Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Milliós lopások az építkezésekről

Ismeretlenek közel másfél millió forint értékben loptak el gépeket és építési anyagot Sopronban az Ady Endre út egyik félkész házától.
A rendőrök azt tanácsolják, érdemes már a munkák elején nagyobb gondot fordítani az értékek védelmére. – Az Ady úti építkezésről a tolvajok vésőgépeket, sarokköszörűt, ütve fúrót, alumíniumlécet, építőanyagokat, csőidomokat vittek el az éj leple alatt. A kár megközelíti a másfél millió forintot – tájékoztatott dr. Reinhoffer Csaba, a soproni kapitányság bűnügyi osztályvezetője, aki elmondta: sajnos idén megszaporodtak az ilyen jellegű bűncselekmények. Sopronban az év első felében mintegy tucatnyi alkalommal – főképpen a Balfi úti Pihenőkereszt térségéből – érkezett bejelentés komoly értékek eltűnéséről. Előfordult, hogy előző nap frissen behelyezett ablakokat és ajtókat bontottak ki és vittek el másnap reggelre.

– Leginkább az éjszakára őrizetlenül hagyott építőanyagok, kéziszerszámok és kisgépek vannak kitéve a lopásnak – folytatta az alezredes. – Ám az is előfordult, hogy a tettesek a félkész ház ablakait, ajtajait, pinceablakait befeszítve – vagy éppen a tetőn keresztül – vitték el a zsákmányt. Az építkezőknek tanácsoljuk, hogy amint lehet, zárt részben tartsák az építkezés értékes anyagait, gépeit. Az ott tároltak vagyonvédelmét jól szolgálja a riasztóberendezés: az automatikusan lámpát felkapcsoló mozgásérzékelők, a megszólaló szirénák legalábbis meggondolásra késztetik a rosszban sántikálókat. Ha mégis megtörténik a baj, a zárt rész betörésekor több értékes nyom maradhat a tettesek felkutatásához. Javasoljuk továbbá, hogy a kisgépek egyedi azonosító számait feltétlenül tartsák nyilván. Ha ugyanis a berendezés eltűnik, konkrétan van mit keresniük a rendőröknek.

A bűncselekmények elkövetőit gyakran az építkezésen dolgozók között kell keresni. Az ország másik végéből Sopronba jövő vendégmunkások közül akadnak olyanok, akik amikor hazafelé indulnak, néhány értékesíthető kisgépet és más anyagokat is magukkal visznek. Még ha az építkező név szerint esetleg tudja is, kik dolgoztak ott, a rendőrségnek nehéz a dolga, hiszen a tolvajok útközben a zsákmányt többnyire fél áron azonnal elpasszolják, így szinte lehetetlen a bizonyítás. Bár megtörtént, hogy a rendőröknek sikerült egy hazainduló sárospataki vendégmunkást még Győrben lekapcsolni: az illető több száz kilós útdöngölőt vitt volna haza soproni emlékként...

Négy üzletbe törtek be

A soproni Állomás utcai Pagoda üzletsoron négy boltba törtek be ismeretlenek az éjszaka. A két, egymás melletti zöldségboltban öt-hatezer, a virágüzletben alig 3 ezer, az ajándékboltban négyezer forintra, s – ez utóbbi helyen – mintegy százezer forint értékű árura (öngyújtókra, késekre, bögrékre, más egyéb tárgyakra) tettek szert. A rendőrség a nyomokat rögzítette. Feltételezésük szerint most is gyermek-, illetve fiatalkorú személyek lehettek a tettesek, mint a néhány nappal ezelőtti hasonló bűncselekménynél, amelynek elkövetőit már elfogták és kihallgatták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újrázó és búcsúzó polgármesterek

Az önkormányzatok megújításának kormányzati ígérete miatt vidéken most bizonytalannak érzik a jövőt. Ezzel együtt mindenütt készülnek az őszi, helyhatósági választásokra. Ki úgy, hogy elhatározta, megméretteti magát, ki úgy, hogy eldöntötte: befejezi polgármesteri pályafutását. A Kisalföld annak próbál meg utánajárni, ami a legtöbb községben egyelőre csak szóbeszéd: ki lesz az új polgármester? Ezúttal Hidegség és Hegykő első embereit kerestük meg. Tovább olvasom