Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Mindenkiben él a személyes történelme utáni kíváncsiság

Hatodik alkalommal rendezték meg a Közgyűjteményi Napot Sopronban kedden.

A rendezvény idei témája a személyes történelemhez, hagyatékokhoz, naplókhoz, visszaemlékezésekhez fűződött.

Mint azt Dr. Dominkovits Péter levéltár-igazgató elmondta, napjainkban ez az egyik legnépszerűbb történet-kutatási téma. Sokakat érdekel, hogy az adott személy miképpen élte meg a nagy történelmi korokat, mi az amit kiemelt belőle, miként látta azokat az eseményeket, amiknek ő is alakítója volt.

A keddi rendezvényt Kóczán Zoltán, Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlésének alelnöke nyitotta meg. - Gróf Széchenyi István egyévi jövedelmét ajánlotta fel az 1825. november 3-ai a pozsonyi országgyűlésen a tudományos élet megalapozására. A Magyar Tudósok Világtalálkozóján, 1996-ban született döntés arról, hogy ez a nap lesz minden évben a Magyar Tudomány Napja. A közgyűjtemények az eseményre egy előre meghatározott tematikával készülnek, idén a személyes történelem áll a középpontban. Mindannyiunkban él nagyszüleink, szüleink megsárgult iratai utáni kíváncsiság, az egyéni sorsok. Ma egy felfedező útra indulhatunk az előadások által - fogalmazott beszédében Kóczán Zoltán.

Abdai Géza, Sopron alpolgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, a rendezvény céljai közé tartozik az is, hogy a közgyűjtemények közvetlen kapcsolatot teremtsenek a város lakóival. A szakma különböző területein dolgozóknak pedig kiváló fórum lehetőséget biztosít.

A Közgyűjteményi Napon tíz, kb. 25 perces előadást hallhattak a résztvevők, így például a ˝Vadas Jenő hagyatéka a NYME levéltárában˝, ˝A Schökl-Alpár család története a 19–20. században˝, Egy emberöltőnyi Sopron Becht Rezső önéletrajzi írásában˝ című történeteket.

Előadók: Verő József (Geodéziai Kutatóintézet), Szemerey Tamásné (NYME Levéltára), Horváth Csaba (SZIVK), Szála Erzsébet (Soproni Evangélikus Gyülekezet Levéltára), Turbuly Éva (Soproni Levéltár), Varga Tamás (Erdészeti Múzeum), Ifj. Sarkady Sándor (NYME Központi Könyvtára), Csekő Ernő (Soproni Levéltár), Bolodár Zoltán (Soproni Múzuem), Schuller Balázs (Központi Bányászati Múzeum).

Rendezők: Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára, GyMSMMI Soproni Múzeum, Soproni Tudós Társaság Történettudományi Szakbizottsága és a Sopron városban működő közgyűjtemények.Olvasóink írták

  • 2. hejhaj 2011. november 09. 09:20
    „Igaza van Rainbow, legalább a soproni iskolák történelemtanárainak kellene lehetővé tenni, hogy jegyzetelhessenek az ilyen és hasonló (esetleg késődélutáni, vagy esti) rendezvényeken. Avagy - lévén, hogy a tematika jó - a helyi tévéadóknak lehetne műsorukba szorítani az érdekesebb előadások felvételről való közlését.”
  • 1. Rainbow 2011. november 08. 15:42
    „Csak azt szeretném érteni, hogy egy ilyen rendezvényt miért hétköznap délelőtt kell tartani? A célja az, hogy a város lakóival teremtsen kapcsolatot. Node kivel? Aki dolgozik és aki iskolában van? Így hogyan lehet elvárni a fiatalabb generációktól, hogy érdekelje őket a városuk múltja?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GYSEV Zrt.: Újraválasztották az igazgatóság tagjait

Az Igazgatóság és a Felügyelő Bizottság is változatlan formában folytathatja munkáját a GYSEV Zrt-nél. Így döntött ülésén a vasúttársaság Közgyűlése. Tovább olvasom