Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Mindennapok a rács mögött - Sopronkőhida

Sopronkőhida - Sátoraljaújhelyen kívül jelenleg csak a sopronkőhidai fegyintézetben van különös biztonságú, úgynevezett KBK-körlet. Ide többnyire a sokszoros emberölésért, szervezetten elkövetett súlyos bűncselekményekért kerülnek a fogvatartottak.
A sopronkőhidai intézet KBK-körletében az elítéltek átlagéletkora 35 év. Az itt élők közül mindannyian tíznél több éves szabadságvesztésüket töltik, de van tényleges életfogytiglanra ítélt bűnöző is. Az ok többnyire emberölés.

– Valóban súlyos bűnözők kerülnek ide, hiszen az országban összesen két olyan intézmény létezik, mely rendelkezik KBK-körlettel: a sátoraljaújhelyi és ez – számol be a Kisalföld érdeklődésére dr. Pantali Zoltán dandártábornok, a fegyház parancsnoka, akit arról kérdeztünk, kik a körlet lakói. – A bűncselekmény súlyossága és az elítélt „kinti" kapcsolatai tehetik indokolttá a szigorított felügyeletet, de egyszerűen van olyan elkövető, aki képtelen volt a „hagyományos" körülmények között együtt élni a társakkal. Itt szigorúan ellenőrzik a fogvatartottakat, a mozgásterük korlátozott, és nem kerülhetnek kapcsolatba egymással.

Mindennapjaik sivárságát sporttal, tévénézéssel űzhetik el, és rendszeres az orvosi vizsgálatuk is. Havonta mindössze egy óra látogatás engedélyezett számukra, egyszer fogadhatnak csomagot, és hetente kétszer beszélhetnek telefonon hozzátartozóikkal.

– A leghírhedtebb lakónk egy szerbiai születésű bérgyilkos, aki a 90-es években „tevékenykedett" aktívan Magyarországon, nevéhez fűződik egy teljes horgosi család kiírtása is – folytatja a parancsnok.

Van négyszeres gyilkos, egykori idegenlégiós szakaszvezető, aki a küldetésből hazatérve „hivatásos" postarablóként igyekezett biztosítani a megélhetést.

Az évtizedes kilátástalanságot némelyik elítélt naponta egy könyv kiolvasásával igyekszik enyhíteni, másikuk az intézetben tért át a mohamedán vallásra. Ezt étkezésbeli és „imádkozásbeli" szokásai is tükrözik. Azonban nemcsak a KBK-ban találunk figyelemre méltó eseteket. A „hagyományos" részlegben ötvenszeres házasságszédelgő tölti fegyházbüntetését, akihez – lám, a szerelem legyőzhetetlen – még a mai napig is járnak hölgyek beszélőre. A józsefvárosi „szexpiacon" versengő két bűnszervezet tagjai is itt töltötték szabadságvesztésüket, de az intézmény falai között folytatták az ellenségeskedést. A verekedések egyre gyakoribbakká és súlyosabbakká váltak, így mindenkit más-más börtönbe szállítottak át.

A fogvatartottak lelki állapotát folyamatosan börtönpszichológusok felügyelik. Ők a fogvatartott kérelmére és az állomány által érzékelt krízishelyzet esetén igyekeznek segíteni. A baj azonban néha elkerülhetetlen: idén egy befejezett öngyilkosság történt Sopronkőhidán.

– Az intézményben elkövetett öngyilkossághoz általában öt-hat perc elég, így „kijátszható" a negyedóránkénti zárkaellenőrzés is – magyarázza a parancsnok. – Akinél öngyilkossági hajlamot tapasztalunk, általában többszemélyes cellába helyezzük el.

Az intézmény kiadása naponta közel háromezer forint fogvatartottanként. A befogadóképesség 492 fő, de jelenleg 665 a létszám. Az előírás szerint három négyzetméter szabad területnek kellene jutnia egy elítétre, de ez nem minden esetben teljesül.

A Sopronkőhidáról szabadultak visszaesési statisztikája közel hetven százalék. Gyakori, hogy mindössze pár ezer forinttal és egy utazási utalvánnyal bocsátják el a szabadulót, akinek nincs lakása, sem munkahelye, de családja sem. Nem ritka azonban a másik véglet sem.

Talán nem is gondolnánk, de az elítéltek közül jó néhányan jelentős anyagi háttérrel rendelkeznek. Akad olyan fogvatartott, akinek összesen huszonegy ügyvédje van, köztük olyan sztárügyvéd is, aki negyedmillió forintért jön el Budapestről, és az óradíja legalább hetvenezer forint...

Képzés elítélteknek

A dolgozók ötkor kelnek, a munkaidő hattól kettőig tart. Utána ebéd, majd lehetőség nyílik könyvtárlátogatásra, udvari sétára, tévézésre. Az esti film után takarodó. Aki nem dolgozik, annál sporttal, szakkörökkel próbálják kitölteni a szabadidőt. Most újra kezdődnek az oktatások, informatikai, valamint nehézgép-kezelői tanfolyam indul. Egy felmérés szerint 15-ből 10 elítélt tud elhelyezkedni az itt tanult szakmával.Cziráki Viktória
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyökérszobor-kiállítás nyílott a Kócsagvárban

Sarród - Fazakas Sándor erdélyi származású gyökérszobrász munkáiból nyílt kiállítás a sarródi… Tovább olvasom