Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Miért van a pénznek ekkora hatalma?

Sopron - „Miért van a pénznek ekkora hatalma?" – ezzel a címmel kezdődik csütörtökön az NYME Közgazdaság-tudományi Kar Erzsébet utcai aulájában a Kisalföld Gyerekegyetem legközelebbi rendezvénye.
Az előadás délután 3-kor kezdődik, de az előzetesen jelentkezett diákokat már 14 órára várják a szervezők a helyszínen. Az előadó dr. Vágyi Ferenc Róbert egyetemi docens lesz, a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaság-tudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézetének igazgatója. A szakember a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének alelnöke is.

– Egyetemi pályafutásom előtt bankban is s egy megyei cég gazdasági igazgatójaként is dolgoztam – mondta dr. Vágyi Ferenc Róbert.
– Mindebből eredően nemcsak elméleti szinten, hanem gyakorlatból is tudom, mit jelent a pénz, hogyan kell a vele való műveleteket a közösség számára hasznosan – haszonnal – alkalmazni. Vetített képes előadásom bevezetőjében először is a pénz kialakulásáról fogok beszélni, melyek voltak azok az okok, amelyek szükségessé tették a mindenki számára egyszerű, kézzelfogható ellenérték létrejöttét.

A pénzről már a gyerekeknek is lehet némi fogalmuk, hiszen a zsebpénz nagysága, a vágyak és a kitűzött célok elérése érdekében tett lépéseik révén már rendelkezhetnek kellő tapasztalattal. Ezt a gyakorlatiasságot támogatják a pénzzel kapcsolatos, gyerekeknek szánt társasjátékok is.

Czakó Krisztina
Czakó Krisztina


– A pénz átfogó történetének ismertetésekor a középkor szokásairól, majd az újkor és a legújabb kor pénzügyi technikáiról is szólok – folytatta az intézetigazgató. – Nyilvánvaló lesz mindenki számára, hogy a fizetési eszköz nemcsak elköltésre való – ami voltaképpen ellentmond a mai jellegzetes, pusztán az anyagi javak megszerzésére ösztönző felfogásnak –, hanem a tőkefelhalmozásra vagy a körültekintő befektetésre is.

S itt kerülnek képbe a tőzsdék, valamint a pénzt helyettesítő különböző részvények, érték- és állampapírok, továbbá a pénzügyi tranzakciók, amelyek kialakulásáról éppúgy beszélek, mint a sikeres pénzügyi személyiségek és üzletemberek pénzhez fűződő viszonyáról. Egyértelműen kiderül, a gazdag emberek soha nem azért lettek tehetősek, mert szórták a pénzt, hanem mert alapos megfontolások után befektették, fialtatták forrásaikat.

Dr. Vágyi Ferenc Róbert a múlt századból való, egykor sokat ért részvényekkel.
Dr. Vágyi Ferenc Róbert a múlt századból való, egykor sokat ért részvényekkel.


– Előadásomban kitérek napjaink korszerű fizetőeszközére, a bankkártyára is – részletezte dr. Vágyi Ferenc Róbert. – Izgalmas témának ígérkezik az is, mibe kerül a pénz – gondoljunk csak a nemrég bevont egy- és kétforintosokra –, továbbá az is, hogy miért van ekkora hatalma a pénznek. Miből is lesz a pénz, miért gazdag az egyik ország, s miért szegényebb a másik? Ugyanakkor azt is kötelességemnek érzem, hogy a pénzzel összefüggésben a jótékonykodásról is ejtsek néhány szót, hiszen a mondás szerint „a pénz nem boldogít", még ha kell is a boldogsághoz. Remélem, mindezek a kérdések lekötik majd a gyerekek figyelmét, hiszen mindvégig zsebbevágó témákról lesz szó – zárta dr. Vágyi Ferenc Róbert, a Kisalföld Gyerekegyetem csütörtöki rendezvényének előadója.

Czakó Krisztina tette fel a kérdést

– Amikor megkapom a zsebpénzemet, gyakran eszembe jut: vajon mi lehet az oka, hogy egy ilyen kis színes papírnak ekkora hatalma legyen? Ha kevés van belőle valakinek, ha sok, mindenképpen befolyásolja a mindennapjait – meséli Czakó Krisztina 13 éves kónyi iskolás. – Aztán: miért ér az egyik tízezer forintot, a másik meg csak kétszázat, mikor a nyomtatásnál nagyjából ugyanolyan munka van egyikkel is, másikkal is? Örülök, hogy felvetéseimre most a Kisalföld Gyerekegyetem keretében kaphatok választ – mondta a kislány, aki korábban orvos, most már riporter szeretne lenni. Mint említette, a zsebpénznél a takarékoskodásra helyezi a hangsúlyt: nagy vágya, hogy a közeli években egy laptopot vásároljon.

Névjegy: a gyerekegyetem előadója
Dr. Vágyi Ferenc Róbert Nyíregyházán született 1965-ben. 1988-ban diplomázott a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügyi szakán, majd szociológiai, jogi és pénzügyi (adótanácsadó, könyvvizsgáló) területeken tanult tovább. 2000-ben került a Nyugat-magyarországi Egyetemre, tanszékvezető, majd 2007. január elseje óta intézetigazgató. 2005-ben tagja volt az adóreform-bizottságnak. Nős, két gyermeke van. Péter a győri Jedlik-középiskolában, Gabriella pedig a mosonmagyaróvári Kossuth-gimnáziumban tanul.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi vagyunk a VOLT!

Sopron - Mi vagyunk a VOLT! címmel buzdítják a fesztivál szervezői közönségüket, hogy küldjenek be… Tovább olvasom