Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Mindenki együtt Zsirán: Legyetek jók, ha tudtok!

„Legyetek jók, ha tudtok – játék két részben" premier előadására gyülekeztek a minap Zsirán.

Péntek este fél hét. Megérkezünk Zsirára a Fővárosi Önkormányzat zsirai Értelmi Fogyatékosok Otthonába, ahol szinte zsúfolásig megtelt az otthon színházterme. Sérültek és épek, azaz a KOMISZ (Komédiás Magyar Integrált Színház) és a dESZKa Társulat (Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola színjátszó körének) „Legyetek jók, ha tudtok – játék két részben" premier előadására gyülekezünk.

Nem sokkal több, mint 100 fő fér be a terembe– kicsi lesz ez nekünk – gondolom, ahogy körbenézek.

Az előadásban 26 gyermek, 10 sérült szerepel
Az előadásban 26 gyermek, 10 sérült szerepel


Betuker Botond első színpadi rendezése. Elképzelésem sincs, mire számítsak. Ismerem a színdarabot, láttam a filmet is, mégis érzem, hogy ez most valami más lesz.

Pontban 7 órakor felcsendül a nyitány, majd Hollósi Péter, az otthon igazgatója köszönt minket és a 2011-ben újjáalakult társulatot első bemutatójuk előtt:

„Általában úgy alakítja az ember ezt a világot, hogy itt és most jól érezze magát, mégis vannak olyanok közöttünk, akik valahogy nem tudnak mit kezdeni ezzel a világgal. Nincs meg hozzá minden tehetségük. Ilyen emberek élnek a zsirai otthonban.

KOMISZ & dESZKa Társulat - Legyetek jók, ha tudtok


Nekünk azt a feladatot adták, hogy tegyünk meg mindent azért, hogy ezeknek az embereknek a világot számukra élhetővé tegyük, és, ha ehhez hozzátartozik a tehetség, mindent el kell követnünk, hogy a tehetségüket kamatoztathassák. Ennek szellemében színházi produkció keretében épek és sérültek 2004-ben összeálltak és ez olyan jól sikerült, hogy a mai napig tart.
Az elmúlt évek tapasztalata alapján bízom abban, hogy ma nem csak jól fogunk szórakozni, hanem maradandó színházi élményekkel fogunk távozni."

Elgördül a függöny.

 A kedves és jóságos Fülöp atya elhagyott gyermekeket nevel. Fölkarolja a szerencsétleneket, gondoskodik a szegényekről. Magához fogadja a kis tolvaj Cirifischio-t, az éles eszű, melegszívű fiút, azonban mégsem sikerül megvédenie őt a Sátán rontó hatalmától.

A darab reneszánsz Rómába, a humanizmus szülőhelyére, Loyolai Szent Ignác és Néri Szent Fülöp korába visz el bennünket.

A valóság és a misztikum határán zajló fordulatos eseményekben gazdag történet magával ragadó módon szól a hit törvényeinek és a világ dolgainak összeegyeztethetőségéről, a küldetés és a mindennapi élet harmóniájáról. (www.port.hu)„A "Legyetek jók, ha tudtok" eredetileg egy igaz történet, melyben "Isten bohóca, Néri Szent Fülöp" ellent mond az ördögnek és a felsőbb hatalomnak. A darab fő koncepciója a jó és a rossz szemben állása.

A mai embertársaink folyamatosan válaszút előtt vannak. A jót vagy a rosszat válasszuk? Sosem szabad kimondanunk a negatív gondolatokat. A legutolsó pillanatokban is van egy lehetőség előttünk, hogy jobbá tegyük életünket. Ahogy Cirifischionak is, nekünk is kijár az utolsó esély, miszerint újrakezdhetjük azt, amelyet elrontottunk.

A darab konkrétan Cirifischio személyéről szól, aki a mai társadalmat képviseli. Az egyes jelenetekben megfigyelhető egy háromszög, két választással: Fülöp atya a jó, az ördög több arca a rossz oldal" – mondja Betuker Botond.

Az előadás észrevétlenül pörög, gondolataim közben cikáznak – ők tényleg amatőrök lennének? Lélegzetvisszafojtva figyelem, hogy mennyire rutinosan vágják ki magukat szójátékokkal. Elmosódnak a határok. Nincsenek sérültek. Egymást segítő, ösztönző idősebb és fiatalabb színészek vannak a színpadon!

Betuker Botond első színpadi rendezése
Betuker Botond első színpadi rendezése


A díszlet egyszerű, mégis elvarázsol. Rómába repít. Hol a bitófa alá, hol egy kéjlakba, hol a rozoga templomba, Fülöp atya és az árvák közé. Felváltva kacagok és küszködök a könnyeimmel…

Az előadásban 26 gyermek, 10 sérült szerepel. Az előadás férfi főszerepét, Fülöp atyát, Szendrő Attila, az otthon egyik lakója alakítja. Micsoda tudás van a birtokában! Egyszer sem hibázik, élvezettel játszik. De nem csak ő. Az előadás után megtudtam, van olyan szereplő is, aki 10 hónapot várt a szerepére, tehetséges rendezői bravúrral viszont abban a pár percben a Seprűkötő asszonyé volt a főszerep.

A mű két fontos mondanivalóra támaszkodik:

- Miért pont engem?- tesszük fel a kérdést, bizonyos esetekben. Az ördög, a rossz mindig azt szemeli ki, aki a legjobb ember, akire mindig számíthatnak az emberek. A becsületre, a kedvességre, a szeretetre.
- Bízz magadban, állj pozitívan a dolgokhoz, higgy Isten és önmagadban, hogy végül segítséget kaphass – „Legyetek jók, ha tudtok, mert ha nem tudtok, én nem tehetek az égvilágon semmit!"

Fel sem ocsúdok, már a tapsrendnél tartunk. A szűnni nem akaró vastaps közben a boldogság, az öröm és a meghatottság könnyei a szereplők, segítők és a közönség szemében is ragyog.

Hogy mi volt a színpadon ebben a két órában? Nehéz szavakba önteni. Talán varázslat. Kiszakított ebből a világból. Elgondolkoztatott, mik is az értékek ma? Hova tart a világ? Hogy tehetnénk jobbá?

Várom a következő találkozást.
A függöny legördül.

KOMISZ® & dESZKa Társulat:
„Legyetek jók, ha tudtok" Játék két részben

Szereplők:

Fülöp atya - Szendrő Attila
Cirifischio - Vági Bence
Kis Cirifischio - Tóth-Körösi Koppány
Leonetta - Tóth Melinda
Kis Leonetta - Tóth-Körösi Csenge
Jacomo - Szalai István
Mór nö - Molnár Cintia
Seprűkötő nő - Kovács T. Katalin
Ignác atya - Kóczán Krisztián
Sixtus pápa - Ravadics József
Elie - Levkovits József
Bíboros - Kovács Gábor
Fulgenzio - Maráz Norbert
Hóhér - Szabó Attila
Parancsnok - Rózsavölgyi János

Gyerekek:

Ámbrics Jázmin, Bognár Anna, Csernus Zsófia, Hetzer Ádám, Horváth Kármen,
Horváth Laura, Kónyai Judit, Nagy Rita, Pap Vivien, Pinezits Kevin,
Pethő Mónika, Préger Rebeka, Préger Zsófia, Sziráki Krisztina, Szemerits Barbara,
Tóth Dániel, Tóth-Kőrösi Kadosa, Varga Judit

Továbbá:

Bander Mónika, Darabos Ilona, Füzi Klára, Hordós Erika, Izsa István,
Molnár Tamás, Pötös Jolán, Sinkó Borbála, Szabó Sándor, Szabó Zsuzsa

Jelmez - Holler Anita
Hangtechnika – Hanis Krisztián
Világosító – Betuker Botond
Díszlet, szcenika - Betuker Botond
Rendezőasszisztens, ügyelő - Szalai Péterné "Gitta"
Rendező – Betuker Botond

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban is vehetünk majd állampapírt

Az elkövetkező napokban új állampapír-forgalmazási pontok nyílnak. Sopronban is lesz ilyen. Tovább olvasom