Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Milliós károk rongálásból

A GySEV Rt. soproni kocsijavító műhelyében még ma is látszanak azok a hatalmas kürtők, amelyek egykoron a gőzmozdonyok füstjét vezették ki a szabadba; gőzmozdonyok híján, hosszú évek óta ebben a hatalmas csarnokban – és környékén – javítják a személyszállító- és tehervagonokat.
Dolgoznak a soproni kocsijavító műhelyben.
– A személyszállító- és tehervagonok nemcsak meghibásodáskor kerülnek ide, hanem időközönként részleges, illetve generálvizsgálatokat is tartunk – magyarázza Feller László, a vasúttársaság kocsijavító műhelyének vezetője. – A mintegy hetven vagonból álló személyszállító kocsipark átlagéletkora meghaladja a harminc évet, de a rendszeres ellenőrzések jóvoltából, a vagonok műszaki hiányosságai miatt vonalainkon még nem történt vasúti baleset. Az utazóközönség biztonságát szolgálja az is, hogy minden egyes szerelvény indulásakor fékpróbát kell alkalmazni. Persze, így van ez a tehervonatok esetében is. Az viszont aggasztó, hogy a személyszállító kocsikból ismeretlenek mindent elvisznek, ami csak leszerelhető. Az ilyen esetekből és a rongálásból eredően évente milliós nagyságrendű károk keletkeznek.
– Vasúti teherforgalom vonatkozásában Sopron óriási tranzitforgalmat bonyolít le, ezért igen nagy figyelmet fordítunk a tehervagonok műszaki állapotára – folytatta Feller László, aki a Vasúti Vegyvédelmi Elhárító Egység soproni kirendeltségét is vezeti. – Naponta előfordul, hogy a szerelvényekből műszaki problémák miatt ki kell soroltatnunk egy-egy meghibásodott vagont. Legutóbb egy Jugoszláviából Németországba tartó, propánt szállító tartálykocsinak ment tönkre a fenékszelepe. A problémáról és a szállítmány várható késéséről természetesen értesítettük a német fogadócéget is. A vagon technikai hibáját szakértők bevonásával hárítottuk el. Szerencsére a tartálykocsik konstrukciója három biztonsági rendszerre épül, így komolyabb baj csak a másik két műszaki megoldás csődje esetén következett volna be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalják az erdőgondozást

Egyedülálló javaslatot terjesztett a soproni önkormányzat elé a Castanea Környezetvédő Egyesület.… Tovább olvasom