Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Mikó István örökös tag

Mikó István sikerét hozta az önálló társulat fennállásának 15. évfordulóját idén ünneplő Petőfi Színház „örökös tag” címére kiírt szavazás.

Közel ezerötszázan szavaztak Sopronban a „Petőfi Színház örökös tagja" elismerés odaítélésére. A nyertes Mikó István lett, a teátrum új korának első színidirektora, aki színművészként is, rendezőként is feledhetetlen színházi estéket szerzett a soproni közönségnek. A mostani szavazásnál egymaga a voksok több mint egyharmadát zsebelte be, s ez jelzi, a soproni közönség nem felejti szeretett és igen népszerű művészét, s nosztalgiával gondol a társulati munka egykori irányítójára.

– A szavazás voltaképpen az elmúlt 15 év toplistájának tekintendő – nyilatkozta lapunknak Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Sopron Kht. ügyvezető igazgatója. – Mikó István elsöprő sikere és az utána legtöbb szavazatot kapott művészek egyértelműen utalnak arra, hogy a színház másfél évtizeddel ezelőtti kezdőcsapata mindmáig hűen őrzi a soproni közönség szeretetét, emlékezetét. Az elismerést október 14-én fogjuk ünnepélyes keretek között átadni az egykori direktornak. Szándékaink szerint a Petőfi Színház örökös tagja jutalomjáték-lehetőséget kap a Pro Kultúra vezetésétől a 2007–2008-as évadban. Mikó Istvánra bízzuk, melyik szerepet szeretné eljátszani a soproni közönség előtt.

– Jólesik a soproniak szeretete, a megbecsülés jeleként értékelem a közönség szavazatának eredményét – mondta a Kisalföldnek Mikó István, aki egyelőre még nem tudja, melyik darabot választja majdani jutalomjátékának. – Most az egész világirodalom a repertoár – fogalmazott a Petőfi Színház örökös tagja. – Mindenesetre olyat szeretnék választani és Sopronba hozni, amely egyrészt kihívást jelent számomra, másrészt a közönségnek is élmény marad.

Mikó István arra a kérdésre, visszatérne-e a soproni társulatba, elmondta, így is rendszeresen biztosítanak neki fellépési lehetőséget a leghűségesebb városban. Az ünnepi heteken is láthatta a közönség, a héten pedig augusztus 1–2–3-án a Svejk vagyok című darabot mutatja be a Várkerület sörözőben.

– A Petőfi Színház 15 éves évfordulójának októberi ünnepségére szintén felkérést kaptam – folytatta a színművész. – Neil Simon A furcsa pár című művét állítom színpadra, s az egyik főszereplő alakját is életre keltem. Ebben a darabban csak azok játszanak, akik annak idején tagjai voltak a társulatnak...

A legnépszerűbb tíz közé kerültek


A „Petőfi Színház örökös tagja" szavazáson a győztes Mikó István 541 voksot kapott, az utána következő Incze József 148-at. Pket követi Selmeczi Roland (146), Varga Gábor (76), Bács Ferenc (73), Keresztes Ildikó (59), Nemcsák Károly (44), Boros Zoltán (35), Borbás Gabi (32). Szilágyi Tibor lett a tizedik 31 szavazattal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriásmandalát készítettek

Idén lenne 85 esztendős Ferenczi József néhai sarródi festőművész, akinek emlékére és tiszteletére immár a XV. alkalommal szerveztek nemzetközi alkotó- és művésztábort. – A hétvégi foglalkozásokon mandalát is készítettünk – mondta Rujavecné Ferenczi Katalin táborvezető. – A mandala a buddhista és a hinduista szertartásokban meditációhoz használt sematikus világábrázolás. Tovább olvasom