Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Minőségi védjegy őstermelőknek

A helyi élelmiszerekből, helyi receptekből készült ételek népszerűsítését célozza „Az Alpokalja–Fertő táj ízei – nagyanyáink konyhájából" című könyv.

Sertéshúsos resztelt máj soproni kékfrankossal, töltött fürj, paradicsomos kerékrépa-főzelék rozmaringos bivalypogácsával, balfi csukagombóc paprikamártással, fertői halászlé kattanccsal, savanyú májleves gibanicával – csak néhány étel, ami szerepel az Alpokalja–Fertő Táj Vidékfejlesztési Egyesület most kiadott százoldalas receptkönyvében.

A helyi ízekre alapozó receptkönyv szerkesztői gárdája meg is kóstolta azokat az étkeket, amelyek szerepelnek a kötetben. Fotó: Dr. Nagy Attila
A helyi ízekre alapozó receptkönyv szerkesztői gárdája meg is kóstolta azokat az étkeket, amelyek szerepelnek a kötetben. Fotó: Dr. Nagy Attila


Az egyesület elnöke, Horváth Tibor a Tornácos házban tartott bemutatón kiemelte, kiadványuknak szemléletformáló szerepe van, mert a helyi alapanyagokból készült, a térségre jellemző ételek fogyasztására ösztönöz. A könyvvel a helyi jellegzetes ízek népszerűsítését, vidékünk sajátos konyhaművészetének megőrzését célozzák, akárcsak a Kisalföld Piactér elnevezésű kampánya.

A szerkesztési munkában, illetve a kapcsolódó szövegek írásában Hospely Károlyné, Horváth Attiláné, Baranyai Barcza Judit, Páliné Keller Csilla, Szilágyi Lajos, Osváth Ádám és Hospely József vett részt. Az illusztrációkat dr. Nagy Attila fotóművész készítette, a könyv grafikai tervezése Szilágyi Boglárka munkája.

Az ízléses – és kapcsosan albumszerű, tehát újabb lapokkal bővíthető – könyv bemutatóján részt vett Szakáli István Loránd, a szakminisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára. Elismeréssel szólt az egyesület értékeket, közte a gasztronómiai hagyományokat felkaroló, az összetartozás érzését erősítő munkájáról.

Godó András fürjtenyésztő vehette át. Középen Szakáli István, jobbra Horváth Tibor. Fotó: G. M.
Godó András fürjtenyésztő vehette át. Középen Szakáli István, jobbra Horváth Tibor. Fotó: G. M.


A helyi értéktárak összeállításáról azt mondta, ez jelentős szerepet tölt be egy-egy közösség múltjának, gyökereinek megismerésében. Kijelentette: a hungarikumok legyenek a magyarok nagykövetei a nagyvilágban.

Ezt követően a helyettes államtitkár és Horváth Tibor egyesületi elnök adta át a térségben első alkalommal kiosztott Vidék minősége védjegyet, amelyet pályázaton lehet elnyerni: a kézművesszekcióban Ölbei Kinga (kecsketejes szappankészítmények), Kovács Alajos (népi iparművész, fafaragó), Völgyi János (festőművész), Schmaler Petra (ékszerkészítő), Szováti Szilvia (keresztszemes hímzések), dr. Nagy Attila (fotóművész), az élelmiszerszektorban Godó András (fürjtenyésztő), Ábrahám Zoltán (őstermelő, zöldség-gyümölcs), Dulicz Tamás (borász), Horváth-Dori Zsuzsanna (szörp- és lekvárkészítő), Dömötör Zsolt, Berényi Károly, Bakos Tibor (1 Csepp Pálinka Kft.), Márk Attiláné (zölddiólekvár-készítő), Svedics Tibor (őstermelő, méhész), Som János (őstermelő, zöldségtermesztő), míg a turizmus területén Keszei Andrea (Napvirág-ház), Molnár-Berényi Lívia és családja (Kemencés csárda), Szemes Róbert (Sonnengolf), Hospely Károlyné és családja (Tornácos Panzió) kapta.
A térségünkben első alkalommal kiosztott Vidék minősége védjegyet először  

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A soproni Jobbik könyvadománya Beregszászra

150 ezer forint értékű új könyvet adományozott és vitt el a Jobbik soproni szervezete Beregszászra. Tovább olvasom