Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Minden akadályt leküzdött

Fertőszéplak - A tizenhat hónapos Léna baba élénken szemléli a világot. Jókedvű, kiegyensúlyozott kislány. Ma már elmondható: a legkisebb hazai, élő transzplantáción átesett baba, aki édesapjától kapta az új, számára az életet jelentő májat. Szépen halad a gyógyulás útján.
Szabó Ferencet és párját, Aponyi Ilonát egy esztendővel ezelőtt kerestük fel először fertőszéplaki otthonukban. Akkor olvasóinknak beszámoltunk a mögöttük álló négy hónap drámai történéseiről.

Megírtuk, hogy Léna baba életéért születése után néhány órával megkezdődött a vesszőfutás. Az 1. számú Gyermekklinikán állapították meg, hogy a kislánynak egy nagyon ritka betegség miatt folyamatosan zsugorodik a mája, átültetés nélkül élete menthetetlen. Közben az is kiderült, hogy Léna vérzékeny, így műtétre nem alkalmas. Az édesanya azonban nem adta fel a reményt.

Csodaszámba ment, hogy Léna hathetes korában alkalmassá vált a műtétre, akkor azonban nagyon gyorsan kellett cselekedni.
Németországban anatómiailag az édesapa máját találták alkalmasnak a beavatkozásra, így ő adott egy 230 grammos darabot lányának. Apa és lánya azóta is jól vannak. Léna nagyon sokat fejlődött az elmúlt egy esztendő során.

Mindezt megerősítette mindaz, amit a soproni gyógypedagógiai és fejlesztő tanácsadóban láttunk. A szülők hetente kétszer keresik fel a szakszolgálatot, ahol a szakember játékos formában fejleszti Léna mozgását, észlelését.

Léna magabiztosan ül, szépen forgolódik, a fejlesztőfeladatokat ügyesen végzi. Mindez köszönhető az otthoni állandó foglalkozásoknak is, a nagyon szoros baba-mama kapcsolatnak, az apai törődésnek.

– Lassan egy esztendeje foglalkozom a kislánnyal, és a vártnál is jobban fejlődik – említette Némethné Nagy Mária gyógypedagógus, csoportvezető. Léna magabiztosan ül, szépen forgolódik, a fejlesztőfeladatokat ügyesen végzi. Mindez köszönhető az otthoni állandó foglalkozásoknak is, a nagyon szoros baba-mama kapcsolatnak, az apai törődésnek. Pedig nem egyszerű a rendszeres pesti utazásokat, Léna gyógyszereit finanszírozni úgy, hogy a kislány folyamatos szülői felügyeletre szorul.

– Nem panaszkodhatok, hiszen a legfontosabb számunkra az, hogy Léna napról napra fejlődik, jól van – mesélte Ilona. – A Kisalföld olvasóitól már eddig is nagy segítséget kaptunk. Akadt, aki anyagilag, volt, aki gyerekruhával segített minket. Szeretnénk a saját lábunkra állni. A férjemet az átültetés idején elbocsátották a munkahelyéről, én pedig Léna mellett egyelőre nem tudok dolgozni. A páromnak most van ígérete arra, hogy foglalkoztatják. Ehhez szeretne a közeljövőben egy tanfolyamot elvégezni, ha elő tudjuk teremteni rá a pénzt.

A szakemberek még pontosan nem tudják, hogy Léna fejlődése hová tart. Ám látva a kisember eddigi hihetetlen helytállását: minden remény megvan arra, hogy teljes életet élhet majd.


Aki segítene

Pater Szergiusz Alapítvány, 18532975-1-08. Ez az alapítvány segít Léna mellett a szintén Fertőszéplakon élő, izomsorvadásban szenvedő Endrei Zsoltnak is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai kiállítás, koncert

Sopron - Nem várt sikerrel zárult a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat nyitóeseménye. Szombaton… Tovább olvasom