Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Milliós károk: Megroggyant házak, tönkrement termés

Sopron régió - Több hullámban érte el Sopront és térségét csütörtök éjjel az a vihar, ami a városban leginkább a jelentős mennyiségű csapadékkal, a falvakban pedig jégesővel és széllel okozott milliós károkat.

A legidősebb sopronkövesdiek sem emlékeznek akkora viharra, amely csütörtök éjszaka vonult át a településen. A lakók már hajnalban megkezdték a kárelhárítást. Az egész településen fák dőltek a házakra, autókra, a szél megkezdte a tetőket, és nem maradt olyan épület, amelyet ne öntött volna el a hatalmas sár. A munkát nehezítette, hogy órákig nem volt áram, így elemlámpával tudtak csak dolgozni. A kár több tízmillió forint.

A csütörtökön este tíz óra körül kezdődő, majd másnap hajnali négyig tartó vihar a Sopronkövesd, Röjtökmuzsaj, Himod, Cirák útvonalon söpört végig. Rövid idő alatt ötven milliméter eső hullott, a szél meghaladta a 130 kilométer per órás sebességet. Nem csoda, hogy a 84-es számú főút mellett a szél fákat tört ketté. A közútkezelő fertőszentmiklósi üzemmérnökségének teljes létszáma pénteken egész nap a balesetveszély megszüntetésén dolgozott.

Szó szerint vihar verte képét mutatta pénteken Sopronkövesd. Az egész falu dolgozott. Az utcákon a pusztítás nyomai: mindenütt letört faágak, lesodort cserepek, megroggyant melléképületek és sár. A szerencsésebbek beázással úszták meg a vihart, de nincs olyan ház, melyben ne keletkezett volna  kár.

Nagy Ferenc portáján egész nap javították a tetőt, rendbe tették a ház helyiségeit. – Két szobánk teljesen elázott, olyan hirtelen jött a vihar, hogy semmit sem tehettünk a bezúduló víz ellen – fogalmaz keserűen a tulajdonos. – A tető teljesen tönkrement, ki kell cserélnünk a szigetelést is. Biztosításunk van, bízunk benne, hogy ha teljesen nem is, de megtérül a kárunk.

Kettétört fa zuhant személyautóra.
Kettétört fa zuhant személyautóra.

Kutyát is sodort az ár

Egy hete költözött Sopronból a településre Szöllősi Andrea. Kertjükben pénteken délben (a jégeső után 12 órával) még centiméteres jég állt. Andreáéknak volt elég gondjuk, mégsem sem hagyták veszni azt a két kiskutyát, akiket az ár sodort magával.

Jégverés: Szöllősi Andrea kertjében 12 órával a vihar után még mindig nem olvadt el a jég. A hatalmas esőzéskor udvarukon egyméteres víz állt. Fotó: Magasi Dávid
Jégverés: Szöllősi Andrea kertjében 12 órával a vihar után még mindig nem olvadt el a jég. A hatalmas esőzéskor udvarukon egyméteres víz állt. Fotó: Magasi Dávid

– Az udvaron méteres magasságban állt a víz, a lakásból nem tudtunk kijönni, a szemben lakó szomszédom az ablakon át ugrott ki – mesélte Andrea. – A ház mellett három autó is parkolt, szinte teljesen belepte a járműveket a sár. A károkat még nem volt időnk felmérni, először az udvart kell rendbe tennünk.

Megyeri Tiborné évtizedekkel ezelőtt, amikor a házukat építették, előrelátóan fél méterrel megemeltette az alapot. Pont azért, hogy a víz ne törhessen be a lakásba. – Sosem hittem volna, hogy ennek ellenére egyszer a szobánkban félméteres víz áll majd. Pedig most ez történt... Újra kell festetnünk az egész házat, kicserélni a lambériát, a parkettát. Napokig, sőt, hetekig eltart, amíg végzünk. Az udvart, a kertet elborította a sár – kesergett az asszony.

Megyeri Tibor pénteken egész nap hordta ki a sarat a házuk udvaráról. Fotó: Magasi Dávid
Megyeri Tibor pénteken egész nap hordta ki a sarat a házuk udvaráról. Fotó: Magasi Dávid

A polgármester, Egyházi István hajnali egy óra óta járta a települést. Könnyes szemekkel számolt be a történtekről, a többmilliós, tízmilliós nagyságrendű károkról. – Az önkormányzat nem különített el alapot, egyszerűen nem számítottunk ekkora katasztrófára – mondta a faluvezető. – A helyiek többsége rendelkezik biztosítással, azaz a károk megtérülhetnek. A házakon a sérüléseket ki lehet javítani, de a mezőgazdasági termelők egy része idén biztosan nem arat. A hatalmas szél tönkretette a kalászos növényeket, letarolta a kukoricát.


Patakok is kiöntöttek

A hirtelen esőzés következtében a Rák-patak, a Kardos-ér és az Ikva patak is kilépett medréből. Agyagosszergényen, Lövőn, Nemeskéren, Répcevisen, illetve Szakonyban csütörtökön este a jégeső okozott károkat. Sopronban is pusztított a vihar. Pincék úsztak el, a Pihenőkeresztnél  egy támfal is kidőlt, a Kőszegi úton, a Lövérekben, valamint az Ágfalvi úti lakótelepen hömpölygött a sáros víz.

Fodor Tamás  pénteken végigjárta a leginkább érintett helyszíneket. A polgármester a Rozsondai Károly utcában a Kisalföldnek elmondta, már a múlt héten, a nagy esőzést követően megbíztak egy szakembert azzal, hogy készítse el a város csapadékvíz-elvezetési válságstratégiáját. Első lépésként fel kell mérni a leginkább érintett városrészeket. Ott, ahol szükséges, átalakítják, illetve kiépítik  a csatornarendszert.

Az éjszakai nagymértékű esőzéseknek köszönhetően Ebergőcön is kilépett medréből az Ikva patak, nem kis izgalmat és aggódást okozva a kisközség lakóinak. A szombati falunapra készülve délután megnyugodva tapasztalták, hogy a patak tetőzött. A képen látható, hogy a patak mellett lévő rét, és a házak kiskertjei is víz alá kerültek. Tudósítónk, Köő János felvétele.
Az éjszakai nagymértékű esőzéseknek köszönhetően Ebergőcön is kilépett medréből az Ikva patak, nem kis izgalmat és aggódást okozva a kisközség lakóinak. A szombati falunapra készülve délután megnyugodva tapasztalták, hogy a patak tetőzött. A képen látható, hogy a patak mellett lévő rét, és a házak kiskertjei is víz alá kerültek. Tudósítónk, Köő János felvétele.

Megindult a homok

A fertőboziak sem aludhattak nyugodtan aznap éjszaka. Nagycenk felől ugyanis helyenként „lefolyt" a homokfal. Kovács Józsefné kertjében, valamint Csiszár Imre udvarán húsz-harminc centiméter magasan állt a lezúdult lösz. Félnek, mi lesz akkor, ha jön egy másik esőzés, mert az átázott homok bármikor megindulhat.

A fertőbozi Csiszár Imre udvarára harminc centiméternyi lösz zúdult le.
A fertőbozi Csiszár Imre udvarára harminc centiméternyi lösz zúdult le.

– A dombtetőn lévő szőlősorok végén egy árok húzódik, amely a kisebb csapadékokat elvitte, de a mostani nagy esőt nem vezette el – mondta Tóth József Gyula, a település polgármestere. Intézkedünk az árok felújításáról és az udvarok rendbetételében is segíteni fogunk.


Szabadnaposok is dolgoztak

A szabadnapos tűzoltókat is berendelték a soproni parancsnokságra. A munkába besegítettek a kapuvári, csornai, győri, valamint a szombathelyi egységek is. Az önkéntesekkel kiegészülve nyolcvanan dolgoztak a kármentésen.

– A vihar alatt több mint százötven bejelentést kaptunk, százhússzor kellett beavatkoznunk. Pontos kárösszegek még nem ismeretesek. A vihar miatt személyi sérülés nem történt – tájékoztatta a Kisalföldet Csuka Zsolt alezredes, a soproni tűzoltóság parancsnoka.

A polgári védelem háromszáz homokzsákot szállított ki Sopronban. Tamás János őrnagy kiemelte, azzal, hogy a lakosok tisztán tartják az árkaikat, csökkenthető az „elúszás" mértéke.


Károk az erdőben is

A nagy esőzések többmilliós károkat okoztak a Tanulmányi Erdőgazdaság területén is. A vihar fákat döntött ki, megrongálta a parkerdő berendezéseit, a víz alámosta az utakat, tönkretette az átereszeket, és rengeteg hordalékot vitt ki nemcsak az erdészeti, hanem a közutakra is. Csapó József, a soproni erdészet vezetője a Kisalföldnek elmondta, a közvetlen kárelhárítást megkezdték. A kár többmilliós nagyságrendű, de nemcsak helyreállítaniuk kell majd a rendet, hanem a megelőzés érdekében beruházásokra is szükség lesz.

A kalászos növényekkel együtt a kukoricás is teljesen megsemmisült.
A kalászos növényekkel együtt a kukoricás is teljesen megsemmisült.

 
Csapadékösszegek

A csütörtöki csapadékösszegek az Országos Meteorológiai Szolgálat csapadékmérő állomásain: Muck-kilátó: 70,8 mm, Görbehalom 113,8 mm, Sopron-Kertváros 81,3 mm, Sopron-Kurucdomb 73,4 mm, Himod 94,1 mm,  Hermes 77,4 mm (nem OMSZ-állomás). Ilyen mértékű júniusi csapadék 143 éves soproni adatsorban nem tapasztalható – tudatta az OMSZ Sopron.

Korábbi cikkünk:

http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/sopronra_ismet_raszakadt_az_eg_-_sok_kep_olvasoinktol/2062075/


További képek és videó: http://sopronklub.kisalfold.hu

Olvasóink írták

 • 5. fideszes 2008. június 30. 17:33
  „Kedves pógármesterünk miért nem fényképeztette magát amikor mindent elvitt a víz?
  Amúgy annyira nagyon szereti magát fényképeztetni, meg mutogatni.
  Amikor a víz csinálta a károkat hol volt?
  Tán csak nem ágy alá bújt a dörgés elől?
  A Walter idejében nem volt ilyen, pedig mi sokat szídtuk.
  De ő legalább tett a városért!
  Most meg mi van?
  A pártalbumainkon kívűl nincs semmi!
  Áll a mélygarázs!
  Rongálják a Deák teret!
  Üres a Deák elötti létesítmény, ami nem is tudni mire jó, de ronda!
  stb, stb.
  Ezt be kell ismerünk!
  Így elbukunk megint ha választás lesz, hiába a mostani előnyünk!!!”
 • 4. yello 2008. június 30. 08:44
  „Természetesen nem feledkeztünk meg a többi károsultról sem, csak az a tározó már tíz-tizenöt éve napirenden van és egyik városvezető sem tett semmit a megépülése érdekében. Több köbméter vizet mozgattunk meg, elvezető árkokat és gödröket ásva, szakadatlanul merve a sáros vizet, de nálunk például a kertek lejtése miatt teljesen meddő munka volt, hiszen a lecsapolt részre szépen átszivárgott a szomszéd vize és kezdhettük előről. Ahogy a napi életben, itt is megtapasztalhattuk hogy magunkra vagyunk utalva a bajban. Sok tulajdonos ki se dugta az orrát az elmúlt napokban, vagy ha kijöttek vissza is fordultak a látványtól. Tisztelet a kevés kivételnek, de nem így kellene hozzáállni a dolgokhoz akkor, amikor mindenkit érint a probléma.
  Most megint esett jócskán...elkeserítő.”
 • 3. Sorponyi 2008. június 29. 23:01
  „Valóban meg kellene építeni - miután a terve már elkészült - az Ikva ÁRVÍZ-TÁROZÓJÁT, mert egyre gyakoribbak a mostanihoz hasonló árvízek. Sajnoz a helyzetet az is nehezíti, hogy a Sógorok "játszadoznak" a tározójukkal, vagy mindent elzárnak vagy mindent elengednek. Miután a megépítés költségének zömét EU támogatásból fedezik, a pályázatnál kell a konkrét károkat indokul felhozni.
  Mind ezek mellett azért ne feledkezzünk meg asopronkövesdi és a lövői károk nagyságáról sem, mert ugyancsak segítségre szorulnak!”
 • 2. Jereváni 2008. június 29. 20:04
  „Sajnos a mi kertünk is víz alatt van. Erre talán megoldás lenne ha hátrébb építenének egy víztározót iylen esetekre ami úgytudom, hogy évek óta tervben van már. sajna oda a zöldség, krumpli, stb...”
 • 1. yello 2008. június 28. 23:15
  „Tényleg csak egészen kis betűkkel írom ide, hiszen a fentiek tükrében akár eltörpülhet a mi kárunk, de bizony sírni tudtak volna péntek reggel (de még ma is) a kiskert tulajdonosok, köztük mi is. A Plaza mögötti területen térdig érő víz lepte el a kerteket, a síneken túl a major felé pedig közel egy méteres (!) víztömeg állt meg. A múltkori nagy eső után is megduzzadt mind a két patak, az Ikva is és a Sós is, rengeteg vizet gyűjtött és vezetett a város felé, de a földeken nem állt víz.Most azt beszélik az osztrák oldalon kinyitottak valami zsilipet és ez az "elárasztás" ennek eredménye.
  Döbbenetes és még ma is elkeserítő volt az éppen érő zöldségek, nyíló virágok, a szerszámos házak, pincék sáros, víz alatti látványa. Egy részük kirohad, mert nem tudjuik hova vezetni a vizet.
  Mindenkinek kitartást és száraz, csapadékmentes napokat kívok most, hogy sikerüljön a károkat rendbehozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megköszönte a város a kösztisztviselők munkáját

Sopron - A köztisztviselőket ünnepelték tegnap a soproni városházán. A ceremónián köszöntötték a… Tovább olvasom