Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Mindszenty-emléknap a börtönben

Mindszenty József születésének 120. évfordulója alkalmából emléknapot tartottak a sopronkőhidai börtönben pénteken. A bíboros 1944. december 23-27-e között papjaival raboskodott a fegyintézetben.

Az ünnepi szentmisét az intézet kápolnájában tartották, amit a börtönben szolgálatot teljesítő Szekeres János őrkanonok celebrált. A misét követő megemlékezésen köszöntőt mondott Csóti András büntetés-végrehajtási vezérőrnagy, megbízott országos parancsnok és dr. Pantali Zoltán dandártábornok, az intézet parancsnoka.

„Mindszenty József egész életében védte a népet, hitet, az emberséget. A politikai rendszertől függetlenül mindig kitartott az igazság mellett, alakját ma is tisztelet övezi"– Habsburg Lotaringiai Mihály főherceg levélben méltatta a 120 éve született bíborost, csakúgy, mint dr. Erdő Péter bíboros és dr. Pápai Lajos megyéspüspök. A bíboros életéről Józsa Ottó, a Mindszenty Alapítvány munkatársa, és Soós Viktor Attila, a Mindszenty Társaság titkára tartott előadást.

Mihály Gábor szobrászművész alkotásaiból kiállítás nyílt a fegyintézetben, ami két hétig mindenki számára látogatható. Az ünnepi műsorban közreműködött Horváth Enikő Sára büntetés-végrehajtási őrnagy (ének), Kuzsner Péter orgonaművész, Zsobrák Dóra Judit és Prágay-Szabó Tamás (klarinét).

A jelenlévők megtekinthették azt a cellát, ahol a bíboros raboskodott, s amit tavaly emlékhellyé alakítottak. A rendezvény a Mindszenty emléktábla koszorúzásával zárult, amelyen Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere és Maruli Tua Sagala indonéz nagykövet is részt vett.

Olvasóink írták

  • 3. pappe 2012. március 24. 09:22
    „Bizony a történelmet már átírták párszor. Így lett például az ellenforradalomból forradalom és szabadságharc.”
  • 2. csingilingi 2012. március 23. 19:49
    „Repülővel, autóval. Tán azért jött, mert katolikus. Alapjában nem mindegy? Változnak az idők. Néha bűnöző valaki, néha meghurcolt mártír. Vagy fordítva.”
  • 1. bogote 2012. március 23. 18:30
    „és hogy jön ide az indonéz nagykövet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalmár: Mi lesz a soproni Erzsébet-kórházzal?

Új hírként jelent meg a napokban, hogy Orbán Viktor személyes kérésére felgyorsítják a városi… Tovább olvasom