Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Mire elég a segély?

Sopron - Nincs ország, ahol a válság ne járt volna leépítésekkel. Mindenkit megráz, ha elveszíti állását, de talán könnyebb elviselni a munkanélküliként töltött hónapokat, ha a segélyből nem csak tejre és kenyérre futja.
Hollandiában akár napi ötvenezer forint is lehet a segély, Belgiumban az idők végezetéig folyósítják a pénzt. Dániában a korábbi fizetés 90 százaléka jár négy éven át. Svájcban a kötelező oktatást elmulasztók elesnek a segélytől, viszont ha valaki ott elveszíti az állását és csak olyat talál, ami a korábbi keresetének a kétharmadát sem éri el, akkor az állam kiegészíti a fizetését.

Ma Magyarországon az álláskeresők részére álláskeresési járadék, álláskeresési segély, valamint költségtérítés jár. Az álláskeresési járadékot a korábbi járulékfizetés idejétől függően legalább 180, legfeljebb 270 napig adják. Csak akkor folyósítható, ha a kérelmező az utóbbi négy évben dolgozott legalább 365 napot. Az első 90 napban a minimálbér 60 százaléka és a minimálbér kétszerese közötti összeget kaphatják az állástalanok járadékként. A negyedik hónaptól a minimálbér 60 százalékára, 42.900 forintra csökken az összeg. (A jelenlegi minimálbér 71.500 forint.)

Ha a munkanélküli nem dolgozott 4 éven belül 200 napnál többet, akkor csak álláskeresési segélyt kaphat, ami 28.600 forint. A munkaügyi kirendeltségek képzésein részt vevőknek keresetpótló juttatás jár. Ennek összege a minimálbér 60 és 100 százaléka között lehet.

Az állami támogatás idejének lejárta után azok, akiknek nem sikerült elhelyezkedni, a településük önkormányzatától kérhetnek rendszeres szociális segélyt. Ezt akár évekig is felvehetik a rászorulók, a jogosultságukat évenként felülvizsgálják.

De vajon mire elég Magyarországon a segély?

– Többször voltam munkanélküli és most is fenyeget ennek a réme. Régen is nagyon nehéz volt megélni a segélyből és feltételezem, nem lehet könnyű most sem. Emellett munkanélküliként mindig másodrendűnek éreztem magam. Így mindennél fontosabbnak tartanám a munkahelyteremtő beruházások támogatását – vélekedett a kisalfold.hu egyik olvasója.

– Fél éve vagyok munkanélküli, május elején lejár a havi 48.000 forintos támogatásom. Ez mire is volt elég? Arra, hogy ne 2–3 hónap alatt jussak csődbe, hanem azután. Eddig is csak azért tudtam kihúzni, mert a szüleimmel élek. Nélkülük már a híd alatt lennék. A saját lakásomra szánt, keservesen összespórolt önerőt kénytelen voltam felélni. Egy hónapon belül viszik mindenemet, amit eddig sikerült magamnak kemény munkával megszerezni. Kezdhetem újra a nulláról – osztotta meg velünk véleményét másik fórumozónk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmérik a Fertő-part építészeti értékeit

Fertő-táj - Felmérik a Fertő-part építészeti sajátosságait. A munka során a magyar és az osztrák… Tovább olvasom