Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Milliárdos beruházás Hegykőn

Egymilliárd forintos beruházás szerepel a hegykői termálfürdőt üzemeltető cég tervei között. Ezzel összefüggésben negyven évre szóló bérleti szerződés született a tulajdonos önkormányzatokkal.

Nyugat-Dunántúl gyógy- és termálfürdőinek kormányzati szinten elhatározott „idegenforgalmi termékké" formálásának céljából a regionális fejlesztési tanács 1999–2000-ben kidolgoztatta a térség termálturizmusának távlati
programját. Az érintett huszonhárom fürdő egyike a hegykői, amely nagyarányú fejlődés elé néz.

Az előzményekről: a hegykői termálfürdő működtetésére
1999-ben tizenöt éves bérleti szerződést kötöttek egy hegykői bejegyzésű gazdasági társasággal a tulajdonos önkormányzatok (Hegykő, Fertőhomok és Hidegség). Az érintett községek vezetői a héten négy évtizedre szóló bérleti szerződést írtak alá az üzemeltetőkkel, s így megnyílhat az út a hosszú távú fejlesztések, beruházások elindítása előtt.

– A korábbi szerződés szignálása óta három főszezont tudhatunk a hátunk mögött, s már ez idő alatt is jelentős korszerűsítéseket hajtottunk végre – mondja az üzemeltető cég, a Sá-Ra Kft. részéről Sánta Lajos ügyvezető. – Eközben útjára indítottuk a termálvíz gyógyvízzé nyilvánításának hivatalos procedúráját, amely várhatóan a jövő év közepéig fog befejeződni. Ezáltal a termálfürdő gyógyfürdői rangot kaphat, s az elkövetkező évtized fejlesztéseit, beruházásait már ehhez igazítjuk. Tervezzük, hogy néhány éven belül megteremtjük a gyógyászati tevékenységhez szükséges feltételeket, s a hegykői víz hazai és külföldi jó hírére alapozva nőgyógyászati, bőrgyógyászati, lézer- és fizikoterápiás centrumot hozhatunk létre. Az ennek helyet adó épület felhúzása már megkezdődött, a kezelések egy része a társadalombiztosítás finanszíro-
zása alá fog tartozni.

– Emellett a medencék korszerűsítésére és a vízforgató berendezéssel történő ellátására vonatkozó jogszabályi követelményeknek is eleget teszünk, s bővítjük a szabadidős fürdőzés, továbbá a kereskedelmi és vendéglátóegységek körét – teszi hozzá Radovits Tibor, a cég másik ügyvezetője. – Új főbejárati épületről és további szálláshelyek megteremtéséről is gondoskodunk. Az európai színvonalú gyógyfürdő kialakításának költségei – számításaink szerint – meghaladják az egymilliárd forintot. Az eddigi és az elkövetkező években esedékes beruházások megvalósításánál a termálprogram állami támogatásaira is sikerrel pályáztunk, pályázunk, ám úgy tűnik, bankhitelek felvételére is szükség lesz.

Taschner Tamás, a Magyar Turizmus Rt. Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója érdeklődésünkre elmondta: az érintett nyugat-dunántúli fürdők számára „testreszabott" fejlesztési ajánlásokat fogalmaz meg a termálprogram, amely a Széchenyi-tervből ez idáig mintegy hatmilliárd forinttal gazdálkodhatott. Hegykő részére a gyógyászati és a sportos, szabadidős fürdőzés lehetőségeinek megteremtését javasolják a szakemberek, az e célt szolgáló beruházások, mint eddig, ezután is számíthatnak állami támogatásokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schilling-euró zűrzavar

Az osztrák bevásárlóturizmus bevételeinek visszaesése folyamatosan foglalkoztatja a szolgáltatókat… Tovább olvasom