Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Mire elég a soproni tizenhétmilliárd?

A hétfőn délután elfogadott költségvetés számaiból kiderül, milyen feladatokat tart hangsúlyosnak idén a városvezetés. Az utak, járdák állapotának javítása kiemelt feladat, ahogy a kultúra és a sport is. Bővítenék a parkolók számát is.

Tavaly kerekítve 15, idén 17,2 milliárd forint a város éves költségvetésének főösszege. A központi támogatásokon túl a bevételi oldal jelentős tételei a helyi adók. Az építményadóból például 900 millióra számít a város, a magánszemélyek kommunális adójából 350 milliót, az iparűzési adóból 2,9 milliárdot terveztek be, és a gépjárműadóból is itt marad negyven százalék, vagyis 220 millió forint. Az idegenforgalmi adó 150 millió forintos bevételhez juttatja a tervek szerint Sopront.

Sok meglepetés egyébként nincs az idei költségvetésben, bár a kormány felszabadította hitelterhei alól az önkormányzatot, ez nem jelenti azt, hogy idén kolbászból építik a kerítést. A városüzemeltetésre mondjuk alig terveztek többet, mint tavaly, de lesz idén is kedvezményes uszodabelépő és műjégpálya. Fejlesztésekre viszont több mint 4,7 milliárdot szánnak, jóval többet, mint tavaly. Újra szerepel a költségvetésben a Híd utca megnyitása, ezenkívül járdaépítések a Virágvölgyben, gyalogátkelőhelyek létesítése és több már futó beruházás finanszírozása. Újdonság, hogy a Sas téren körforgalom lesz.

Az utak, járdák állapota a számok tükrében fontos feladat a költségvetésben; felülvizsgálják a csomópontokat, akadálymentesítik a járdákat, a parkolók számát is bővítik. Nem megszokott kritikus mondatot is találtunk a büdzsé szöveges részében: a Pihenőkereszt közbiztonságát kritikán alulinak értékelték, ezért az önkormányzat vállalja a közvilágítás kiépítésének befejezését. Új játszóterek is épülnek, például a Malom utcában és a Zárányi utca közelében, s megújulhatnak az Erzsébet-kert játékszerei is. Ugyancsak a gyerekeknek és szüleiknek jó hír, hogy a KRESZ-parkot is rendbe teszik. Kiolvasható a büdzsé számaiból az a törekvés is, hogy a nagyon szem előtt lévő értékeink rendben legyenek. Ezért többek között szobrok felújítására, a Széchenyi-palota és a Rejpál-ház homlokzatának rendbetételére, a jereváni szolgáltató központ rendezésére is költ a város. A kultúra és a sport is hangsúlyos. Az általános támogatások tervezett összege 1,18 milliárd, ennek domináns tétele a szabadidős feladatokra szánt 869 millió. Ez utóbbi feladatok több mint nyolcvan százalékát a Pro Kultúra kft. végzi, 459 millió forint támogatásból. A sportfeladatok finanszírozására 306 millió forint áll rendelkezésre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korlátozás - Javítják Sopronban a Frankenburg úton a hidat

Az önkormányzat megbízásából javítják a szakemberek a Frankenburg úton az aluljáró feletti hidat.… Tovább olvasom