Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

˝Mindenkit egy kalap alá vettek˝

Sopron - Szerencsésnek tartja magát az a nyugdíjas, aki nem szereti a tejterméket. Erre ugyanis keveset tudnak költeni, s meg kell gondolni azt is, milyen gyümölcsöt vásároljanak. Érthető tehát, hogy nagyon érzékenyen érinti őket a 13. havi nyugdíj megvonása.
A parlament hétfőn szavazott a Bajnai-csomag első elemeiről. Az idősekkel kapcsolatos változások mind negatív tartalmúak, a nagyobb kiadásokat fedező, és novemberben esedékes 13. havi nyugdíj második részletét már meg sem kapják az érintettek.

Arra voltunk kíváncsiak, hogyan vélekednek erről az idősek, mire elég a nyugdíjuk.

– Negyven évet ledolgoztam az egészségügyben, 82 ezer a nyugdíjam. Tizenhárom esztendeje özvegyen élek – kezdte Lipták Sándorné. – Nem könnyű kijönni ebből a pénzből, bár a mi korosztályunk megtanult spórolni. A téli hónapok nagyon nehezen telnek a panelben, 50 ezer a rezsi és havonta több ezer forintot gyógyszerre is kell költenem, mivel szívbeteg vagyok. Ruhára nemigen jut, sőt, a gyümölcsből is inkább az almát választom, a banánt, narancsot nem engedhetem meg magamnak. A fiamék segítenek, a kiskertjükben megtermelik a zöldségeket, így erre alig költök. Gyakran készítek főzeléket, hús csak hetente egyszer kerül az asztalra. Akkor is csirkét főzök, s nagy szerencsém, hogy a tejtermékek nem tartoznak a kedvenceim közé, mert ezek szinte megfizethetetlenek számomra – tette hozzá Liptákné Lívia.

Lívia szereti a zsírszalonnát, a tepertő finom vacsora, olcsó, a belőle kisütött zsír pedig sokáig eláll. ˝A mi korosztályunk megtanult spórolni˝ – mondja Lipták Sándorné. Fotó: Magasi Dávid
Lívia szereti a zsírszalonnát, a tepertő finom vacsora, olcsó, a belőle kisütött zsír pedig sokáig eláll. ˝A mi korosztályunk megtanult spórolni˝ – mondja Lipták Sándorné. Fotó: Magasi Dávid

Beszélgetésünkbe a nyugdíjas ápolónő szomszédasszonya is bekapcsolódott.

– A legjobban azt sérelmezzük, hogy a megszorításoknál mindenkit egy kalap alá vettek, nem gondoltak arra, hogy egy egyedülálló jobban megszenvedi az elvonásokat. Nem mindegy, hogy egy vagy két nyugdíjból kell élni, a házaspárok könnyebben boldogulnak. Azt már elfogadjuk, hogy mivel nem járunk munkába, cipőt, ruhát nem veszünk olyan gyakran, de az áremelkedések mégis komolyan sújtanak minket. Hogy a nyugdíjasok nem éheznek, annak köszönhető, hogy hozzászoktunk a nélkülözéshez, és a 13. havi nyugdíjat ajándéknak tekintettük. Ebből futotta a karácsonyi meglepetésekre s az esetleges nagyobb kiadásokra. S hogy hogyan tudunk megélni? Akciós termékeket vásárolunk, magunknak főzünk, így jövünk ki a legolcsóbban.

Hiába kínálnak menüt, az többe kerülne. Most például tojáslevest és almás palacsintát készítek. Ezzel az egyszerű ebéddel is jóllakok. Arra pedig, ha a gyerekeim és az unokáim meglátogatnak, már jó előre spórolok – mondta Orbánné Pannika.

Rozikának még az előző két hölgynél is szerényebben kell élnie. Ő is magára maradt, 33 évnyi munka után 59 ezer 900 forint a nyugdíja. Nem vállalja nevét, nem akarja, hogy sajnálják, de elmesélte, mire elég a havi jövedelme.

– Ebben a hónapban máris levontak 2300 forintot, mert a múltkor elmaradtam egy hiteltörlesztéssel. Harmincezret vettem ki a számlámról, ebből 21 ezret fel is adtam postán. Villanyszámlára 4 ezret, gázszámlára 11 ezret költöttem, újságot fizettem elő, és más csekkjeim is voltak. Piacon vásárolok, a legújabb ruhám 8 éves. Húsból a legolcsóbbat veszem, gyümölcsöt, paprikát, paradicsomot csak ritkán eszek. Szeretem a joghurtot, de ez is nagyon drága, többnyire csak hónap elején tudok áldozni erre – mondta a törékeny asszony.

Olvasóink írták

 • 15. Cerwin 2009. május 16. 07:19
  „Akkor elnézést, félrevezettek. Ott dolgozótól hallottam...”
 • 14. apuka05 2009. május 15. 15:24
  „Cerwin
  az infóid abszolút nem helytállóak.Egy nyugdijas sem dolgozik ott,menekülnek onnan.....(de Te persze mindent tudsz...)
  A cikkhez hozzászólva:én sajnálom a nyugdijasokat.Az igazi nyugdijasokat,aki már csak ebből él meg. ÉLETMŰVÉSZEK .Ennyi kis pénzből megélni ...:(((”
 • 13. Duracell-copy 2009. május 14. 21:10
  „Nagyrészt a nyugdíjasoknak köszönhetjük a D-209-es, Böszme Fletó, Libás Kordon féle politikai és gazdasági ámokfutást. Ők szavazták hatalomra őket, akkor most élvezzék a munkájuk gyümölcsét. Azokat a nyugdíjasokat, akik nem a hazaárulókra szavaztak, szívemből sajnálom. Aki meg igen, az csak kiabálja továbbra is, hogy igen, igen...”
 • 12. pampus 2009. május 14. 19:34
  „Érdekes senki sem vette észre, hogy a mostanában nyugdíjazottak és a húsz névvel ezelőtti nyugdíjasok közt a mekkora a különbség? természetesen ugyan abból a munkakörből és ugyan annyi szolgálati idővel. A különbség akár az 50%-100 %-ot is eléri. Nem is beszélve azokról a közalkalmazotti nyugdíjasokról akiknek nyugdíját az 50%. béremeléskor korrigálták mert Ők kiharcolták! Igaz nekik nem is volt nehéz csak azt kellett mondani,hogy "ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni"! Ezek voltak a bírók az ügyészek és a többi hatalom kiszolgáló nyugdíjasai.”
 • 11. Cerwin 2009. május 14. 18:43
  „Nem az a baj, hogy a bv.-s 150 ezret keres, hanem az, hogy még nyugdíj mellett visszamegy dolgozni még 150-ért és elveszi a helyet a munkanélkülitől... Ha pontosak az infóim, jelenleg több nyugdíjas dolgozik Kőhidán, mint sima munkaerő. Ha visszamennek, akkor nem strapálódtak le 25 év alatt?”
 • 10. Kiskovács 2009. május 14. 17:22
  „Most nincs olyan korosztály akinek jó lenne.:((Mindenkinek meg van a maga baja.Én nem sajnálom a nyugdíjasoktól a 13 havi pénzt, de nem tartom igazságosnak sem. A kisgyerekesek sokkal jobban rá vannak szorulva a támogatásoka. A jövő csak a gyerekszületések növekedésével van biztosítva. Ha nem lesznek gyerekek(normális családokban) nem lesz jövő.Ezt mindenkinek tudomásul kéne venni!!!!!”
 • 9. Reális 2009. május 14. 16:24
  „Mindenki cipeli a terheket!Kivéve a politikusok,cigányok,vállalkozók,rendőrnyugdíjasok!”
 • 8. Haru 2009. május 14. 15:10
  „Miért nem megy férjhez? :)”
 • 7. taimagic 2009. május 14. 12:45
  „Mindenkinek elviszi felét az adó, ezt ne feledd!”
 • 6. bb10 2009. május 14. 12:08
  „drága 2. hogy jön ide a bv? a cikk nem a bv-nyugdíjasokról szól... menj oda dolgozni és megtudod miért nyugdíjazzák őket idő elött. egyébként ennyi bv-t hol helyeznének el irodába voltál már bv intézetbe?? Ha nem tudsz semmit ne itélkezz könnyü azt mondani, hogy "veszélyes, idegörlő" csinálni kell akkor itélkezz, de gondolom ha ott dolgoznál jól esne 40 évessen nyugdíjba menni.... el tudom képzelni, hogy te lennél az első aki jelentkezne, hogy 65 éves korodig szeretnél ott dolgozni,( 1 év utánn menekülnél...). A nyugdíjról meg annyit, hogy ritka az a nyugdíjas bv-s amelyik 150000 kap. mellesleg nekik a fizetés felét elvonják míg dolgoznak adóként...és még 100000 sem kapnak. Van rokonom amelyik bv-s volt és 82000 nyugdíja van hozzá teszem nem rokkantnyugdíjas.”
 • 5. taimagic 2009. május 14. 10:50
  „4. zeta62 2009.05.14. 10:25

  Igen, nem az ember a hibás, hanem a rendszer. Ha én lennék ebben a helyzetben, én is kihasználnám, mint bárki más, de hogy lehet 40 éves embert nyugdíjazni????? Életerős embereket. Másrészt SOHA semmilyen termelő munkát nem végeznek/végeztek, aktív dolgozóként se, nyugdíjas ként se. IGAZ amellett se menjünk el, hogy milyen munkát végeznek. Veszélyes, idegörlő. EZT SOSE vitattam, de azért az mégis durva, hogy 40 évesen nyugdíj!!! Lehetne 65 évesen is dolgozni pl. irodán. Igen ehhez új törvény kellene, de ezt senki se vállalja fel.

  Jó a felvetésed: kik is fizetnek adót? Ha mindenki csak a felét fizetné annak amit kellene, DE AZT BEFIZETNÉ, gond se lenne.... Hogy a nyugdíj hogyan alakul azoknál, akik világ életükbe minimálbéresek voltak (ilyen-olyan okból kifolyólag) az legyen az ő bajuk. Bár amekkora a szociális hálónk, majd kitalálnak rá valamit, ebben biztos vagyok.....”
 • 4. zeta62 2009. május 14. 10:25
  „2. taimagic 2009.05.14. 08:53

  Nem az a kérdés, hogy nekik miért annyi a nyugdíjuk, mert azt a fizetésük alapján állapítják meg, annak is, aki csak pár tízezret kap...
  De lesz még itt hőbörgés akkor, ha a mai adócsaló-elkerülő korosztály kerül nyugdíjas korba. Ott majd nem zsebbe kapják a nyugdíjat, és meglepődve fogják tapasztalni, hogy csak a hivatalos pénzük alapján szabják azt ki...
  Na ez az igazi probléma, mert tisztelet a kivételnek, kevesen adóznak tisztességesen a fizetésükből.”
 • 3. SAmu 2009. május 14. 10:18
  „P.-né szerencsésebb lenne, ha disznózsír helyett egészégesebben étkezne, pl. teljes kiőrlésű búzából készült kenyeret fogyasztana.
  Sajnálom őt és a többi kisnyugdíjast. Miért ne lehetne a 2000 eurós EU nyugdíjasok ingyenutaztatását szerte az országban megszüntetni és a megtakarításból a kisnyugdíjasokat támogatni?”
 • 2. taimagic 2009. május 14. 08:53
  „Ez a mostani helyzet se nyugdíjasnak, se dolgozónak nem jó.
  De mégis miért az egy kalap alá vétel? Ezt én sem értem.
  Hogy lehet hogy pl. BV nyugdíjasok 150-250 eFt kapnak nyugdíjnak, s már 40 évesen?
  Persze rokkantnyugdíjasok mind, vagy csak mondvacsinálva????????
  40 évesen nyugdíj utána meg a "svarcárbájt" + biztonsági őr......agyhalál”
 • 1. lolita 2009. május 14. 08:17
  „Hat igen egyedül nem rozsas a nyugdijas elete de a fiatalabb korosztalynak sem ,es bozony csak az elelmen lehet sporolni mashol nem.En mindig sporoltam mert megtanitottak ra de ez az ev nem sok jot hozott inkabb semmit es igy meg szorosabbra megkell huzni a szijat.Szomoru tenyek ele nezünk ebben az orszagban fizetesünk a kiadas,de hol van a megelhetes?Soha nem voltam minuszba de most belesestem en is es nemvagyok nyugdijas.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz Sopron sorsa?

A neszmélyi önkormányzat peres eljárásban szeretné visszaszerezni a Sopron nevű vontatóhajót.… Tovább olvasom