Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Mintaerőművet építenének

Sarród - Egy kerékpárút biztosan megépülhet Sarródon, egy másik ellen az osztrák pomogyi (Pamhagen) önkormányzat vezetése viszont tiltakozik.

A határ menti településen uniós forrásokból egy környezetbarát mintaerőmű létrehozásának terve is felmerült.

A ˝Kerékpárral a Fertő tó Neusiedlersee kultúrtájon˝ elnevezésű pályázat keretében mintegy 16 millió forintos támogatásból kerékpárutat jelölnek ki Sarródon, illetve Fertőújlakon és Nyárligeten. A munkálatokat, azaz a térkövezést, kitáblázást és a négy pihenő kialakítását még szeretnék idén elkezdeni.

A településen emellett egy másik kerékpárút építésének terve is felmerült. Az ausztriai Fertő tó körüli úthálózatra Sarród is szeretne rácsatlakozni. Ehhez azonban ki kell építeni az összeköttetést Pomoggyal (Pamhagen). Azonban könnyen lehet, hogy a három kilométer hosszú, mintegy 100 millió forintba kerülő út álom marad csupán.

– A két nemzeti park, valamint a szomszédos települések is támogatják az ötletet, egyedül a pomogyi önkormányzat nem – fogalmazott Turi Lajos polgármester. – Az érvük az, hogy ez esetben a kerékpárosok kikerülnék az ő falujukat. A valóságban viszont az a helyzet, hogy a biciklisek már most is felénk közlekednek; a határon egy földúton jönnek át. Megegyezés nélkül viszont nem vehetünk részt a határon átnyúló pályázatokon. Ezen kiírások esetében az önrész csupán öt százalék és az út kiviteli tervei a magyar oldalon már készen állnak, ezért is vétek lenne kihagyni egy ilyen lehetőséget.

Sarródon más, első hallásra merésznek tűnő gondolat is megfogalmazódott. Osztrák és magyar együttműködésben 2013-ig környezetbarát mintaerőművek megépítése vetődött fel. Jelenleg a megvalósíthatósági tanulmányok készülnek.

– Magyar oldalon a keletkező energiával Fertőújlakot és Nyárligetet lehetne ellátni – részletezte a polgármester. – A maradék meleg vizet pedig egy kertészet tudná hasznosítani. A megújuló alapanyag előállításával sem lesz gond, az energiafű vagy a kukorica termesztése biztos megélhetést adhat a térségbeli gazdáknak.

A pályázatok megvalósításához azonban az önerőt is elő kell teremteni. A sarródi önkormányzatnak erre is van elképzelése.

– Hátrányos helyzetű önkormányzatként, három településből álló községként, a szűkös anyagi források ellenére is előre menekülünk – fogalmazott Turi Lajos. – Szeretnénk földeket vásárolni, ezért már tárgyalunk a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel. Ezen az ingatlanon negyven építési telket tervezünk kialakítani. A befolyt összegből már fedezhető az önrész.

Olvasóink írták

  • 1. LordByron 2009. október 01. 16:25
    „Igen, tényleg arra jönnek. Mi is nemrég arra jöttünk át a határon, mivel sokkal rövidebb és nem kell szívni a benzingőzt a főút mellett, hanem a Nemzeti Park szép területein vezet keresztül a földút.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A régi tagoknak több a támogatás

Pinnye–Budapest - Egyre több mezőgazdasági vállalkozó adja fel a harcot.
Tovább olvasom