Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Mikor és meddig nyomoz a rendőrség?

Sopron - A rendőrség húszezer forintos értékhatár alatt csak akkor kezdeményez nyomozást, ha valamilyen minősítő körülményt állapít meg. Egy lezáratlan – például 19900 forintot érő – kerékpár ellopásával nem foglalkoznak.

Egyre több házból tulajdonítanak el különböző értékű tárgyakat, ékszereket, no és készpénzt. Ez utóbbi ellopása talán a legegyszerűbb, ha a tolvajok jó érzékkel kiszimatolják, hol tartják a pénzt. A besurranó után legtöbbször nyomok sem maradnak, vagy mire a háziak értesítik a rendőrséget, már mindent összejártak, összetapogattak.

– Húszezer forintos értékhatár alatt csak akkor indítunk nyomozást, ha valamilyen minősítő körülmény tételezhető fel – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére Farkas Gábor, soproni rendőrkapitány. – Ilyen például a bűnszövetség, vagy ha a cselekményt közveszély helyszínén követték el, a dolog elleni erőszak (pl. rablás), a zsebtolvajlás, hamis vagy lopott kulccsal történő behatolás vagy a megtévesztés. Ez utóbbit alkalmazzák a besurranó tolvajok. Egy őrizetlenül hagyott kerékpár ügyében nem járunk el, ha értéke húszezer forint alatt van, de nyomozunk, ha ezt meghaladja, vagy – értékétől függetlenül – le volt zárva. Egy kocsmai asztalon hagyott és húszezer forintot tartalmazó pénztárca ellopása kiesik a rendőrség érdeklődési köréből, de ha ugyanezt a tárcát valakinek a zsebéből emelik ki, akkor eljárást indítunk. Betörés, rablás vagy besurranás esetén a bejelentést követően a szemlebizottság a helyszínen rögzíti a nyomokat.

Egy-egy ügy elévülési ideje a büntetési tételtől függ, de fentebb említett esetekben általában három év.
Farkas Gábor rendőrkapitány
Hétvégenként előfordulhat, hogy csak késéssel tudnak megérkezni, mert sok helyre kell menniük. Legutóbb összesen tizennégy bejelentést kaptunk. Az információk alapján az ügyeletes dönti el a fontossági sorrendet. Természetesen megértem, hogy mindenkinek a maga ügye a legfontosabb, de egyszerűen lehetetlen egyszerre több település, több helyszínén jelen lenni.

– Azonban, ha befejeztük a nyomozást, és nincs meg a tettes, akkor lezárjuk az ügyet. Így nem jelent napi feladatot a nyomozóknak, de ha újabb körülmény merül fel, ismét elővesszük.

Farkas Gábor elmondta még, gyakran előfordul, hogy téves volt a „riasztás", mert „csak" elfelejtette a néni vagy a bácsi, hogy hová is dugta megspórolt pénzét. A lakossági bejelentéseket azonban mindig a súlyának megfelelően kezelik, és a vonatkozó törvények, szabályok szerint járnak el.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázcsőfektetés pluszköltségekkel

Sopron - Gázcsőfektetés miatt a soproni Lackner utcában felbontották az idén tavasszal felújított… Tovább olvasom