Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Milliós kár a havazás nyomán

Egész héten át eltarthat a hétvégén lehullott hó miatt kidőlt fák, letört ágak eltakarítása. Sopronban a kár mértéke milliós nagyságrendű. Sopronban teljes létszámmal dolgoznak a városüzemeltetés munkatársai.
Elsőként a forgalmas közterületeket tisztították meg, ez után kerülhetett sorra az alsóbbrendű útvonalak mentén kidőlt fák és ágak eltakarítása. – A hirtelen jött hó több millió forintos kárt okozott a város közterületein – mondta el érdeklődésünkre Major Árpád, a Soproni Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója. – A további veszteségek összeírása folyamatos, hiszen a fák nem egyformán károsodtak.

Folyamatos a kárfelmérés

A városüzemeltetés az előzetes egyeztetés után vállalja, hogy a magánterületekről is elszállítja a kidőlt és sérült fákat.
A megyei közútkezelőnél a havazás napján szintén a forgalmas helyeken kezdték meg a károk felszámolását. – A következő napokban, talán egész héten is eltarthat, míg mindenhol eltakarítjuk a havazás okozta fakidőléseket – mondta el Sümegi Péter, a megyei közútkezelő kht. főmérnöke. – Hétfőtől kezdve munkaidőben megfelelő látási viszonyok közt folyamatosan dolgozunk a kidőlt fák, letört ágak eltakarításán. A károk felmérése tegnap kezdődött el, mivel az ünnepi időszak alatt a folyamatos közúti forgalom biztosítása volt a fő feladatunk. – A főmérnök hozzátette még, hogy a begyűjtött törzseket a kht. saját telephelyén tárolja, majd a feldolgozás után értékesíti.

A mezőgazdaság is érintett

Néhány év még biztosan eltelik, amíg a nagy lombkoronájú fák kiheverik a mostani sérüléseket. – A vizes, nehéz fajsúlyú havat összegyűjtötték a falevelek, amelyek így nem bírták a nagy terhelést – tudtuk meg Torkos Zoltántól, az Öko Plant értékesítési vezetőjétől. – A károsodott fák tavasszal erőteljesebben hajtanak ki, és ez felgyorsíthatja gyógyulásukat.
A mezőgazdászokat az őszi munkák közepén érte a havazás. – Sok helyütt az őszi búza még nincs földben, és akár egy hét is eltelhet, míg a munkagépekkel rá lehet menni a talajra – vélte Széplaki Tamás mezőgazdasági vállalkozó. – A mostani 20–25 milliméternyi csapadék nem a legjobb időben esett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat elé ugrott

Vonat elé ugrott pénteken egy soproni 52 esztendős férfi. A Sopron és Bécsújhely között közlekedő… Tovább olvasom