét az állam, 22,38 százalékát az önkormányzat állja, 27,4 százalékban pedig az intézmények saját bevételei fedezik.

A polgármesteri hivatal tervezett kiadási összege 1,4 milliárd forint, a dologi kiadások pedig 2,23 milliárdra rúgnak. Ez utóbbihoz tartoznak például az üzemeltetési díjak, az önkormányzati tulajdonú lakásfelújítások, a térfigyelő kamerák működtetése.

A dologi kiadások között az egyik jelentős tétel a Kisalföld Volánnak fizetett üzemeltetési díj. Ugyancsak a kiadási oldalon szerepel sok kötelező vagy elvárt feladat mellett a műjégpálya, a kedvezményes uszodabelépő vagy a kisiskolásokat segítő füzetcsomag.

 Fontos tétel a költségvetésben a városüzemeltetési kiadásokra szánt összeg. Ez idén kevesebb lesz, mint tavaly, a 840 millió forint 91,4 százaléka a 2014-es összegnek. Fejlesztésekre első ránézésre sok jut, hiszen a 4,2 milliárd hatalmas összeg, de új, induló feladat ebből csak nem egészen 15 százalék.

Mindenesetre szerepel a büdzsében az új parkolók kialakításának lehetősége, a Fényi utcai útépítés és több utcában a csapadékelvezetési problémák megoldása. A Táncsics utcai csomópont jelzőlámpákat kaphat, a Lövér körúton kerékpárutat terveznek és városszerte felújítják a járdákat. A játszóterek továbbra is fontosak a városvezetés számára – ez is kiolvasható a büdzséből.

A gördeszkások is reménykedhetnek egy pályában, sőt, úgynevezett Street Workout park (köztéri tornaeszközök) kialakítását is előirányozták. A Bécsi úti határkilépőt is szeretnék rendezettebbé tenni, a Lenkey utcai rendelő teljes felújításra szorul, a papréti zsinagóga homlokzatának felújítására pedig hatóság kötelezte az önkormányzatot – néhány példa a fejlesztésekből.

A Pro Kultúra Kft. 539,2 millióból gazdálkodhat idén, sportfeladatokra pedig 301 millió forint jut.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„Szerelmeskalandos" - Könyv testvére emlékére

Kutasi Heléna éveken át dolgozott a városházán, énekesnőként gyakori szereplője zenés… Tovább olvasom