Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Mindennapi drága vizünk

Drágább lesz a víz- és csatornadíj a soproni régióban. Erről is döntött a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. hétfői közgyűlése, miután a legnagyobb tulajdonos, a soproni képviselő-testület már áldását adta a díjrendszer változásaira és a drágulásra.
Nemcsak a díjak emeléséről, a díjrendszer változásairól is döntött Sopron képviselő-testülete. A rendelet január elsejei életbelépéséről a részvénytársaság tegnapi közgyűlése is határozott. A legnagyobb tulajdonost, Sopront Walter Dezső képviselte az rt. közgyűlésén. A polgármester a Kisalföldnek elmondta, egyik díjjavaslattal sem ért egyet, de a sok rossz közül a megszavazott volt az elfogadható. „Az élettel lépést kell tartani" – összegezte Walter Dezső.

Hegedüs László, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. vezérigazgatója az ülés előtt nem kívánt nyilatkozni a díjemelésről, mindössze annyit tudtunk meg tőle, hogy a díjrendszer két legfontosabb változása az alapdíj és a locsolási kedvezmény bevezetése lesz.

A számok tények

A rendeletből kiderül, az alapdíj attól függ majd, hány milliméteres a vízmérő átmérője. A legkisebb (13–20 mm) jellemző a lakásokra, s ennek díja havonta 200 forint (plusz áfa) a víz és a csatorna esetében egyaránt. (A nagyobb átmérőjűeknél 400, 3.000, 10.000, 20.000 forint az alapdíj külön a vízre és külön a csatornára.) Erre a mindenki által kötelezően megfizetendő alapdíjra jön rá a megemelt díj, amit Sopron képviselő-testülete 16 igen, öt nem és négy tartózkodás mellett szavazott meg. A közüzemi ivóvízszolgáltatás díja ezek szerint január elsejétől a mostani 149,6 forint helyett 159,8 forint lesz köbméterenként (ehhez jön még az áfa). A közüzemi csatornaszolgáltatás díja 160,3 forint helyett 171,2 forint lesz. A lakosság és a kedvezményes intézményi fogyasztók a jelenlegi 151,7 forintos díj helyett 162 forintot fizetnek majd köbméterenként.

Mennyi is az annyi?

A díjemelés mértékét átlagosan 17 százalékra taksálják, egyes háztartások esetében azonban ennél jóval nagyobb mértékű lesz – mondja Kóczán Zoltán városüzemeltetési tanácsnok. A kisfogyasztók „kis mérőire" – hiába a spórolás – mindenképpen ki kell fizetni a kétszer 200 forintos alapdíjat. Erre jön még rá az áremelés és az áfa, aminek mértéke szintén emelkedik, 12 százalékosról 15 százalékosra. A tanácsnok számításai szerint abban a jereváni lakásban, ahol eddig 1.350 forintot fizettek, jövőre 1.900-at fognak.

Minden drágul

Varga Katalin édesanyjával él a Jereván-lakótelepen. A közös költségben 1.350 forint átalánydíjat fizetnek a Vízműnek. A két rokkantnyugdíjas asszony összesen 80 ezer forint jövedelemből él, őket minden áremelés újabb nehézségek elé állítja. – Mire mindent kifizetünk, alig marad, pedig két aszszony jól tud spórolni – mondja Ili néni, az édesanya. – A vízzel eddig is takarékoskodtunk, hát ezután úgy tűnik, még jobban oda kel figyelnünk. Mást nem tehetünk...
Tarsolyék családi háza ugyan még nincs csatornázva, a nyugdíjas házaspár még így is rögtön számolgatni kezd a díjemelés hallatán. Jut is, marad is majd a nyugdíjból, hiszen minden drágul, mondják.

Lehet locsolni!

Jó hír, hogy az új díjrendelet lehetőséget ad a locsolásra fogyasztott víz külön, azaz csatornadíj nélküli elszámolására. Ehhez azonban külön mellékvízmérő telepítése szükséges és a szolgáltatóval szerződést is kell kötni erre. Feltétel, hogy a fogyasztó legalább száz négyzetméternyi zöldfelülettel rendelkezzen és ne legyen díjhátraléka a Vízmű felé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akik a legtöbbet tették

Sopron képviselő-testülete csütörtöki ülésén döntött a városi kitüntetésekről. A hűség napján idén… Tovább olvasom