Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Mindenki jól jár, csak az állam fizet

Sopronban az önkormányzattól eddig tizenhárom ingatlant igényeltek vissza az egyházak. Részben természetben, részben pedig – elsősorban lakóházak esetében – pénzbeli kártérítést kértek.
A Rákóczi Ferenc utcai lakótömbért a soproni evangélikus gyülekezet pénzbeli kártérítést kért és kapott.
Az 1991-ben kezdődött folyamat azonban még korántsem zárult le.
A rendszerváltást követően elvben mindenki egyetértett abban, hogy a jogtalanul elvett javakat – iskolákat, lakóépületeket, szociális intézményeket – visszakapják a különböző egyházak. Ennek alapjául az egyházi ingatlanok helyzetéről szóló 1991-es törvény szolgál, amely 2011-ig ad lehetőséget a folyamat lezárására.

Választási lehetőség

Az egyházak két lehetőség közül választhatnak. Vagy természetben kérik vissza egykori tulajdonukat, vagy pénzbeli kártérítést kérnek. Sopronban mindkettőre akad példa. Ennek ellenére az egyházak és a különböző rendek elsőként iskoláikra tartottak igényt. Így került vissza a Soproni Katolikus Konventhez a Szent István Általános Iskola, a Szent Orsolya-rendhez az Orsolya téri iskola és a Széchenyi téri kollégium. Az evangélikusok is igényt tartottak nagy hírű gimnáziumukra, a Berzsenyire, amely a Magyarországi Evangélikus Egyház Dunántúli Egyházkerületének tulajdonába került. A Bajcsy-Zsilinszky utcai egykori gépipari technikum épülete a Magyarországi Evangélikus Egyházé lett. Közvetlenül nem hasznosítják – legalábbis egyelőre –, hanem bérbe adják az egyetemnek. A Hunyadi-iskolában – amely szintén az evangélikus egyházé lett – azonban tovább tanítanak. Érdemes megjegyezni, hogy az iskolákban – függetlenül egyházi fenntartójuktól – különböző felekezetű gyerekek tanulnak. A katolikusban például evangélikusok, az evangélikusban pedig katolikusok is. Az iskolák biztosítják a hitélethez szükséges feltételeket a különböző vallású gyerekeknek.

Felértékelik az ingatlanokat

Az átadásra kerülő ingatlant minden esetben felértékelik, s az állam az önkormányzatnak megtéríti az adott összeget. Tölly Katalin aljegyző szerint általában a használati érték jelenti az értékbecslés alapját. Egy iskola esetében ez azt jelenti, hogy mekkora összegből lehet egy új, hasonló nagyságú iskolát építeni. Lakóháznál pedig, hogy mennyiért lehet azonos nagyságú és komfort fokozatú lakást építeni. A várost tehát nem éri kár az ingatlanok átadásával. Sőt, megmenekül a fenntartással és felújítással kapcsolatos költségektől. A többlakásos lakóházak esetében azonban az egyházak inkább pénzbeli kártérítést kérnek, hiszen számukra sem közömbös az ott élők sorsa.

A határidő: 2011

Az egyházak és az önkormányzatok évente március 31-ig egyeztetik elképzeléseiket arról, hogy a következő évben milyen épületek visszaadásáról lehet szó. A folyamat tehát még korántsem zárult le, 2011-ig számos ingatlanról születhet megállapodás Sopronban is. Arról nem beszélve, hogy országszerte vannak olyan, volt egyházi tulajdonú épületek, amelyek nem kerültek önkormányzati tulajdonba. Ezeket az állam – az igénybejelentést követően – közvetlenül juttatja vissza vagy fizeti ki a kártérítést. Sopronban ilyen például a Szent György utcai Káptalanház, amely napjainkban ismét a katolikus egyház közösségi céljait szolgálja. A Fő tér 6-os számú épületért (Fabricius-ház) kapott 150 millió forintot az evangélikus egyház a Kisfaludy utcában épülő nyugdíjas otthonra fordította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépésváltás a városházán

Sopron új képviselő-testületének első rendes közgyűlésén nyilvánvalóvá vált: lépésváltás történt a… Tovább olvasom