Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Mindennapi (szelektív) szemetünk

Sopronban évente 160 ezer köbméter háztartási hulladék keletkezik. Major Árpád, a városüzemeltetési kft. igazgatója szerint összefüggés van az évente „termelt" szemét és az életszínvonal között.
(Illusztráció)
Nincs ebben semmi különös – fejtegeti Major Árpád igazgató. – Amikor az emberek több jöve delemmel rendelkeznek, akkor több tartós és napi cikket, élelmi szert vásárolnak.
Ha kevesebb a pénzük, kevesebb a szemét is. Sopronban 1981 tavaszán nyitották meg az összesen 20 hektáros Harkai úti hulladékke zelőt, amelyet a köznyelv csak szeméttelepként emleget.
– Ma már sokkal többről van szó, mint a szemét tárolásáról – folytatja Major Árpád –, különö sen a tavaly életbe lépett hulladék kezelési törvény értelmében.

 – A mi feladatunk – folytatta Major Árpád – a kommunális hulladék szelektálása, illetve a te lepen a kezelése. Sopronban még évekkel ezelőtt az országban az elsők között vezettük be kísé leti jelleggel a szelektív hulladék gyűjtést. Jelenleg a város különböző pontjain huszonnyolc helyen gyűjtjük külön-külön a papírt, az üvegeket és az elemeket. Tudjuk, hogy ez kevés, de az önkormányzat csak ennyire bizto sít fedezetet. Egy másik kérdés – de városunkban már megoldott – a biológiai hulladék kezelése.

A szelektív hulladékgyűjtés és ál talában a hulladék kezelése, a te lepek környezetvédelmi előírása inak betartása már napjainkban is szigorú előírások szerint törté nik, de uniós csatlakozásunkat követően még magasabb köve telményeknek kell megfelelnünk. A soproni hulladékkezelő egyébként rendelkezik az ISO 9002-es minőségi bizonyítvánnyal, illetve a 1401-es környe etvédelmi tanúsítvánnyal. Ausztriában természetesen már alkalmazzák az uniós normákat, a háztartások eleve külön válogatják a hulladékot. Abban az esetben, ha nem így tesznek, büntetés vár rájuk, hiszen a szemétfelügyelők rendszeresen járják az utcákat.

A szigorú uniós szabályok be tartása persze sokkal több pénz be is kerül, de sok múlik a szemléleten is. Míg szomszéda inknál egy háztartás évente átla gosan harmincezer forintot fizet a szemétszállításért, addig Sopronban csak hatezret. Ma még sokan nem ismerik fel a környezetvédelem jelentő ségét. Bizonyítják ezt az újra és újra szaporodó illegális szemét lerakók is, annak ellenére, hogy a Harkai úton egy köbmétert ingyen lehet lerakni. A soproni szeméttelep a jelenlegi számítá sok szerint még legalább tíz évig üzemelhet, de már készítik a terveket egy új hulladékkezelő kialakítására, amely, ha időben megépülhetne, uniós támog tásban is részesülne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vellai szerint a Globex teljesített

A Globex teljesítette Sopron felé a szerződését – állítja Vellai Györgyi, a Globex Holding… Tovább olvasom