Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Miért veszélyes a soproni kékfrank?

A soproni kékfrank mintájára rábaközi tallér, pécsi korona, debreceni fantallér és balatoni korona kiadását tervezik, ám közgazdászok a helyi pénznek nevezett utalványok kockázatára hívják fel a figyelmet.


Jóformán hetente hallani arról, hogy valamelyik nagyobb város vezetői saját fizetőeszközt vezetnének be, hogy pluszbevételhez juttassák a településüket, de még csak a soproni − körülbelül kétszáz tagot számláló − Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet által kibocsátott kékfrank jutott el a nyomdagépig - írja a mindennapi.hu.

A térségben élők közel egy éve 600 soproni és környékbeli vállalkozásnál fizethetnek frankkal forint helyett, de Budapesten, Székesfehérváron és Ausztriában is vannak elfogadóhelyek, ahol 5−15 százalék kedvezményre számíthat, aki az utalvánnyal egyenlíti ki a számlát. A kékfrank váltásakor egyenértékű a forinttal, de a visszaváltásért felárat számolnak fel: 0,25 százalék + áfa, minimum 500 forint plusz áfa jutalékot vonnak le attól, aki forintra cserélné a soproni pénzt, így motiválva az utalvány vásárlóeszközként való felhasználását.

A szövetkezet az utalványokért kapott forintokat betétként a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezetnél helyezi el, így garantálják a tízmilliós nagyságrendben forgalomban lévő kékfrank fedezetét. A kezdeményezés Sopronban működőképes, kérdés, hogy más városok át tudják-e venni a példát helyi gazdaságuk felvirágoztatásáért.

Jön a számlapénz

Érdeklődő eddig is bőven akadt, Perkovátz Tamást, a soproni kékfrank ötletgazdáját megkeresték többek között Kecskemétről, Kiskunhalasról, a Rábaközből, Veszprémből. A helyi pénz használatához a legközelebb a rábaköziek vannak, akik tallérral fizetnének egymás között, Veszprém szervezésében pedig öt megyei település balatoni koronát vezetne be.

− Az utóbbi két évben bebizonyítottuk, hogy a kékfrank működőképes fizetőeszköz, az utalványt lemodellezheti bármelyik város, vagy akár a saját elképzeléseinek megfelelően átalakíthatja a rendszert. A lényeg, hogy a helyi fizetőeszköz fogyasztásra ösztönözze a használóit, és ne érje meg felhalmozni – magyarázta Perkovátz Tamás. A soproniak kihasználnak minden alkalmat, hogy népszerűsítsék a helyi utalványt. A héten zajló VOLT Fesztiválra látogatókat is szeretnék megismertetni a soproni pénz előnyeivel, ezért azok a vendégek, akik azzal fizetnek – a VOLT szlogenjével: „Kékfrankozz!" −, minden beváltóhelyen más-más apró ajándékot kapnak.

A közeljövőben számlapénz formájában is hozzáférhető válik a soproni kékfrank: amint – körülbelül két hónap múlva − lezárul a tesztidőszak, a számlapénz előnyeit elsősorban a vállalkozások élvezhetik, és így teljesíthetővé válik a kitűzött cél, hogy százmillió forint nagyságrendű utalvány legyen forgalomban.

A teljes írás>>

Fotó: mindennapi.hu

Olvasóink írták

  • 1. justitiácska 2011. július 01. 12:55
    „Azt hiszem én maradok a jó öreg forintnál,esetleg eurónál.Sajnálom azt a pár embert akinél a végen ottmarad a kékfrank,bár akkor már fekete lesz,legalábbis a napjuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas, kábítószeres vezetők Sopronban

Több ittas, kábítószeres vezetőt szűrtek ki a soproni rendőrök. Nyomozás és eljárás is indult. Tovább olvasom