Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Milliós végkielégítést kapnak a megyei exképviselők

A kisalfold.hu megbecsülte, hogy mekkora összeget vehetnek fel végkielégítésként azon megyei politikusok, akik már nem tagjai az új Parlamentnek.


 

  • Ketten 16 év után búcsúznak a Parlamenttől
  • Kétmillió forint felett 75 százalék az adó
  • Kell záró-vagyonnyilatkozat is
  • A kisalfold.hu megbecsülte a végkielégítés mértékét


Portálunk összegzése szerint Borkai Zsolt, Ivanics Ferenc, Lanczendorfer Erzsébet, Szakács Imre, mint egykori országgyűlési képviselő jogosult a parlamenti végkielégítésre. Kránitz László(MSZP) sem lesz ismét honatya, az ő esetére keretes írásunkban külön kitérünk.

A jogszabály szerint ha a képviselők megbízatása az Országgyűlés működésének befejezésével szűnik meg, azaz nem választják meg őket, akkor az elmúlt félévnyi alapdíjuk és pótdíjuk havi átlagát további hat hónapon keresztül kapják.

A törvény kitér arra is, hogy csak azok kaphatnak végkielégítést, akik az új Országgyűlés felállásától számított 30 napon belül záró vagyonnyilatkozatot tesznek. Ennek határideje június 6. Az érintettek választhatnak, hogy a pénzt egy összegben kérik, vagy azt fél éven át részletekben folyósítsák.

A kisalfold.hu megkereste az érintetteket. A feltett kérdésünk arra vonatkozott, hogy mekkora összegű végkielégíésre számítanak, illetve azt a terveik szerint mire fordítják majd. S harmadikként afelől érdeklődünk, hogy a jövőben is a politika közelében maradnak-e?

Az érintett egykori képviselők, a válaszok, és a kisalfold.hu becslése

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP), 2010-2014 között volt országgyűlési képviselő.

„Nem véletlenül nem indultam az országgyűlési választásokon, a jövőben - amennyiben a győriek bizalmat szavaznak nekem októberben - Győr város polgármestereként szeretnék tovább dolgozni. Végkielégítést - ahogy minden más képviselő - én is kapok, tudomásom szerint hat havi képviselői juttatásban részesülök, amelyet még nem döntöttem el, hogy mire fordítok" - nyilatkozta portálunknak Borkai Zsolt.

A kisalfold.hu becslése a végkielégítés összegéről: 1 391 400 forint. (Mivel nem érte el kettőmillió forintos határt, különadót nem kell fizetni).

Kránitz Lászlónak nem jár?

Kránitz László (MSZP) a régi országgyűlésnek tagja volt, az újnak viszont már nem.

- A legjobb tudomásom szerint végkielégítést nem kapok, ugyanis az legalább félévi képviselőség után jár, jómagam pedig öt hónapig voltam tagja a Parlamentnek - nyilatkozta portálunknak Kránitz László.

Amennyiben mégis járna a végkielégítés, akkor annak a becsült összege: 1 971 150 forint. (Mivel nem érte el kettőmillió forintos határt, különadót nem kell fizetni).
Ivanics Ferenc (Fidesz-KDNP), 1998-2014 között volt országgyűlési képviselő.

- A félévi végkielégítés összege, az adók megfizetése után nettóban, a korábbi három havi képviselői járandóságnak felel meg - közölte portálunkkal Ivanics Ferenc, aki a kapott fizetést a mindennapi megélhetésre fordítja.

Az pedig a következő három hónapban dől el, hogy a politika közelében marad-e.

A kisalfold.hu becslése a végkielégítés összegéről: 2 643 660 (különadóval csökkentve 2 160 915) forint

Lanczendorfer Erzsébet (Fidesz-KDNP) 2006-2014 között volt tagja az országgyűlésnek.

- Az elmúlt hat hónap átlagának megfelelő összeget kapok, csakúgy, mint a többi egykori képviselőtársam - mondta a kisalfold.hu-nak Lanczendorfer Erzsébet. - Az ötödik unokám megszületését várjuk, így biztosan jó helye lesz a pénznek. Ugyanakkor a nyugdíjam mellé szeretnék tartalékolni is.

Megtudtuk, Lanczendorfer Erzsébet, a közéleti tevékenységét továbbra is Győr és az ország javára szeretné kamatzotatni. A KÉSZ győri tiszteletbeli elnökeként ez fontos feladata.

A kisalfold.hu becslése a végkielégítés összegéről:
2 713 230 (különadóval csökkentve 2 178 307) forint

Szakács Imre (Fidesz-KDNP), 1998-2014 között négy cikluson át volt országgyűlési képviselő.

A végkielégítés mértékével kapcsolatos megkeresésünkre Szakács Imre azt közölte, hogy az a törvényben meghatározott lesz. S a pénzt a családjára fordítja. A politika közelében pedig nem marad.

A kisalfold.hu becslése a végkielégítés összegéről: 2 643 660 (különadóval csökkentve 2 160 915) forint


A kisalfold.hu számításáról

A végkielégítés mértékének kiszámításakor a parlament.hu oldalon közölt, 2014. áprilisában hatályos adatokat vettük figyelembe.

Fontos kitétel, hogy a végkielégítés 2 millió forint feletti része után 75 százalék adót kell megfizetni. (A zárójelben jelzett összeg már ezen adóval csökkentett).

Az érintetteknek ezen felül a rájuk vonatkozó adózási szabályoknak is eleget kell tenniük.

A végkielégítésbe nem számít bele például a választókerületi pótlék, valamint a lakhatási támogatás sem.

A havi alapdíj 2014. áprilisában bruttó 231 900 forint volt, s ehhez jöhet még esetlegesen a bizottsági tagság, vagy az alelnöki, elnöki tisztségért járó juttatás.

Ezeket azért jegyeztük meg, mert az egykori képviselők, forintosítva nem közölték a végkielégítésük összegét, így saját számítást végeztünk.

A becsült összegek minden esetben bruttóban értendők (a különadóval csökkentett értéket zárójelben jeleztük).

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem öntöztek az esőben, hanem iszapoltak Sopronban

A szeles időjárás erőteljesen szárító hatással van a talajra, tehát ezért is szükség volt/van az… Tovább olvasom