Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 11°C | 18°C Még több cikk.

Milliárdos forrásra pályáznak

A Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park összevonásának tapasztalatai kedvezőek, a két tájegység immár együtt szerepel szakkiállításokon.

A Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park összevonásának tapasztalatai kedvezőek, a két tájegység immár együtt szerepel szakkiállításokon. A nemzeti parkok milliárdos forrásra pályáznak terveik megvalósulásáért.

– Ami pénz eddig az Őrséghez áramlott, 250 millió forint, az a továbbiakban is ezt a célt fogja szolgálni. A Fertő-Hanság költségvetése eléri a 310 milliót. Az igazgatóság összbüdzséje a különböző programokkal és pályázati pénzekkel együtt valószínűleg egymilliárd forint fölött lesz – összegzett dr. Kárpáti László, a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park igazgatóság igazgatója, aki február elsejétől első számú vezetője az őrségi nemzeti parknak is. Az eddig eltelt időszak tapasztalatairól az igazgató kijelentette: az összevonás előtt lezajlott létszámleépítés ellenére is, az Őrségnél az adminisztratív állománynál karcsúsításra van szükség. Ugyanakkor e státuszokat ökoturisztikai szakemberekkel töltik be.

– Ez annál is inkább lényeges, mivel dr. Kárpáti Lászlóval felkerestük az Őrség érintett polgármestereit és országgyűlési képviselőjét. Egyöntetű volt a vélemény: a nemzeti park a térség ökoturizmusának a fejlesztésében is jelentős szerepet játszik – vette át a szót Horváth Jenő, a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park megbízott őrségi igazgató-helyettese. – Emellett két uniós projektünk vár befejezésre: a szlovénokkal közösen a Kerca-patak élőhely-rekonstrukciójának 64 milliós beruházása, illetve – szintén szlovén együttműködésben, 52 milliós értékben – egy közös turisztikai bemutató-övezet létrehozása, amely a schengeni szerződés aláírása után „összeköti" a két országot. A Pityerszer is igazgatóságunk égisze alá került, a népi műemlékegyüttes fejlesztésére milliárdos forrásra pályázunk.

– Az Őrség az osztrákokkal is közös projektet dolgozott ki, a Lahn-patak tizenegy kilométeres szakaszát hozzuk természetközeli állapotba – mondta Kevy Albert, természetvédelmi, oktatási és ökoturisztikai területi osztályvezető. – A beruházás augusztusban már be is fejeződik.
Dr. Kárpáti László hozzátette: míg a Fertő-Hanság az osztrák szervezetekkel való jó viszonyát semmi nem zavarja, addig az Őrségnél – az eredmények ellenére – nem mondható felhőtlennek a helyzet, a Rába rendszeres sószennyeződése, habzása, illetve a tervezett heiligenkreuzi szemétégető miatt. – A nemzeti park észleli és jelzi a jelenségeket a környezetvédelmi hatóságnak, ez minden, amit tehetünk – zárta az igazgató.

A Fertő-Hanság tervei

A nemzeti park igazgatósága terveiben – többek között – a Hanság további ezer hektáros vizes élőhelye, halas tavak, Fertőhomoknál a láprétek rekonstrukciója, a Soproni-hegység néhány forrásának rendezése, s a mosoni síkon a túzok élőhelyén a légvezetékek föld alá helyezése szerepel. Mindehhez 1,5 milliárd forintra van szükség, amelyet KEOP-pályázati pénzből szeretnének előteremteni. Reménykednek a Regionális Fejlesztési Tanács támogatásában is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetvenezer palántát ültetnek ki

Nagy Zsolt, a Sopron Holding főkertésze szerint a családi házak, lakások erkélyeire, ablakaiba már kihelyezhetők az egynyári növények. Az elmúlt napok jó időjárása azonban csalóka lehet, ugyanis reggelente még előfordulhatnak talaj menti fagyok. Tovább olvasom