Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Milliókba kerül a védekezés

Mintegy 1500 liter olajjal szennyezett perlit került hordókba a soproni Lövérek júniusi talajszennyezése kapcsán a vizekből.
Mintegy 1500 liter olajjal szennyezett perlit került hordókba a soproni Lövérek júniusi talajszennyezése kapcsán a vizekből. A védekezés 5,5 millió forintba került, de ez még messze nem a végösszeg.

– Hamarosan vizsgálat indul a soproni Lövérekben júniusban bekövetkezett olajszennyezés mértékének – és felelőseinek – megállapítására – tudtuk meg dr. Hajdu Klárától, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóhelyettesétől.

Horváth András soproni szakipari vállalkozó egyelőre gyűjti a jelenleg is zajló, védekezéssel kapcsolatosan eddig elvégzett munkák számláit. Mint mondta, már 5,5 millió forint vár kifizetésre, de ez még nem a végösszeg. A szennyezett talaj komplett rekultivációja pedig elérheti a köbméterenkénti több tízezer forintot. Hogy végül is ki fogja állni a költségeket, az a tényfeltárás során derül ki, miként az is, mennyi földet kell kicserélni, s milyen konkrét munkák szükségesek a terület teljes rekultivációjához.

– A soproni fedett uszodától négyszáz és ötszáz méterre felállított ideiglenes lokalizációs művekből, olajcsapdákból június 22-e óta mintegy ezerötszáz liter olajjal szennyezett perlit került hordókba – mondta érdeklődésünkre Németh László, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság soproni kirendeltségének vezetője, a kárelhárítás felügyelője. (Előzmények: Olajszennyezés történt a Lövérekben, Kisalföld, 2006. június 29., Tízezer liter olaj a tartályokban, Kisalföld, 2006. július 4.) – Az első napokban a percenkénti 36 liter vízhozam öt százaléka volt szennyezett, azaz percenként 1,8 liter olaj került a „csapdába". Az egyre csökkenő mennyiségű olaj az utóbbi napokban már csak esetenként, lökésszerű hullámokban szennyezte a vizet. Valószínű, hogy egy-egy esőzéskor vagy a rekultivációs földmunkák idején még előfordul hasonló jelenség.

– Az uszoda föld alatti, kilyukadt olajtartályainak kiemelésének költségei elérték a négymillió forintot, míg a két perlites olajcsapda felállítása 50 ezer forintba került. Az egész napos ügyeleti és kárelhárítási munka napi 50–60 ezer forintra rúg – tájékoztatott Horváth András, aki egyelőre nem tudja, ki fogja végül rendezni számláit. Eddig több mint 11,5 ezer liter – ebből 1,5 ezer liter perlites – olaj vár zárt hordókban elszállításra. Azt pedig vizsgálat hivatott kideríteni, kik a felelősek a környezetszennyezésért. A szennyezettség mértéke határozza meg a komplett rekultivációs munkálatok költségeit, de esetünkben ez köbméterenként több tízezer forintba is kerülhet.

– Bebizonyosodott, a soproni Csik Ferenc fedett uszoda használaton kívüli, föld alatti olajtartályainak korróziója vezetett a tartályok kilyukadásához és a terület olajszennyezéséhez – tudtuk meg az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen. Időközben felvették a kapcsolatot a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt.-vel. Felszólították a vízműveket az olajszennyezés kárelhárítási munkáinak elvégzésére, ugyanakkor tényfeltárást is várnak tőlük annak eldöntésére, mekkora területet érint a talajszennyezés, s milyen konkrét munkák szükségesek. A felelősség kérdésének tisztázása is e tényfeltáró munka részét képezi.

– Szakipari céget bízunk meg a talajszennyezés diagnosztizálásával, a részletekről e héten konzultálunk velük – mondta Havas András, a soproni vízművek műszaki igazgatója. – Reméljük, nemsokára már a szerződést is aláírhatjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért a VOLT Fesztivál

Amint véget ért tegnap a Pet Shop Boys-koncert, a munkások már neki is láttak a nagyszínpad elbontásához, a szemét összegyűjtéséhez. A kitartó fesztiválozók hajnalig buliztak a többi színpadnál, aztán reggel, néhány óra alvás után már szedelőzködtek. Felszedték a sátrakat, megtörölték kialvatlan szemüket, majd a kijáratnál még egyszer visszanéztek: véget ért a 14. VOLT Fesztivál. Tovább olvasom