Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Milliókkal növekednek a költségek

Sokkal rosszabb a műszaki állaga a soproni Lenck-villa födémrészének a feltételezettnél. Mindez több millió forinttal megdrágítja a helyreállítást.
A Soproni Múzeum néprajzi gyűjteménye immár több mint három éve életveszély miatt nem látogatható. A megyei fenntartású Deák téri épület – az 1890-ben épült, s 1913 óta múzeumként működő Lenck-villa – rekonstrukciója tavaly ősszel elkezdődött. A munkálatok első ütemében mindenekelőtt a födém tönkrement részeinek cseréjét hajtották-hajtják végre a szakemberek. A legutóbbi műszaki bejárás tapasztalatai azonban elkeserítőek.

– A szemle során a szakemberek megállapították, hogy a födém állapota a vártnál sokkal rosszabb. A feltárások során kiderült, a számítottnál sokkal nagyobb területen is elkorhadtak a fafödémek és a gerendák, így például a második emeleti körfolyosó esetében – összegzett Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke. – Mindez annyit jelent, hogy módosítani kell a helyreállítás első fázisának engedélyeztetési és kiviteli terveit. Az eredetileg 254 négyzetméteren szükségessé vált úgynevezett monolit vasbeton födémszerkezet további hetven négyzetméterrel bővül majd. Viszonyításul: a Lenck-villa födémszerkezete mintegy ötszázötven négyzetméter. Ebből tehát több mint háromszázhúsz négyzetméter szorul cserére.

Az engedélyeztetéssel és a kiviteli tervekkel együtt a rekonstrukció első ütemének költségvetése eredetileg 43 millió forint volt. Ezenfelül több millió forintos pluszkiadás várható. Firtl Mátyás érdeklődésünkre elmondta: a megyei önkormányzat idei költségvetésének összeállítása még nem fejeződött be. Szeretnék, ha a pluszterhek a büdzsé számainak részét képezhetnék, a döntés azonban a költségvetés tételeit elfogadó megyei képviselők kezében van. A födémmel kapcsolatos munkálatok és a feltárások mindenesetre folytatódnak. A Lenck-villa rekonstrukciójának további finanszírozására pedig várják az uniós és hazai pályázatok kiírását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alexander kitartóan küzd

A peresztegi Árvaiék körülbelül egy évvel ezelőttig úgy éltek, mint bármelyik magyar család, aztán bekövetkezett a legrosszabb: kiderült, beteg az ötéves Alexander. Kezelés kezelést követett, a debreceni feltárásos vizsgálat után Szombathelyre került a kisfiú, ahol egy éven át tartó terápia kezdődött. Alexandert sajnos nem lehet megoperálni, mert a daganat szerencsétlen helyen van. Tovább olvasom