Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Mikor épülhetnek újabb szélerőművek?

Sopron–Lövő - Sopronban, illetve a város térségében a befektetői szándék megvan, ugyanakkor a közeljövőben nem épülnek újabb szélerőművek. A fő ok, hogy az energiahivatal nem emelte fel a rendelkezésre álló kvótát.

A mind magasabb energiaárak és az ellátás biztonságának erősítése érdekében egyre jobban felértékelődik az alternatív energia szerepe. A soproni Hirschler Üvegipari Vállalkozás úgy döntött, hatástanulmányt készíttet egy három turbinából álló szélerőműpark megvalósítására. Az eljárás a napokban kezdődött meg.

– Elsőként fel kell mérnünk, hogy azon a területen, ahol a turbinák lennének, van-e elegendő szél – mondta el a Kisalföldnek Hirschler László, a vállalkozás ügyvezető igazgatója. – Arra is választ kell kapnunk, hogy egy ilyen park gazdaságosan üzemeltethető-e. Amennyiben a kérdésekre igen választ kapunk, akkor kezdhetjük el a komolyabb tervezést. Tudni kell, egy-egy turbina felállításának költsége milliárdos nagyságrendű, a megtérülési idő nyolc-tíz év.

Hirschler László ügyvezető igazgató (Fotó: Magasi)
Hirschler László ügyvezető igazgató (Fotó: Magasi)

Sopron térségében több szélerőművel kapcsolatos projekt az összes engedéllyel rendelkezik. Csupán egy probléma van, mégpedig az, hogy az energiahivataltól nem kaptak kvótát. Ez idáig összesen 330 megawattra adtak ki engedélyt, azaz ekkora mennyiségnek megfelelő áramot állíthatnak elő a szélerőművek. Ennek csupán a kétharmadát használták fel a kvótával rendelkező cégek. Így vannak olyan beruházók, akinek van engedélyük ugyan, de nincs pénzük a projekt megindítására, miközben a környékünkön ugrása készen állnak azok a tőkeerős vállalkozók, akik kvóta hiányában nem kezdhetik meg a kivitelezést.

Az egyik legnagyobb beruházó, az Aero Energi Kft. Lövőnél telepítene kétszer 13 szélkereket, amelyek 39, illetve 26 megawatt áramot termelnének.

– Esetünkben rendelkezésre áll a beruházáshoz szükséges összeg, mégsem állhatunk neki a kivitelezésnek – fogalmazott Brand János, a cég ügyvezető igazgatója. – Nem értjük, hogy a jelenleg el nem használt kvótát miért nem kaphatjuk meg. Így továbbra is várakoznunk kell, miközben az engedély birtokában már másnap elkezdődhetnének a munkálatok. Esetünkben a megtérülést és a létjogosultságot jelzi az is, hogy az érintett területtől pár száz méterre jól működik a sopronkövesdi szélerőműpark. Sajnos, úgy érezzük, itt is erős az energialobbi, ezért a szélerőművek hátrányba kerülnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lámpák és sorok

Sopron - Indokolatlanul lelassította a Széchenyi tér és a Mátyás király utca autóforgalmát egy… Tovább olvasom